Butonul Roşu, un sistem unic de teleasistență destinat persoanelor vârstnice din România. 236 de persoane vârstnice beneficiare ale programului de teleasistență. Este primul serviciu de îngrijiri la domiciliu din mediul rural din Judeţul Giurgiu. Peste 10.000 de vizite ale echipelor de îngrijire la domiciliu, asistenţilor medicali, medicilor, kinetoterapeuţilor şi asistenţilor sociali. 20 de urgenţe majore soluţionate. 
 
Butonul Roşu este un sistem unic şi inovativ de teleasistență, complementar celui de urgenţă, special conceput pentru vârstnicii care suferă de diferite probleme de sănătate (anxietate, boli, accidente vasculare cerebrale, etc), ce a fost dezvoltat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanța şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău. Serviciul oferă persoanelor vârstnice posibilitatea de a-şi păstra independenţa şi de a cere şi primi ajutor de urgenţă atunci când este nevoie. 
 
Prin intermediul unei braţări tip ceas din silicon medical dotată cu un buton roşu de panică, rezistentă la apă şi conectată wireless la un telefon cu taste mari, vârstnicii pot semnala o situaţie de urgenţă prin apăsarea butonului roşu. Semnalul este transmis automat către un Dispecerat (Call Center), iar în funcţie de complexitatea şi gravitatea situaţiei semnalate, dispecerul va iniţia un protocol medical ce va indica acţiunile ce trebuie întreprinse (ex: automedicaţie, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru serviciu ambulanţă, etc.).
 
Pe durata a doi ani de zile, 236 de persoane vârstnice care locuiesc singure sau a căror familie nu poate să le ofere sprijin, nu pot primi asistenţă îndelungată în spital sau sunt aflate în stare de dependenţa şi, în general, cu posibilităţi materiale reduse din Bucureşti, Buzău, Constanța şi Comună Cosoba din Judeţul Giurgiu au beneficiat de programul de teleasistenta Butonul Roşu, precum şi de servicii de îngrijire medicală şi socială la domiciliu, consiliere socială, consiliere psihologică, kinetoterapie, evaluări medicale şi sociale. Astfel, au fost realizate peste 10.000 de vizite ale echipelor de îngrijire la domiciliu, asistenţilor medicali, medicilor, kinetoterapeuţilor şi asistenţilor sociali. 
 
Totodată, Butonul Roşu este folosit în cadrul primul serviciu de îngrijiri la domiciliu din mediul rural din Judeţul Giurgiu, destinat persoanelor vârstnice, de care beneficiază 21 de persoane din Comuna Cosoba şi dezvoltat de Asociaţia Four Change.
 
Mai mult, sistemul Butonul Roşu este cel care a contribuit la soluţionarea a peste 20 de urgenţe majore şi a facilitat intervenţia mai rapidă a ambulanţei şi salvarea vieţilor omeneşti. 
 
„Bunicii şi părinţii noştri au nevoie de servicii specializate care să le permită să îşi continue existenţa într-un mediu familiar, înconjuraţi de amintirile de-o viaţă, evitându-se astfel internarea într-un centru rezidenţial. Sistemul de teleasistență Butonul Roşu, împreună cu serviciile personalizate de îngrijiri sociale sau medicale la domiciliu este soluţia pentru traiul decent al vârstnicilor”, a declarat Mariuca Ivan Director Executiv al Fundaţiei Crucea Alb Galbenă. 
 
Sistemul de teleasistență Butonul Roşu a fost dezvoltat în cadrul proiectului „Butonul Roşu - Servicii integrate de îngrijiri socio - medicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă”, implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constantă şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. 
 
***
Fundaţia Crucea Alb Galbenă România este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit care de 18 ani se ocupă de îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice şi se preocupă de bunăstarea şi liniştea seniorilor noştri. Fundaţia Crucea Alb Galbenă România are ca misiune să ofere tuturor persoanelor eligibile servicii medicale de calitate la domiciliu, atunci când au nevoie, fără costuri, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora.