Primul program stabil care recruteaza specialisti romani pentru munca de voluntariat in tari defavorizate din Africa si Asia marcheaza plecarea primului voluntar roman! Cristina Monica Gaspar - coordonator de proiecte pentru asistenta rurala din Timisoara - se va imbarca in luna martie intr-o experienta inedita de 1 an, pe parcursul caruia va asista o organizatie neguvernamentala din domeniul dezvoltarii rurale de pe coasta de est a Indiei in implementarea un sistem integrat de monitorizare si evaluare a programelor acesteia.

"A fi voluntar VSO iti ofera ocazia de a-ti folosi cunostintele si experienta ta profesionala pentru o cauza buna. Eu consider ca este un privilegiu sa ai sansa de a contribui la o schimbare pozitiva in viata unor persoane dezavantajate, chiar daca acest lucru suna a un altruism exagerat si mult prea idealist, mai ales in contextul actual al realitatii noastre. Totodata, sunt sigura ca aceasta experienta este si o ocazie pentru o continua invatare, atat pe plan personal, cat si profesional. De fapt, pentru mine acest lucru a inceput deja odata cu procesul de selectie." -  Cristina Gaspar, 32 de ani, Timisoara

Cristina va fi primul voluntar din Romania care se va alatura celor peste 800 de voluntari internationali VSO aflati pe teren in acest moment in 34 de tari in curs de dezvoltare din Africa, Asia si Asia - Pacific. Voluntarii VSO sunt profesionisti cu experienta de peste 2-5 ani in domenii de interes, conform nevoilor semnalate de organizatiile partenere sau guvernele din Africa si Asia, care isi doresc sa munceasca si sa traiasca in mijlocul unor comunitati din zone dezavantajate ale lumii, pe perioade de pana la 2 ani, pentru a-si impartasi experienta profesionala cu colegii de acolo. Ei lucreaza ca voluntari in organizatii non-profit care deruleaza programe vitale pentru comunitati sau categorii dezavantajate, institutii sau departamente guvernamentale, unitati sanitare sau de invatamant, cooperative ale micilor intreprinzatori din tarile respective.

VSO UK - organizatia internationala cu sediul central in UK care implementeaza acest program de voluntariat are peste 50 de ani de experienta in recrutarea si trimiterea de voluntari pentru dezvoltare in tari defavorizate din Africa si Asia. Incepand cu vara anului 2008, VSO UK a incheiat un parteneriat cu Centrul National de Voluntariat Pro Vobis in scopul mobilizarii unui numar cat mai mare de profesionisti romani din domenii precum management, sanatate, dezvoltare sociala, IT, educatie, comunicare, agricultura si resurse naturale, pentru a-si pune experienta profesionala in slujba unor comunitati din zone dezavantajate ale lumii. VSO lucreaza strategic, in parteneriat cu organizatii locale din regiunile respective, pentru a sprijini obiectivele prioritare de dezvoltare identificate impreuna cu acestia in regiune.

"Avem placerea sa lucram in parteneriat cu Pro Vobis, Centrul National de Voluntariat din Romania, care ne-a sprijinit pentru a ne extinde aria de recrutare si pentru a atrage mai multi voluntari internationali din Romania, care vor contribui la cresterea impactului muncii VSO in tari in curs de dezvoltare. Am fost impresionati de calibrul voluntarilor recrutati din Romania si vom continua cooperarea cu Pro Vobis. Dorim sa incurajam profesionistii romani care sunt interesati de voluntariatul international sa contacteze Pro Vobis, in special profesionisti din domenii precum management si sanatate." - Michele Turner, Head of Volunteering, VSO UK

Gestul Cristinei ne arata ca a sosit momentul ca Romania sa se transforme din tara beneficiara in tara donatoare de voluntari internationali. Exista in Romania numerosi profesionisti cu experienta care acum au sansa de a privi dincolo de problemele societatii romanesti si de a-si testa capacitatile in unele dintre cele mai defavorizate si totodata exotice zone al lumii. Ei se vor intoarce in tara si in bransa lor cu abilitati noi, experienta mult imbunatatita, o perceptie noua asupra lucrurilor ce ii inconjoara si incredere sporita in propriile forte, transmitand mai departe mesajul de schimbare in bine.

Cu toate ca Romania este deocamdata la inceput de drum in ceea ce priveste asistenta acordata tarilor mai dezavantajate, interesul profesionistilor romani fata de oportunitatea de a participa ca voluntari la un astfel de program de dezvoltare internationala este semnificativ. In ultimele 8 luni, Pro Vobis a primit peste 600 de aplicatii de la persoane interesate. In ciuda selectiei riguroase, ne bucura faptul ca avem primii voluntari selectati - pe cale sa isi inceapa aventura personala si profesionala alaturi de VSO - si ca o serie de alte persoane sunt in curs de selectie si instruire pentru a deveni voluntari pentru dezvoltare internationala.

Despre organizatiile care gestioneaza acest proiect

VSO UK (Voluntary Service Overseas) este o organizatie caritabila de dezvoltare internationala finantata prin Departamentul de Dezvoltare Internationala al Marii Britanii (DFID), insa si din alte surse si donatii private, care actioneaza prin trimiterea de voluntari in tari in curs de dezvoltare. In loc sa trimita mancare sau bani, VSO trimite profesionisti recrutati din diverse zone ale lumii, pentru a lucra impreuna cu partenerii din Africa si Asia si pentru a infaptui, impreuna, o schimbare in bine. De-a lungul timpului VSO a trimis peste 30.000 de voluntari ca raspuns la solicitarile venite din partea guvernelor sau organizatiilor din regiunile de pe glob in care lucreaza.

VSO cuprinde in prezent o federatie internationala de organizatii care recruteaza profesionisti din diverse colturi ale lumii, prin baze locale de recrutare, pentru a fi plasati in roluri de voluntari VSO in cele 34 de tari in curs de dezvoltare din Africa, Asia si Asia-Pacific in care deruleaza in prezent programe de dezvoltare si anume: Bangladesh, Cambodia, Cameroon, China, Eritrea, Ethiopia, Gambia, Ghana, Guyana, India, Indonesia, Kazakhstan, Kenya, Malawi, Maldives, Mongolia, Mozambique, Namibia, Nepal, Nigeria, Pakistan, Papua New Guinea, Philippines, Rwanda, Sierra Leone, South Africa, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Uganda, Vanuatu, Vietnam, Zambia, Zimbabwe.

Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat din Romania exista pentru a promova si a dezvolta voluntariatul ca o resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca. Pro Vobis are peste 10 ani de experienta in domeniul voluntariatului, deruland programe de promovare a voluntariatului, de consultanta si de intarire a infrastructurii de voluntariat din Romania. Incepand cu vara anului 2008, Pro Vobis este de asemenea partenerul roman al VSO UK in procesul de recrutare de voluntari din Romania, recrutand, preselectand si oferind sprijin local aplicantilor romani pentru a fi plasati ca voluntari pentru dezvoltare internationala prin VSO.

Contact
Pentru informatii suplimentare despre dezvoltarea internationala prin intermediul rolurilor de voluntari VSO si eventuale posibilitati de colaborare va rugam contactati:

Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat
Str. Rene Descartes nr. 6, Cluj-Napoca
E-mail: international@provobis.ro
Tel. 0264-412 897 sau 0755-045 101

Pagina proiectului VSO in Romania:
http://www.voluntariat.ro/vso