La nivel local si judetean. In aceasta perioada, FONSS actioneaza pentru obtinerea de finantare pentru proiectele societatii civile, in baza Legii 350/2005. Sambata, CJ Iasi a votat alocarea sumei de 175.000 lei pentru proiectele sociale, iar ghidurile de finantare dezbatute in doua sedinte vor fi votate in sedinta extraordinare de CJ. De asemenea, este in curs realizarea cadrului normativ pentru contractarea sociala si cuprinderea in bugetul local al Iasului pentru contractare. Detalii AICI.

La nivel national. De asemenea, pe fondul situatiei generate de faptul ca Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a alocat sume mai mici (decat cele din ianuarie) pentru subventionarea serviciilor sociale pentru perioada martie-decembrie 2017, FONSS este implicata activ in dialogul cu politicienii si ministerele pentru a gasi o solutie de compensare a sumelor care nu au mai plecat spre furnizorii de servicii sociale. Demersul este realizat impreuna cu Dizabnet, Confederatia Caritas, FONPC si SenioriNet. Vezi scrisoare deschisa.

Din pacate, desi au avut loc intalniri si corespondente cu liderii PSD, PNL si USR, dialog in Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor si cu reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Finantelor si Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social, nu avem vesti bune pentru membrii nostri ai caror beneficiari sunt afectati de reducerea subventiilor.

Reprezentantii ministerelor avanseaza ca potentiala solutie, suplimentarea fondurilor pentru subventii la rectificarea bugetului de la jumatatea anului, fara a putea preciza daca rectificarea va fi pozitiva pentru bugetul MMJS si fara a putea garanta nicio suma suplimentara pentru subventionarea serviciilor sociale.

De asemenea, statul roman nu are solutie pentru beneficiarii ramasi fara sprijin si specialistii care ii puteau asista, acum disponibilizati din lipsa de fonduri pentru salarizarea lor. Dizabnet face lobby la Targu Mures.

Si la Targu Mures, partenerii noastri- reteaua Dizabnet a initiat dialogul privind finantarea serviciilor sociale de la nivel local si judetean.

In urma unei dezbateri pe aceasta tema la care au participat 40 de persoane, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, consilieri locali si judeteni, reprezentanti ai institutiei Prefectului jud. Mures, AJPIS Mures, SPAS Tg. Mures, a fost adresata o scrisoare Consiliului Local si Consiliului Judetean Mures prin care se solicita masuri pentru imbunatatirea finantarii si consultarea ONG-urilor, cum ar fi comunicarea Bugetului prevazut pentru anul 2017 privind finantarea ONG-urilor din domeniul social (atat finantarea nerambursabila din fonduri publice, cat si contractarea de servicii sociale), tipul serviciilor sociale prevazute pentru a fi contractate in baza Legii 98/2016, precum si numarul de beneficiari avuti in vedere a primi servicii sociale prin contractarea furnizorilor de servicii sociale, dar si evaluarea de urgenta a aplicatiilor pentru subventii depuse de asociatii si fundatii inca din luna februarie 2017 la CL si CJ. Institutiei prefectului Tg Mures i se solicita transmiterea catre Guvernul Romaniei de informatii privind situatia de blocaj in care se afla finantarea din fonduri publice a serviciilor sociale derulate de asociatii si fundatii la nivelul jud. Mures.