Mai mulți copii și adulți care suferă de boli incurabile vor beneficia de îngrijire paliativă într-un centru renovat la standarde europene. Habitat for Humanity România și ENGIE Romania au finalizat lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a clădirii centrului HOSPICE Casa Speranței din Brașov, în urma unei investiții de 200.000 euro. Reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii vor permite HOSPICE să facă economii importante la facturile de energie, echivalentul a 140 zile de spitalizare sau a 395 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților.

În ultimele șase luni, Habitat for Humanity România a coordonat lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a centrului, cu sprijinul financiar al companiei ENGIE Romania. Acum, centrul HOSPICE are o centrală termică performantă și un acoperiș nou, cu panouri solare, iar fațada clădirii a fost refăcută complet și izolată termic. Centrul de zi pentru copii și saloanele de internare, puternic avariate în urma unor infiltrații de apă, au fost de asemenea renovate.
 

”Pentru colegii noștri de la HOSPICE, prioritatea va fi întotdeauna pacienții. Ne bucurăm că am putut să le venim în ajutor și să contribuim la îmbunătățirea condițiilor în care aceștia se tratează aici. Știm că resursele sunt limitate și orice sumă economisită și orice grijă în minus se vor transforma în mai multe servicii gratuite de îngrijire paliativă oferite de HOSPICE Casa Speranței”
, spune Roberto Pătrășcoiu, directorul național Habitat for Humanity România. 

Clădirea are o suprafață de 1280 metri pătrați și nu mai fusese renovată de la deschiderea sa, din 2002, acoperișul avariat și izolația precară având un impact considerabil atât asupra confortului pacienților, cât și a cheltuielilor de întreținere. La lucrările de reabilitare au contribuit și 25 de angajați ENGIE Romania, care au fost voluntari pe șantier. 
 

“Ne bucurăm să ne dedicăm energia pentru a oferi un cămin mai călduros și mai primitor pentru copiii și adulții care suferă de boli incurabile și care vor primi, astfel, îngrijirea de specialitate într-un centru la standarde europene. Totodată, reabilitarea și eficientizarea energetică a centrului HOSPICE Casa Speranței este un nou proiect complex derulat alături de partenerul nostru tradițional, Habitat for Humanity, cu care implementăm soluții de eficiență energetică pentru diferite categorii vulnerabile”
, declară Eric Stab, Președinte Director General ENGIE Romania.

Clădirea HOSPICE Casa Speranței din Brașov este prima unitate de îngrijire paliativă din România. Aici, peste 2000 de adulți și copii care suferă de boli incurabile beneficiază gratuit de servicii de îngrijire paliativă. Centrul include secții de internare pentru adulți și copii, centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologică și unitate pentru îngrijiri în regim ambulatoriu și oferă  și servicii de îngrijire paliativă la domiciliul pacienților.
 

„Acest proiect oglindește perfect cât de important este să ne unim forțele pentru ca binele să ajungă la momentul potrivit acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Le mulțumim partenerilor ENGIE și Habitat for Humanity pentru că au înțeles importanța misiunii noastre, de a fi alături de oamenii grav bolnavi în cele mai dificile momente ale vieții lor”,
susține Mirela Nemțanu, directorul executiv al fundației HOSPICE Casa Speranței.  
 
***
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
 
Cu sprijinul a peste 34.000 de voluntari internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69.000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.
 
Despre ENGIE Romania
ENGIE Romania, furnizor de electricitate, gaze naturale şi servicii tehnice, susţine proiecte de responsabilitate socială în domeniile sănătate, educaţie şi protecţia mediului. Protecţia mediului înconjurător este o componentă esenţială în strategia de business a Grupului ENGIE, valorizând proiecte menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la sursele de energie, economia de resurse, dar şi proiecte de eficienţă energetică a clădirilor prin care se urmăreşte reducerea semnificativă a consumului de energie. ENGIE Romania a investit din 2005 până în prezent 900.000 de euro în proiecte de eficienţă energetică derulate în parteneriat cu Habitat for Humanity, iar angajaţii ENGIE au dedicat aproximativ 900 de ore de voluntariat în beneficiul a aproximativ 4.500 de beneficiari.
 
Despre HOSPICE Casa Speranței
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. 

Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 25 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.