Prin proiectul “Epilepsia se poate vindeca!” al Asociației Neurocare, 800 de copii, pacienți ai Secției de Neurologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” și ai secțiilor de neonatologie din București, au beneficiat de o nouă soluție de diagnosticare a sindroamelor epileptice, asigurată cu ajutorul a două sisteme moderne de monitorizare wireless pentru electroencefalogramă (EEG).

Sistemele fac parte din dotarea laboratorului de electroencefalografie al Spitalului “Dr. Victor Gomoiu”, proiectul prin care au fost achiziționate fiind finanțat de Fundația Vodafone România cu aproximativ 600.000 lei, prin programul Connecting for Good. În cadrul aceluiași proiect, laboratorul a fost dotat și cu un aparat digital de EEG în regim ambulatoriu (holter EEG), datorită căruia posibilitatea de diagnosticare a fost extinsă și pentru copiii care suportă cu dificultate mediul de spital. 
 
„Aparatura achiziționată în cadrul proiectului permite înregistrarea electroencefalogramelor (EEG) pe o perioadă mult mai lungă, astfel că datele colectate pot asigura o evaluare precisă a micilor pacienți suspecți de epilepsie. Datorită noii soluții tehnologice, timpul în care se poate face înregistrarea datelor a crescut de la două la 24 de ore. Este un pas important, dat fiind că în cazul sugarilor, de exemplu, monitorizările EEG de veghe (în timpul somnului) sunt esențiale pentru diagnosticarea epilepsiei la această vârstă”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
 
„Particularitățile epilepsiei și ale vârstei pacientului sunt dificultățile pe care le întâmpinăm în demersurile noastre pentru stabilirea unui diagnostic și în managementul corect și eficient al fiecărui caz în parte. Tehnologia de înaltă performanță la care avem acum acces ne permite obținerea unor rezultate corecte, care ne ajută să luăm deciziile potrivite în beneficiul pacientului”, a declarat Raluca Teleanu, Membru Fondator al Asociației Neurocare.
 
Cele trei sisteme achiziționate prin proiectul “Epilepsia se poate vindeca!” permit o identificare precisă a formei de epilepsie de care suferă un copil. Medicul poate analiza evoluția înregistrată de pacient, inclusiv în cazul apariției unei crize epileptice, pentru stabilirea unui diagnostic exact. De asemenea, soluția îi oferă copilului monitorizat autonomie totală în timpul înregistrării datelor și îi permite să participe la activitățile zilnice obișnuite. 
 
***
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 26 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

l www.fundatia-vodafone.ro l http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ l www.facebook.com/fundatiavodafone l

Fondată în 2010, Asociaţia Neurocare este o organizaţie neguvernamentală în care activează medici și asistente medicale, voluntari, care îşi propune creşterea performanţei în cercetarea, diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor neurologice și neurochirurgicale. În acest sens, în prima parte a programului “Epilepsia se poate vindeca!” a putut fi creat un laborator performant de monitorizare electroencefalografică pentru copiii cu afecțiuni neurologice. De asemenea, asociația a desfășurat proiecte de strângere de fonduri în urma cărora a fost achiziționată aparatură de înaltă performanță: neuroendoscop, aspirator CUSA și aparat de radiologie cu braț mobil „C”, folosite pentru bolnavii cu afecțiuni neurochirurgicale din Secția Neurochirurgie I a Spitalului Universitar de Urgență București.

l http://neurocare.ro/ l