Fundaţia Baylor Marea Neagră a sărbătorit nouă ani de la inaugurarea programului de consiliere şi testare rapidă, confidenţială şi gratuită pentru HIV şi hepatite virale din judeţul Tulcea. 

La eveniment au participat Marin Bădiţi, prefectul judeţului Tulcea, Dumitru Mergeani, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, viceprimarul Petre Marinescu, dr. Laurenţia Mariana Militaru din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, medici, dar şi reprezentanţi ai altor autorităţi locale şi ai organizaţiilor medicale.

„Considerăm că aşa este corect din partea noastră, să vă spunem care sunt rezultatele muncii pe care am desfăşurat-o în parteneriat cu actorii locali aici, la Tulcea, şi considerăm  că este o oportunitate de a ne exprima gratitudinea faţă de parteneriatul fără probleme şi cursiv pe care l-am avut aici, de la bun început. Baylor nu este o organizaţie non-profit, ci o organizaţie pentru profit social, pentru că, deşi munca noastră nu este de a genera bani, impactul pe care îl avem ca organizaţie de sănătate este acela de a preveni anumite probleme de sănătate sau de a reduce impactul bolilor infecţioase în comunitate. Avem în îngrijire peste 1000 de  pacienţi cu HIV de peste 15 ani la Centrul de Excelenţă Clinică din Constanţa, sunt oameni care primesc îngrijire medicală şi psihologică în parteneriat cu Spitalul de Boli Infecţioase, suntem implicaţi în mod direct în îngrijirea a peste 400 de pacienţi cu hepatită şi foarte activi în a forma cadre medicale, medici, asistente medicale în domeniul bolilor infecţioase. Un alt program cu care ne mândrim foarte mult este cel de donaţii de medicamente, singurul nostru program naţional, prin care reuşim să aducem în fiecare an medicamente către spitalele publice din România, care sunt distribuite gratuit pacienţilor. Avem peste zece spitale publice partenere şi donaţii, în ultimii zece ani, de peste 50 de milioane de dolari”, a spus, în debutul evenimentului, Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră. 
 
La rândul său, Mihaela Bogdan, director de programe al Fundaţiei Baylor Marea Neagră a prezentat cifrele din spatele succesului programului de consiliere şi testare gratuită din Tulcea. „În cei nouă ani, peste 55.000 de testări au fost efectuate în cadrul programului Baylor în Dobrogea. Tulcenii reprezintă 38% din totalul celor testaţi de Fundaţia Baylor Marea Neagră. Investiţia organizaţiei noastre în sănătatea tulceană se ridică la peste jumătate de milion de dolari”, a declarat Mihaela Bogdan.
 
Prefectul judeţului Tulcea, Marin Bădiţă, s-a declarat încântat de rezultatele proiectului, dar a subliniat problemele economico-sociale şi de sănătate publică ce reies din totalul cazurilor reactive raportate în urma testărilor Baylor. „Nu aveam o populaţie foarte numeroasă în acest judeţ, noi reprezentând aproximativ 22% din populaţia Dobrogei, însă numărul mic de medici şi problemele de educaţie sanitară care derivă din această problemă se observă, din păcate. Rolul nostru este de a ne încuraja cetăţenii să aibă încredere şi curaj să se testeze”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, felicitând echipa Baylor şi asigurând organizaţia de tot sprijinul Instituţiei Prefectului. 

„Consider că fac parte din echipa Baylor şi că am făcut treabă foarte bună în judeţul Tulcea”, a mărturisit în cadrul evenimentului dr. Laurenţia Mariana Militaru, reprezentantul DSP Tulcea, cea care a reamintit participanţilor numeroasele acţiuni organizate de Baylor în parteneriat cu autorităţilor locale în oraşul de pe malul Dunării. 
 
Viceprimarul Petre Marinescu s-a declarat impresionat de istoria Fundaţiei Baylor Marea Neagră şi de munca pe care o depune în folosul comunităţilor în care activează: „Mi-a crescut inima de bucurie când am văzut atâta implicare şi că, într-adevăr, faceţi o adevărată echipă cu autorităţile locale din judeţul Tulcea. Am fost mişcat de numărul de testări, de lupta pentru prevenirea bolilor, dar şi întristat de numărul de cazuri depistate. Municipalitatea vă sprijină şi vă va fi alături ori de câte ori aveţi nevoie”.

Proiectul de consiliere şi testare rapidă, confidenţială şi gratuită pentru HIV şi hepatite virale din judeţul Tulcea a fost inaugurat în 2007 cu sprijinul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, care găzduieşte cabinetul Baylor.  Începând din 2010, serviciul de testare include şi testele pentru determinarea virusurilor hepatitice B şi C. În Tulcea, echipa Baylor a testat, la ei acasă, oameni din peste 20 de localităţi rurale, copiii şi tinerii din centrele de plasament, dar şi adulţi din centrele rezidenţiale pentru boli cronice.

La iniţiativa Direcţiei de Sănătate Publică, Baylor s-a implicat şi in derularea unor acţiuni de prevenire în comunitate. De-a lungul timpului, DSP Tulcea a acoperit costurile pentru confirmarea rezultatelor reactive ale beneficiarilor cabinetului nostru, contribuind la asigurarea unei diagnosticări de calitate a bolilor infecţioase testate.

***
Despre Fundaţia Baylor Marea Neagră
Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis în data de 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost organizată juridic în anul 2004. Centrul de Excelență a fost înființat de dr. Mark Kline, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV pe care i-a întâlnit în prima sa vizită în România la sfârșitul anilor nouăzeci. Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa. Baylor România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 13 țări din Africa, America de Nord și Europa de Est în care BIPAI lucrează pentru creșterea accesului la servicii  centrate pe familie. În prezent, Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase. Baylor își desfășoară activitatea la  Centrul de Excelență în Constanța, susține trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară), un laborator mobil pentru testare și un Complex Rezidențial pentru tineri vulnerabili. Fundația Baylor Marea Neagră încearcă să micșoreze impactul bolilor infecțioase cum ar fi: infecția cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza și bolile cu transmitere sexuală.