Fundația Vodafone România lansează EVA Facial Mouse, aplicația care le permite persoanelor cu dizabilități neuromotorii sau imobilizate să folosească telefoanele mobile și tabletele. Dispozitivele care au această aplicație instalată pot fi manevrate cu ajutorul privirii, devenind astfel ușor de utilizat pentru orice persoană care, din orice motiv, nu își poate folosi mâinile. Aplicația a fost dezvoltată de Fundația Vodafone Spania și poate fi descărcată gratuit de pe Google Play, fiind disponibilă în mai multe limbi, inclusiv română.
  
EVA Facial Mouse se adresează în primul rând persoanelor cu amputări, paralizie cerebrală, leziuni ale măduvei spinării, distrofie musculară, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (ALS) și alte afecțiuni care duc la imobilizare sau dizabilități neuromotorii. La proiectarea și dezvoltarea aplicației au participat atât specialiști în domeniul IT, cât și un grup de potențiali utilizatori. Până în acest moment, la nivel global, aplicația EVA Facial Mouse a fost descărcată de peste 1 milion de ori. 
 
EVA Facial Mouse are un meniu simplu și poate fi instalată pe orice telefon sau tabletă cu sistem de operare Android 4.1 sau mai avansat, echipate cu o cameră frontală.  Pentru a fi folosită, nu este nevoie de alte echipamente externe. Aplicația identifică mișcarea capului și cu ajutorul ei manevrează cursorul, aceasta devenind practic mijlocul de interacțiune al utilizatorului cu ecranul tactil al dispozitivului mobil. 
 
În România, aplicația EVA Facial Mouse va fi adusă în atenția potențialilor beneficiari prin organizații partenere ale Fundației Vodafone România care dezvoltă proiecte pentru persoane cu dificultăți neuromotorii: Fundația Motivation Romania, Mihai Neșu Foundation, Asociaţia Şcoala Mamei Junior, Asociaţia SM Speromax Alba.
 
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, la 30 iunie 2018, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi din România era de peste 800.000 de persoane. 
 
***
Fundaţia Vodafone România
este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Website l Blog l Facebook