Începutul de an marchează finalizarea lucrărilor de demolare și începerea etapei de amenajare a spațiului 

Proiectul modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța, care nu a mai fost refăcută din 1968, anul construirii spitalului, marchează încheierea primei etape a lucrărilor de renovare și una dintre cele mai complexe, cea de demolare a vechii structuri și de recompartimentare a spațiului pe baza noii schițe de arhitectură. Noua secție, care va avea la final o suprafață utilă de 800 mp și 26 de locuri, a intrat în faza a doua de construcție, ce va include printre altele lucrări de compartimentare interioară, amplasare a instalațiilor electrice și de climatizare și realizarea structurii metalice exterioare, care va permite montarea centralei de tratare a aerului. Proiectul este derulat prin parteneriatul Fundației Vodafone România cu asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi.

După finalizarea lucrărilor, secția va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generație, inclusiv o soluție de telemedicină ce va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului și să transmită informații medicale vitale ori să organizeze video-conferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate. 

Bugetul întregului proiect este estimat la 1,3 milioane de euro. Finanțarea va fi asigurată prin campania națională de strângere de fonduri organizată de asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi, iar Fundația Vodafone România va dubla suma strânsă din donații.

„Începem anul marcând un moment important al lucrărilor la Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța, cel mai amplu proiect finanțat în prezent de Fundația Vodafone România. Vom continua și în 2018 să susținem acest proiect, astfel încât noua secție să fie realizată și să funcționeze după standardele moderne pe care ni le dorim, în beneficiul micilor pacienți care vor primi îngrijire aici. Ne bucurăm să ne implicăm și să folosim forța tehnologiei, prin soluția de telemedicină care urmează să fie implementată aici, pentru a crește șansele acestor copii la supraviețuire”,
a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România

În secția de la Constanța primesc anual îngrijire 1.000 de nou-născuți cu probleme medicale, din județul Constanța și alte trei județe din sud-estul țării: Tulcea, Ialomița și Calarași. În această regiune, mortalitatea infantilă este cea mai mare din țară și de trei ori peste cea din Europa.

Secția va dispune de instalații de gaze medicale, climatizare și monitorizare individuală, incubatoare și echipamente medicale de ultimă generație, mobilier specializat, spații speciale pentru părinți, spații pentru personalul medical, pentru consilierea psihologică a părinților, precum și săli de consultație.

După modelul proiectului de la Spitalul Marie Curie din București, unde în 2013 a fost finalizată construcția de la zero a unei aripi de spital, reprezentând cea mai mare finanțare de până acum a Fundației Vodafone România, noua secție de la Constanța va fi dotată cu o soluție de telemedicină care va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real și urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților. Soluția va fi cel de-al zecelea proiect de telemedicină implementat de fundație în România. Primul proiect de telemedicină din seria celor zece a fost realizat pe ambulanțele SMURD în 2005 și a marcat la acel moment o premieră pentru țara noastră.

***
Fundaţia Vodafone România
este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic.

Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.
l www.fundatia-vodafone.ro l jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro l www.facebook.com/fundatiavodafone l

Asociația Dăruiește Aripi este o organizaţie non profit dedicată susținerii acelor proiecte caritabile care pot aduce un real progres în tratamentul pacienților din sistemul public de sănătate românesc. Asociaţia își propune implementarea unor proiecte în domeniul medical, cu scopul de a îmbunătăți șansele de vindecare și supraviețuire ale pacienților. Daruiește Aripi a construit în cadrul Spitalului Județean Constanța Secția de onco-hematologie și reumatologie pediatrică, dedicată diagnosticării, tratării și monitorizării copiilor bolnavi din zona de Sud-Est a României.

l http://www.daruiestearipi.ro/ l facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi/ l

Asociația Inima Copiilor există și ajută copiii cu boli grave, în special cardiace, din 2006. Asociația a construit la Spitalul Marie Curie cele mai moderne spații medicale din sistemul public de sănătate: Centrul de Excelență pentru Cardiochirurgie (proiect în valoare de peste 3,5 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro strânși și investiți de Inima Copiilor) și Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți (un proiect de peste 2,1 milioane de euro realizat cu susținerea Fundației Vodafone România, la care asociația a contribuit cu peste 700.000 de euro), care va fi completată anul acesta cu prima bancă de lapte matern din România. Asociația a renovat la același spital secțiile de cardiologie și neurochirurgie, a amenajat și dotat sala de operații pentru neurochirurgie și continuă să susțină, inclusiv financiar, secțiile construite și zeci de mici pacienți care au nevoie de ajutor.

l http://www.inimacopiilor.ro/ l https://www.facebook.com/AsociatiaInimaCopiilor