Marcata pe intreg mapamondul, World AIDS Day  - 1 Decembrie- este subliniata si la Tulcea de catre Directia de Sanatate Publica (D.S.P.) si Fundatia Baylor Marea Neagra prin organizarea unei actiuni de informare si testare rapida HIV, desfasurata la Liceul Economic din localitate precum si de actiuni de promovare a masurilor de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, masuri ce pot fi luate de fiecare cetatean.

In data de 2 decembrie 2009 un grup de specialisti in asistenta medicala, reprezentanti ai D.S.P.Tulcea si echipa Centrului  Baylor de  consiliere si testare rapida HIV vor raspunde intrebarilor liceenilor, explicand cum se transmite infectia cu HIV, cum nu se transmite, semnificatia zilei si se vor efectua testari rapide HIV, insotite de consiliere pre si post testare. Tinerii sub 18 ani au nevoie de acordul parintilor pentru a fi testati.

 Sustinerea acestei actiuni de catre Centrul Baylor care acorda servicii in Spitalul Judetean de Urgenta, sectia boli infectioase (www.baylor-romania.ro, www.test-hiv.ro) este importanta pentru sistemul sanitar tulcean, intrucat demonstreaza continuitate in actiuni pentru sanatate si in parteneriatul incheiat cu D.S.P. Deasemenea, apreciem participarea la teme de sanatate si a altor institutii si ONG –uri (unitati de invatamant,asociatii, etc) in efortul comun de a limita transmiterea infectiei cu HIV.

Incepand cu 1988, anul in care Organizatia Mondiala a Sanatatiii a stabilit sa se marcheze solidaritatea mondiala impotriva pandemiei SIDA, au fost organizate campanii  pentru a asigura accesul universal la prevenire HIV, tratament si ingrijire, dar si campanii de sensibilizare a comunitatilor despre problematica complexa HIV/SIDA.

Tematica campaniei din 2009 se refera la drepturile omului si accesul universal, tematica cuprinsa in motto-ul “Imi traiesc drepturile”.

Datele publicate de UNAIDS  intr-un raport publicat recent  arata ca in lume traiesc 33,4 milioane de persoane seropozitive (31,1-35,8 milioane), numarul de cazuri noi in 2008 fiind de 2.7 millioane (2.4–3.0 millioane), inregistrandu-se 2 millioane de decese (1.7–2.4 millioane) in 2008.

In Romania, conform datelor Comisiei Nationale de lupta antiSIDA, (www.cnlas.ro), la sfarsitul anului 2008 erau in evidenta 11 331 persoane seropozitive.

O problema actuala o reprezinta faptul ca epidemia SIDA evolueaza si programele de sanatate au rolul de a limita aparitia unor noi cazuri. De exemplu, epidemia din Estul Europei si Asia Centrala caracterizata anterior prin transmiterea pe calea drogurilor injectabile, acum se raspandeste la partenerii sexuali ai persoanelor care isi injecteaza droguri.

Cifrele de mai sus arata ca infectia cu HIV este o problema reala si implicarea fiecaruia dintre noi in a cunoaste caile de transmitere, a respecta precautiunile universale, a folosi prezervativul in relatiile sexuale,  a nu discrimina, a face un test HIV, a purta fundita rosie ca simbol al solidaritatii reprezinta solutii simple si viabile catre generatii fara HIV!