Pe parcursul anului 2018, Asociația M.A.M.E. a derulat proiectul ”Recuperarea fizică și emoțională a copiilor aflați în situații de risc”, susținut financiar de Fundația United Way România. 
 
Proiectul, în valoare de 55.000 de lei, a ajutat 100 de copii cu probleme grave de sănătate și familiile acestora să-și redobândească starea de sănătate și să-și recâștige abilitățile de viață independentă și echilibrată. Copiii au participat la activități de recuperare fizică și emoțională, dezvoltându-și astfel  o percepție pozitivă asupra vieții și construindu-și obiceiuri alimentare și de igienă sănătoase.
 
Peste 550 de ședinte de consiliere psihologică au fost oferite gratuit copiilor incluși în program,  ajutând astfel la ameliorarea efectelor negative produse de boală, durere și spitalizări îndelungate. Aceștia au învățat, prin tehnici, jocuri și exerciții aplicate, să comunice propriile nevoi, să relaționeze mult mai ușor cu cei din jur, să își dezvolte propriile mecanisme de apărare împotriva fricilor și temerilor și să capete mult mai multă încredere în forțele lor. Ghidați de specialiștii din centru, copiii și părinții lor au participat la sesiuni lunare de consiliere nutrițională și de igienă personală în cadrul cărora au înțeles mult mai bine ce alimente sunt permise la o masă, care este necesarul zilnic de nutrienți pe care trebuie să îl consume. Părinții au învățat diverse moduri de preparare a alimentelor permise și și-au însușit cunoștințe despre scăderea imunității, alterarea metabolismului, dezvoltarea intoleranțelor digestive, ca efecte secundare sau indirecte ale bolii.
 
„Lupta pe care am dus-o personal cu cancerul și contactul direct cu peste 3.000 de pacienți care au solicitat, de-a lungul timpului, ajutorul Asociației M.A.M.E. m-au făcut să înțeleg faptul că, pentru a facilita vindecarea, nu este suficient să îi fie asigurate pacientului doar serviciile medicale, ci este extrem de important să îi fie tratate și problemele de natură emoțională, socială și nutrițională pe care le creează specificul acestei boli. Tocmai de aceea, în cadrul Centrului Steluțelor, oferim, de aproape 5 ani, servicii de recuperare psiho-socio-medicală copiilor grav bolnavi și familiilor lor. Suntem recunoscători Fundației United Way România pentru sprijinul financiar acordat și pentru că ne-a ajutat astfel să susținem o parte din serviciile oferite copiilor pe parcursul unui an, înregistrând rezultate importante în lupta cu boala.“, a declarat Maria Culescu, Președinte Fondator Asociația M.A.M.E.
 
Tot în cadrul proiectului, 35 de copii cu afecțiuni locomotorii au beneficiat de planuri personalizate de fiziokinetoterapie pentru ameliorarea problemei medicale, corectarea posturii corpului, recuperarea mobilității articulare, a elasticității și a forței musculare. În cadrul sesiunilor de grup, prin jocuri și exerciții interactive și distractive, cei mici și-au îmbunătățit tonusul muscular, echilibrul și flexibilitatea.  
 
“O condiție sine qua non pentru o viață și o societate mai bună este o stare de sănătate bună. Ne bucurăm că, prin susținerea Centrului Steluțelor, putem îmbunătăți condițiile de viață ale copiilor cu probleme grave de sănătate. Prin intermediul programelor susținute de United Way România, persoanele cele mai vulnerabile din comunitate au acces la servicii de sănătate gratuite.”, a declarat Cristina Damian, Director Executiv Fundația United Way România. 
 
***
Despre Asociația M.A.M.E:
Asociația M.A.M.E. este o organizație nonprofit care, de aproape 10 ani, oferă sprijin copiilor și tinerilor diagnosticați cu boli grave din România. Cel mai important proiect al organizației este Centrul Steluțelor, un centru de suport, consiliere și recuperare psiho-socio-medicală, în cadrul căruia, de la înființare și până în prezent, peste 300 de copii au beneficiat de diverse terapii care i-au ajutat să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala. De asemenea, Asociația M.A.M.E. a îmbunătățit condițiile în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer din România prin renovarea și dotarea cu aparatură medicală performantă a Secției de Pediatrie a Spitalului Fundeni și prin reamenajarea locului de joacă din curtea spitalului.

www.asociatiamame.com l www.facebook.com/AsocMAME

Despre Fundația United Way România:
Din 2004, United Way România (UWRo) sprijină programe și inițiative sociale care îmbunătățesc viețile copiilor, adulților și vârstnicilor în dificultate. Munca organizației se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. UWRo lucrează ca un organizator comunitar, mobilizând o rețea extinsă de parteneri din toate cele trei sectoare – companii, instituții publice și societate civilă – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv.