Habitat for Humanity România a finalizat lucrările de reabilitare a acoperișului Blocului II, situat pe Aleea Carpați, în Caracal. Blocul, construit în anii '60, se afla într-o stare avansată de degradare, cu acoperișul spart și apartamentele afectate de mucegai și de umezeală. Imobilul a fost reabilitat în cadrul proiectului ”zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
 
În Blocul II, din zona cunoscută popular drept ”Ghetoul Carpați”, locuiesc în condiții grele 24 de familii cu posibilități materiale reduse. Cei mai mulți dintre ei nu au venituri stabile și trăiesc de pe o zi pe alta din munca zilieră sau din ajutorul social. Înainte de reabilitarea imobilului, cele 24 de apartamente erau afectate la fiecare ploaie și ninsoare din cauza mucegaiului și a infiltrațiilor de apă, care au făcut ca bucăți de tencuială să se desprindă din pereți și din tavane. 
 
”Dreptul la o locuință decentă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, însă, din păcate, locuirea precară rămâne în continuare o problemă care afectează un număr foarte mare de români. Le mulțumim partenerilor noștri din proiectul ”zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune” pentru oportunitatea de a contribui la îmbunătățirea condițiilor în care locuiesc cele 24 de familii din această comunitate defavorizată, care au nevoie de un cămin decent pentru a putea avea o viață mai bună”, spune Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
 
Pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, organizațiile care gestionează proiectul au creat grupuri de inițiativă locală, responsabile cu implicarea beneficiarilor în activitățile desfășurate în timpul și după finalizarea intervențiilor (renovări și reparații și educație non-formală pentru copii – meșteșugărit, olărit, etc). De asemenea, membrii grupului de inițiativă au participat la traininguri și au învățat cum să dezvolte noi proiecte pentru comunitate și să strângă resursele necesare pentru a le implementa.

“Prin proiectul zefiR, încurajăm oamenii din comunități mici să se organizeze pentru a răspunde problemelor care îi afectează. Ne adresăm comunităților dezavantajate cu un număr mare de romi și urmărim ca aceștia să beneficieze de servicii de sănătate și educație asemenea majorității locuitorilor. În Caracal s-a dezvoltat un grup de inițiativă foarte activ și ne bucurăm că prin finanțarea oferită de un grant al Elveției am putut să le oferim șansa de a rezolva această situație foarte dificilă pentru oamenii din cele două blocuri", spune Ionuț Raita, coordonatorul zefiR.
 
În cadrul proiectului ”zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune”, Habitat for Humanity România a ajutat, în ultimii trei ani, 1.400 de persoane din grupuri defavorizate să aibă condiții mai bune de locuit. Organizația a reabilitat Blocul I din Aleea Carpați, în Caracal, și a instalat sobe și uși și ferestre de termopan pentru locuințele a 300 de familii din Piatra Olt (Olt), Bârca (Dolj), Filiași (Dolj) și Polovragi (Gorj). De asemenea, Habitat for Humanity România a reabilitat clădirea grădiniței din Caracal și a școlii din Filiași, unde învață aproape 100 de copii din medii defavorizate.
 
***
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
 
Cu sprijinul a peste 32.000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69 000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.
 
Despre zefiR
Proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune este inițiativa unui consorțiu coordonat de Terre des Hommes și format din Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT, Fundația Pestalozzi, Habitat for Humanity România, SASTIPEN și Fundația NESsT România. 
 
Prin zefiR, dorim să îmbunătățim, în mod integrat, accesul la educație, sănătate și locuire pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic din 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt. Beneficiarii și ceilalți membri din cele 12 comunități sunt implicați direct în activități de dezvoltare comunitară în toate etapele de implementare, pornind de la analiza nevoilor comunității și până la evaluarea impactului. l www.zefirincomunitate.ro l

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.