Începând cu data de 1 octombrie 2018, Organizația Umanitară CONCORDIA a lansat Proiectul ”MAGISTER - Mental health professional’s learning community – continuous training program for practitioners working with people affected by mental disorders”, proiect co-finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.  

Obiectivul general al proiectului este creșterea calității serviciilor furnizate de practicienii din domeniul sănătății mintale, la nivel european, pentru a sprijini incluziunea socială a persoanelor afectate de boli mintale, oferindu-le suportul necesar, atât lor, cât  și familiilor. 

Abordarea proiectului se bazează pe parteneriatul dintre entități din sectorul educațional - Universitatea de Științe Aplicate din Vorarlberg (Austria) și CONCORDIA Academia (România), respectiv furnizori de servicii sociale din România (Organizația Umanitară CONCORDIA și Fundația Estuar) și Portugalia (Asociația pentru Paralizie Cerebrală din Coimbra). În cadrul proiectului, care se va desfășura pe o perioadă de doi ani, vor fi construite și livrate programe de formare orientate către dezvoltarea competențelor practice a 48 de specialiști în domeniu,  în timp ce 125 de practicieni, la nivel european, vor avea acces la un set de instrumente inovative, validate în domeniul sănătății mintale. 

Prin implicarea lor, partenerii celor trei țări vor beneficia de creșterea capacității de furnizare a formării în domeniu, asigurând în același timp transferul bunelor practici din Austria în România și Portugalia și contribuind astfel la sustenabilitatea proiectului. Prima întâlnire transnațională a proiectului MAGISTER, realizată în data de 9 noiembrie la București, a dat reprezentanților partenerilor posibilitatea să discute cu deschidere și încredere despre conținutul și planificarea activităților, construind astfel o fundație sănătoasă pentru ceea ce și-au propus să realizeze în continuare. 

Așa cum spunea Dl.Prof.Universitar Bernhard Gut, reprezentantul Universității de Științe Aplicate din Vorarlberg, ”un astfel de proiect este o oportunitate de a învăța unii de la alții și de a ne cunoaște mai bine”. 

La finalul întâlnirii, dl. Mario Verissimo, reprezentantul partenerului din Portugalia, a apreciat calitatea parteneriatului, considerând că experiența și competențele organizațiilor membre vor fi o garanție a reușitei acestui proiect. 
 
***
CONCORDIA România este o organizație independentă, neguvernamentală și non - profit, cu un istoric de 27 de ani în România, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, și se adresează unui număr de 2.000 de persoane în fiecare an. Pentru mai multe informații, accesați www.concordia.org.ro.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în perioada 2014 - 2020. Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani (2014 - 2020), Erasmus+ își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității (capacității de inserție profesională), prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decât nivelul precedent al cheltuielilor din perioada 2007-2013 și reflectă importanța pe care UE o acordă acestor domenii și angajamentul de a investi în ele. Pentru mai multe informații accesați http://www.erasmusplus.ro/