Asociația UMA ED invită bucureștenii sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora 11:00, în Parcul Natural Văcăresti pentru a explora aria protejată și a descoperi obiectele din ceramică arsă și lemn create de artiștii implicați în proiectul BiotopArt Bucharest. Printre aceste obiecte se numără “hoteluri de insecte”, cuiburi artificiale și hrănitori pentru speciile de păsări, plauri, hibernacule (zone de hibernare), locuri pentru înnoptare și obiecte care favorizează expunerea la soare pentru amfibieni și reptile.
 
”De acum vizitatorii Parcului Natural Văcărești vor putea admira de aproape comunități de insecte, zone de refugiu pentru broaște și șopârle sau hrănitori inedite pentru păsări. Vor observa cât sunt de frumoase, se vor apropia de ele, le vor fotografia mai ușor și astfel vor înțelege că putem conviețui.“ (Vlad Cioflec, biolog)
 
BiotopArt Bucharest este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului Cultural ”București Oraș participativ” de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB. Aflat la intersecția dintre artă, ecologie și new media, BiotopArt Bucharest este un proiect de pionierat în România, care se bazează pe utilizarea inovativă a artelor vizuale contemporane în folosul conservării biodiversității și educației pentru natură într-o arie protejată urbană. Obiectele create de cei 8 artiști vizuali, ceramiști și sculptori, au urmărit atât necesitatea îmbunătățirii condițiilor de hrănire și reproducere pentru anumite specii de insecte, păsări, reptile sau amfibieni, cât și principii estetice de integrare a unor obiecte de artă într-un mediu natural. 
 
”BiotopArt Bucharest este un proiect pionier de cooperare cu natura în care obiectul de artă va fi populat de necuvântătoare, integrat în ecosistem, conceput ca și habitat pentru un segment de public ale cărui drepturi de locuire și ființare sunt prea puțin conștientizate în eco-nomia socială contemporană.“ (Crina Cranta)
 
Obiectele de artă amplasate în perimetrul Parcului Natural Văcărești vor putea fi găsite, la scară mică, și în incinta Observatorului Parcului Natural Văcărești.  
 
***
Despre proiectul BiotopArt Bucharest
Inițiatorii proiectului: Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești
 
Artiști vizuali: Georgiana Cozma (ceramist), Oana Florică (ceramist), Lucian Țăran (sculptor), Vlad Basarab (ceramist), Dumitru Ioan Cozma (sculptor), Iulian Vîrtopeanu (ceramist), Dragoș Manea (sculptor), Mihai Cosma (sculptor).
 
Biolog: Vlad Cioflec 
Multimedia: Ioana Bodale, Andrei Stoian, Adrian Bulboacă
Text critic: Crina Cranta
Graphic designer: Lavinia Vereș
Comunicare: Ioana Tetelea
Curator: Rodica Buzoianu
Parteneri media: Green Report, România Pozitivă, Artinfonews, Modernism 
Partener: Invisible Nature
 
 
Despre Asociația UMA ED România
Asociația UMA ED România este o asociație de educație culturală prin mijloace audiovizuale și comunicare prin artă, profesională, autonomă și non-profit. Printre proiectele asociației derulate până în prezent se numără ,,UMA – Un minut de adolescență”; ,,Tabără de Creație Maraton Raku”, ,,Refractie. O perspectivă asupra autismului”, ,,SinCronic” etc.
 
Despre Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014. APNV a condus campania pentru înființarea primului parc natural urban din România și a devenit administratorul oficial al parcului, în aprilie 2017, în urma câștigării sesiunii de atribuire în administrare organizată de Minsterul Mediului.
 
Obiectivele APNV pentru Parcul Natural Văcărești sunt: protecția și conservarea naturii, încurajarea cercetării științifice, sprijinirea acțiunilor de educație și informare pentru mediul înconjurător și asigurarea condițiilor pentru recreere sănătoasă.
 
Parcul Natural Văcărești are o suprafață de 183 de hectare și a fost declarat oficial, prin hotarare de Guvern, parc natural, fiind instituit în această zonă regimul de arie naturală protejată. http://parcnaturalvacaresti.ro
 
l Event FB #11 noiembrie l