Pe 27 martie, timp de o ora, orasele din Romania au aratat la fel ca Londra, Paris, Budapesta sau ca oricare oras din Europa si chiar din lume care a sarbatorit Earth Hour.  Zeci de cladiri si monumente s-au cufundat in intuneric si mii de oameni din toata tara au stins luminile in casele lor si au luat parte la zecile de evenimente organizate de autoritati, de elevi si studenti, de asociatii locale sau de oameni obisnuiti care au inteles mesajul campaniei si au gasit de cuviinta sa petreaca Ora Pamantului intr-un mod cu adevarat special. WWF „a strans„ povesti Earth Hour din toate colturile tarii, impreuna cu imagini impresionante, mesaje de sustinere si chiar idei pentru Earth Hour 2011.

Atmosfera Earth Hour a cuprins in acest an cateva zeci de orase, mai mari sau mai mici. Pe langa cele 37 de orase care s-au inscris, la invitatia WWF, drept Orase Oficiale Earth Hour, alte cateva localitati au sarbatorit Ora Pamantului, contribuind la numarul impresionant de evenimente desfasurate la nivel global in seara de 27 martie.



Astfel, in nordul Moldovei, la Botosani, unul dintre cele mai entuziaste orase participante, peste 200 de oameni s-au adunat in centrul municipiului pentru a celebra Ora Pamantului prin dans, muzica de chitara si concerte la lumina lumanarilor, dispuse sub forma numarului 60, simbolul evenimentului. Cladirile cufundate in intuneric din centrul orasului au oferit astfel un prilej bun locuitorilor de a-si afirma inca o data responsabilitatea faţa de mediul inconjurator, printr-o atmosfera de sarbatoare si buna dispozitie.

Chiar daca in vestul tarii a plouat, cateva sute de elevi, studenti, voluntari, profesori si parinţi s-au adunat in Piata 1 Decembrie 1918 din Resita pentru a sarbatori Ora Pamantului,  cu lumanarile aprinse. Atmosfera a fost intreţinuta de tineri artisti locali si de jocurile voluntarilor de la organizaţiile de tineret din oras si organizaţia Salvaţi Copiii. Manifestarile artistice au fost insoţite spre finalul celor 60 de minute de aprinderea luminilor multicolore ale fantanii din centrul orasului, ceea ce a contribuit la crearea unei atmosfere spectaculoase.



Si la Timisoara, sute de banaţeni au infruntat ploaia si s-au adunat in Piata Unirii, pentru a lua parte la evenimentele organizate de catre autoritatile si organizatiile locale.  Incepand cu 20:30, la obiective importante din oras precum Podul Traian, Podul Decebal, Catedrala Mitropolitana Timisoara sau Domul Romano-Catolic, s-au stins luminile timp de ora, marcand astfel Ora Pamantului.

In sudul tarii la Targoviste, aproape tot orasul a fost intuneric timp de o ora, oprindu-se iluminatul cladirilor si sediilor autoritaţilor, instituţiilor administrative, monumentelor dar si iluminatul public stradal. Societatea Astronomica Romana de Meteori, unul dintre partenerii WWF in campania Earth Hour, a coordonat la nivel local pregatirile pentru stingerea luminilor din seara de 27 martie. 

Tineri actori deghizati in costume, cu masti si lumanari aprinse in mana, alaturi de elevi care au format numarul 60, au fost parte din evenimentele organizate in centrul orasului Ramnicu Valcea. Manifestarile artistice au fost acompaniate de stingerea luminilor la peste 30 de institutii si cladiri din oras, ceea ce face din Ramnicu Valcea unul dintre cele mai implicate orase in Earth Hour prin amploarea de care s-a bucurat. Mai mult decat atat, alte 12 localitati din judetul Valcea s-au alaturat acestui eveniment ca urmare a implicarii active din partea autoritatilor locale.



Pe 27 martie, Bucurestiul a fost din nou pe harta marilor orase care au sarbatorit Earth Hour. Cladirile proeminente din oras s-au cufundat in intuneric pentru o ora, alaturandu-se celor cateva sute de monumente si cladiri celebre din lume care au stins, la randul lor, lumina, in mod simbolic. Opera Romana, Teatrul Naţional Bucuresti, Muzeul Naţional de Arta al Romaniei, dar si Palatul Parlamentului, cel mai mare sediu de parlament din lume, sunt doar cateva dintre cladirile din Bucuresti au stins sambata seara, timp de o ora.

Ca si anul trecut, WWF Romania, alaturi de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, a invitat bucurestenii sa sarbatoreasca Ora Pamantului in cadrul unui eveniment care nu a implicat folosirea surselor de curent. Incepand cu ora 20:15, bucurestenii au fost asteptaţi in Parcul Izvor, unde au putut lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet si lumini nealimentate electric. Evenimentul a fost onorat de prezenţa Presedintei Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, care la 20:30 fix a stins luminile cladirii Parlamentului, alaturi de Directorul WWF Romania, Luminiţa Tanasie si de Ambasadorul Britanic, Excelenta Sa Dl. Robin Barnett

Incepand cu 20:30 au concertat, rand pe rand, 100% unplugged, trupa SISTEM, Mihai Margineanu si artista britanica Lu Cozma. Finalul spectacolului a fost unul de-a dreptul incendiar, datorita momentului de jonglerii cu flacari sustinut de Raja, o trupa de tineri jongleuri din Oradea.

”Obiectivul campaniei Earth Hour a fost comunicarea catre un public cat mai larg si mai divers a mesajului legat de impactul pe care viata noastra de fiecare zi il are asupra planetei si asupra resurselor sale. Miile de mesaje primite pe site-ul www.earth-hour.ro si prin retelele sociale, participarea a 37 de orase din tara si a zeci de companii, acoperirea media a evenimentelor de sambata 27 martie, toate acestea ne arata ca ora simbolica de intuneric – Ora Pamantului- a reprezentat o provocare si o sursa de inspiratie pentru romanii care au fost pregatiti sa reflecteze la gesturile mici pe care le pot face zilnic pentru a contribui la salvarea planetei. Le multumim tuturor celor care au participat si care s-au alaturat campaniei. Oamenii au nevoie de inspiratie, au nevoie de o motivatie interna pentru a isi schimba viata. De aceea organizam Earth Hour si vom continua sa o facem, pentru a-i sprijini pe cat mai multi dintre ei sa fie pregatiti pentru asta”- a declarat Luminita Tanasie, Director de program WWF Romania.

Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie
Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari ameninţari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului.

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. Construcţii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Celebritaţi din lumea filmului, a muzicii si a artei s-au alaturat iniţiativei WWF.
In 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune impotriva schimbarilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.
Parteneri in campania Earth Hour Romania 2010 sunt: ARCUB/Primaria Municipiului Bucuresti, Ambasada britanica la Bucuresti, British Council, Astroclubul Bucuresti, Ogilvy&Mather Romania, Coca Cola (Sponsor principal), Elevate, Star Management, Recolamp, Mai Mult Verde, Asociatia Greenitiative si Organizaţia LEAP.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Jurnalul Naţional, Hotnews, Euractiv, Zile si Nopţi, UTV, Trilulilu, Terra Magazin, Bio Planet si Verdecrud Media.
Nota pentru editori

Cele 37 de orase care au confirmat, pana acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Bucuresti, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Baile Tusnad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buftea, Calafat, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Horezu, Iasi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamţ, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Resiţa, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Turda, Vatra Dornei, Vaslui si Zalau.
Mai multe detalii despre campania Earth Hour Romania puteti citi pe site-ul www.earth-hour.ro

Pentru a afla noutaţi despre campania internaţionala accesaţi pagina www.earthhour.org

Pentru mai multe informaţii va rog contactati:
WWF Programul Dunare-Carpaţi Romania, Ioana Beţieanu, Communications Officer, ibetieanu@wwfdcp.ro, tel. 0730 098 716

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizaţie internaţionala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de ţari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:
•    conservarea diversitatii biologice la nivel mondial;
•    utilizarea raţionala a resurselor naturale regenerabile;
•    reducerea poluarii si a consumului iraţional.
WWF Programul Dunare-Carpaţi Romania urmareste conservarea mediului natural si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpaţi, iniţiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitaţii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale. Detalii la: www.panda.org/romania.