SOS Satele Copiilor România celebrează puterea copilăriei și puterea lui “Mulțumesc!”, la împlinirea a 25 de ani de la deschiderea primelor două Sate SOS din România – Satul SOS Bucureşti şi Satul SOS Cisnădie – Sibiu.
 
Cea mai frumoasă și importantă perioadă din viața oricărui om, copilăria, pare interzisă sau refuzată de către soartă pentru zeci de mii de copii, în fiecare an, în România.  SOS Satele Copiilor România, împreună cu partenerii și susținătorii săi, redă de un sfert de veac copilăria bună și frumoasă pentru mii de copii orfani, abandonați sau care riscă să fie separați de părinți.
 
SOS Satele Copiilor România a avut prilejul să spună un puternic MULȚUMESC, pe scena Ateneului Român, tuturor celor care au oferit șansa la copilărie celor peste 65.000 de beneficiari.

Gala SOS – 25 de ani în România a fost prezentată de Andi Moisescu și a reunit artiști renumiți: soprana Cellia Costea, acompaniată la pian de Mihai Murariu, Ansamblul Violoncellissimo, solista Alexandra Ușurelu, acompaniată de cvartetul Passione și la pian de compozitorul și producătorul Bobby Stoica, Corul de Copii Radio, actorul Marian Râlea, saxofonistul Sofian Miron și dansatoarea Alla.

Momente pline de emoție au fost aduse pe scenă și de către două foste beneficiare SOS. Diana Borcea a susținut un moment artistic, acompaniată la pian de Mihai Murariu, iar Oana Dancu a fost vocea tinerilor care au avut șansa unei copilării frumoase în Satele SOS. 
Președintelele onorific al SOS Children’s Villages International, Helmut Kutin, a fost prezent la eveniment, la 25 de ani de când a participat personal la deschiderea primelor două Sate SOS.
 
“Niciun copil nu vrea să fie o cifră, un dosar, un raport de activitate. Orice copil are nevoie să fie iubit, acceptat, protejat 24 de ore din 24. În acest sens, rolul părinților sociali este extrem de important, deoarece implicarea lor vine din suflet și nu dintr-o obligație, oferind copiilor sentimentul de “acasă”, în suflet și în minte. Vă mulțumesc tuturor celor care v-ați implicat în ultimii 25 de ani în susținerea copiilor de la SOS Satele Copiilor România. Ne așteaptă și pe mai departe mulți ani de fapte bune și responsabilitate asumată. Vă rog pe toți să nu renuntați niciodată la niciun copil lipsit de sprijin, oricât de greu v-ar fi!“ - Helmut Kutin, Președinte onorific al SOS Children’s Villages International
 
“Astăzi, sărbătorim împreună copilăria și șansa pe care mii de copii au avut-o pentru că SOS i-a protejat în primul sfert de secol de existență în România. Mulțumim partenerilor și susținătorilor noștri pentru toate lucrurile frumoase pe care le-am făcut împreună, în tot acest timp. Dezvoltarea emoțională, socială și fizică a copiilor are un efect direct asupra dezvoltării lor ca adulți. De aceea, pentru viitor ne propunem să păstrăm calitatea serviciilor oferite și să urmărim în mod constant progresele sistemului serviciilor de îngrijire alternativă, dezvoltarea și adaptarea continuă la nevoile copiilor și ale societații în care trăim.” - Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România
 
Festivitatea a reunit peste 700 de invitați, printre care viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice din România, doamna Ana Birchall, ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor Austriei, Danemarcei, Olandei, Marii Britanii, Franței, autorități din domeniul protecției drepturilor copilului și alte instituții publice și din sectorul ne-guvernamental, companii private și ambasadori onorifici, susținători ai organizației. Totodată, au fost prezenți reprezentanți SOS din 9 țări. În cadrul evenimentului, mamele SOS din România, Bulgaria, Serbia, Kosovo și Letonia, cu o vechime mai mare de 10 ani în cadrul organizației au primit cea mai înaltă distincție SOS, Inelul Mamei.
 
SOS Satele Copiilor este printre primele organizații care au introdus modelul caselor de tip familial in România.
 
În cei 25 de ani de activitate, SOS Satele Copiilor România a oferit suport unui număr de peste 65.000 de beneficiari, din care:
  • peste 250 de tineri au ieşit din sistemul de îngrijire alternativă SOS, între 18 şi 26 de ani;
  • aproape 200 de copii şi tineri cresc în prezent, în cele 3 Sate SOS din Bucureşti, Cisnădie – Sibiu şi Hemeiuş – Bacău;
  • peste 3.400 de copii, din aproape 1.000 de familii vulnerabile au primit sprijin pentru a rămâne “acasă”. 98,55% dintre aceştia au rămas alături de părinţii biologici. 
  •  
    Peste 90% dintre tinerii care au crescut și au plecat din sistemul de îngrijire alternativă SOS sunt perfect integraţi în societate, ceea ce înseamnă că au un loc de muncă stabil și o locuință.
     
    Toți cei care doresc să sprijine proiectele derulate de SOS Satele Copiilor România o pot face prin mai multe modalități:
  • donaţii prin SMS la 8844 cu textul Mama (2 Euro/ lună), număr valabil în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom și Vodafone;
  • donaţii online, cu cardul bancar, pe website-ul organizației: www.sos-satelecopiilor.ro;
  • donații bancare direct în contul organizației SOS Satele Copiilor România: RO84BACX0000001080003013.
  • Sponsorizări
  • Evenimentul a fost susținut de: Filarmonica George Enescu,  Allianz-Țiriac Asigurări, JW Marriott Bucharest, RTC – O zi bună la birou.