Vineri, 29 mai, Virgil Iantu, prezentatorul emisiunii „Copiii spun lucruri trasnite” diuzata de Prima TV, a sfidat ploaia si, alaturi de voluntarii MaiMultVerde, a participat la o actiune de curatenie in zona telecabinei din Busteni, initiativa derulata in cadrul taberei Recycle, Raft & Race, organizata de Asociatia MaiMultVerde si Heineken Romania. Participantii au strans gunoaiele lasate de localnici in padure, acolo unde, in timp, s-au format adevarate gropi de gunoi.



In ciuda vremii nefavorabile, Virgil Iantu a muncit cot la cot cu cei 25 de voluntari, iar cantitatea finala colectata pe parcursul intregii zile s-a ridicat la impresionanta cifra de 80 de saci de deseuri (circa 800 de kilograme). Cea mai spectaculoasa „captura” a zilei a fost un pat cu arcuri, pe care voluntarii l-au scos din raul Spumoasa. Ei au lucrat aproape trei ore pentru a curata patul de sedimentele depuse si pentru a-l scoate la mal.



La finalul taberei Recycle, Raft & Race, Virgil Iantu si Andreea Raducan vor conduce a patra serie de voluntari din tabara in intrecerea cu plute confectionate din PET-uri care va incheia proiectul pe data de 7 iunie a.c. „Concurentii” lor la aceasta intrecere vor fi voluntarii din celelalte trei serii ale taberei, condusi de vedetele participante la proiect:

•    Iulia Vantur (Pro TV) si Razvan Fodor (Acasa TV) – liderii seriei 1 (4-10 mai)
•    Amalia Enache (Pro TV) si Cabral Ibacka (Acasa TV) – liderii seriei 2 (11-17 mai)
•    Malvina Cservenschi (TVR 1) si Dragos Bucurenci (MaiMultVerde) – liderii seriei 3 (18-24 mai)

In saptamanile precedente, voluntarii din seriile 1, 2 si 3 au fost vizitati in tabara de vedetele enumerate mai sus, care au luat parte, fiecare, la cate o actiune de curatenie. De asemenea, ei au pus la punct strategia pentru cursa cu plute din PET-uri care va avea loc duminica, 7 iunie, pe lacul Baneasa din Bucuresti.



Recycle, Raft & Race este un program al carui scop este formarea a 100 de tineri lideri care sa mobilizeze voluntari de mediu in comunitatile lor si sa organizeze propriile actiuni de ecologizare, plantare, informare si educatie. Procesul de formare are loc in cadrul unei tabere de o luna, in perioada 4-31 mai 2009, in patru serii saptamanale. La fiecare serie participa 25 de tineri care urmeaza cursuri de leadership, orientare si supravietuire in natura, acordarea primului ajutor, comunicare si dezvoltare organizationala.

Componenta de ecologizare a taberei presupune colectarea de deseurilor din diferite zone de pe Valea Prahovei. PET-urile vor fi folosite pentru a constructia plutelor care iau parte la intrecere, iar celelalte deseuri, separate ulterior colectarii, vor fi predate firmelor de reciclare. La competitie vor lua parte voluntarii din fiecare serie sub coordonarea unei echipe de vedete, care va lupta cot la cot cu ei pentru victorie. Vedetele care iau parte la proiect sunt: Amalia Enache, Cabral Ibacka, Andreea Raducan, Iulia Vantur, Malvina Cservenschi, Razvan Fodor si Virgil Iantu.



Fiecare serie a primit vizita vedetelor care ii vor coordona pe voluntari in competitia de inchidere a proiectului, iar sambata seara s-au bucurat de un concert oferit de MaiMultVerde si Heineken Romania.
 
Datele seriilor saptamanale de training si a concertele sunt:
•  4-10 mai 2009 (seria 1). Concert Electric Brother (9 mai)
• 11-17 mai 2009 (seria 2). Concert Trupa 13 (16 mai)
• 18-24 mai 2009 (seria 3). Concert Vita de Vie (23 mai)
• 25-31 mai 2009 (seria 4). Concert Brum Conspiracy (30 mai)

Liderii de voluntari vor organiza in decursul anului cel putin o actiune de mediu cu voluntari, in cadrul careia vor pune in aplicare cunostintele si experienta acumulate in tabara. Ei vor beneficia de asistenta tehnica si logistica din partea MaiMultVerde, pentru a duce la capat cu succes a actiunilor de curatenie, plantare, informare si educare pe care le vor demara.

Participantii la proiectul Recycle, Raft & Race au fost selectati, dintr-un numar total de peste 200 de inscrieri, pe baza motivatiei de a lua parte la program, a potentialului de leadership, a experientei anterioare in activitati de voluntariat si a distributiei geografice unitare, in asa fel incat cei 100 de lideri sa reprezinte toate regiunile Romaniei.

Declaratii de presa
Doru Mitrana, Director Executiv, Asociatia MaiMultVerde
"Proiectul Recycle, Raft & Race reprezinta a doua etapa a campaniei Voluntariat 2.0, dupa lansarea platformei online www.maimultverde.ro in aprilie 2008. Dupa ce timp de un an am organizat actiuni de voluntariat coordonate "de la centru", acum vrem sa raspandim <<virusul>> voluntariatului pentru mediu in intreaga tara. Cei 100 de tineri pe care ii vom forma in cadrul taberei vor gandi, organiza si coordona propriile actiuni de plantare, curatenie, informare si educare, coaguland in jurul lor resursele de voluntariat ale comunitatilor din care provin. Aceasta este noua cultura a voluntariatului pe care MaiMultVerde, prin misiunea sa, si-a propus sa o construiasca in Romania."

Ana-Maria Muresan, Corporate Relations Manager, Heineken Romania
"Proiectul Recycle, Raft & Race vine in intampinarea obiectivului companiei Heineken Romania de a imbunatati climatul social si mediul in care lucreaza. Cele trei valori fundamentale ale Grupului Heineken – Respectul pentru mediul inconjurǎtor si societate, Pasiunea pentru Calitate si Bucuria – se imbina in acest proiect, care permite oamenilor sa actioneze pentru protejarea mediului inconjurator. Suntem constienti de responsabilitatea ce ne revine fata de mediul si societatea in care operam, iar politicile noastre foarte clare referitoare la mediul inconjurator si consumul responsabil de alcool reprezintǎ o garantie in acest sens." 

Note pentru jurnalisti
Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. Viziunea MaiMultVerde este ca in 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual in actiuni de voluntariat pentru mediu. Asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!

Heineken Romania este unul din cei mai mari producatori de bere de pe piata din Romania, cu o cota de piata de 29%, in ceea ce priveste volumul de vanzari (AC Nielsen, 2008). Portofoliul de marci oferit de Heineken Romania acopera toate segmentele pietei: Heineken, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita si Hategana. Heineken Romania are cinci fabrici in Constanta, Craiova, Hateg, Miercurea Ciuc, Targu Mures.