Reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, împreună cu agenţii ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au hrănit peste 300 de lebede de pe lacul Goloviţa, din sudul Deltei Dunării, rămase fără resurse de hrană din cauza condiţiilor meteorologice din ultima vreme.

Peste 300 de lebede din zona de sud a Deltei Dunării, respectiv lacul Goloviţa din complexul lagunar Razim Sinoe, au rămas fără resurse de hrană, ca urmare a îngheţării lacurilor. 

Situaţia a fost semnalată de agenţii ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care au solicitat sprijinul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. Astfel, reprezentanţii Salvaţi Delta au transportat aproximativ 100 de kilograme de furaj concentrat (amestec de porumb, floarea soarelui şi mazăre) şi pâine, pe care le-au împrăştiat pe gheaţa lacului pentru lebedele refugiate pe ochiurile de apă rămase neîngheţate.

„În condiţiile în care totul este îngheţat şi păsărilor le este aproape imposibil să găsească resursa de hrană, sperăm ca mâncarea pe care le-am adus-o să le ajute să supravieţuiască acestei perioade dificile”, a declarat Raluca Dan, membră a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

„În mod normal, lebedele se hrănesc cu raci, cu fire de iarbă sau cu vegetaţie de pe câmp. Acum, fiind totul îngheţat, s-au refugiat aici, pentru că e canalul navigabil şi, din cauza curenţilor, e singurul loc unde e apa dezgheţată”, a declarat Benone Maftei, agent ecolog din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.