close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



„Mica Ucraina” – acasă departe de casă



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Zi de zi lângă ei, am putut aflat cele mai arzătoare dorințe și cele mai apăsătoare neputințe. Una dintre ele – să își găsească un loc de muncă. Doar 6.651 de refugiați ucraineni aveau contracte de muncă valabile în România la jumătatea lui aprilie 2023. Un număr foarte mic pe lângă cel al cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii. Cu toții au nevoie de un loc de muncă. Dar cum să o faci, dacă limba pe care o vorbești nu îți mai poate fi de ajutor?! De aici gândul nostru de a le deschide o ușă, deschizătoare de multe altele oriunde i-ar duce viața mai departe – cursuri gratuite de limba engleză și română. Atât online cât și offline.

| Scopul proiectului
    Dacă în primul an de război, le-am fost loc de liniște, speranță, dezvoltare, în al doilea an le-am fost umăr pentru integrare. De la evenimente de socializare/dezvoltare alături de cei din comunitatea română până la un loc de muncă ori contract de colaborare. Și ajutor pentru a trece una dintre cele mai dificile granițe – limba. Ce angajator se sinchisește să-ți ofere un job dacă nu știi o boabă de română ori engleză?! De aici și dorința noastră de face 12 (x15) grupe de engleză și română. pentru copii am zis DA taberelor, de la Straja și din Delta Dunării.

„Mica Ucraina” – acasă departe de casă „Mica Ucraina” – acasă departe de casă „Mica Ucraina” – acasă departe de casă

| Acoperire
    București

| Rezumat
    De război nu se vorbește. Cel puțin nu în vorbe prea multe. Dar războiul se simte, pentru că în schimb se vorbește mult despre ACASĂ. Un dor care nu se stinge niciodată. Nu contează cât de bine e aici. Nu contează cât de rău e acolo. ACASĂ e Ucraina. „Familie” și „acasă”, timp de peste 2 ani le-a fost refugiaților ucraineni și Centrul Comunitar Zi de Bine. E locul unde copiii, mămicile și bunicile și-au găsit prieteni adevărați și profesorii ăia buni. Terapie, art-terapie, cursuri de engleză și română, cursuri de chitară, yoga, fitness, ateliere de art & crafts, oratorie și dezvoltare personală, marketing digital, dansuri, șah, tabere pentru copii, petreceri de Crăciun/Paști, Halloween – sunt doar câteva dintre activitățile pe care le-au găsit, zi de zi, la centru. Alea care le-au „odihnit sufletul și creierul”.
După 365 de zile în care și-au tot spus „încă un pic și ne întoarcem acasă”, speranța le-a pălit de la o lună la alta, iar importanța integrării a căpătat o tot mai mare greutate. Pentru că viața merge mai departe. În ciuda durerii, pierderii, dezrădăcinării, o iei de la capăt. Un nou loc de muncă. O altă grădiniță/școală. Alți oameni cu care poți lega prietenii. Desigur dacă le știi limba.
Nu putem pretinde că la Zi de Bine le-am schimbat lumea, ci am încercat să le facem viața un pic mai bună. Să fim „Mica Ucraina” atâta timp cât au nevoie de noi. De aici și misiunea noastră de a-i ajuta să facă pași spre integrare. Cu fiecare oră de engleză, cu fiecare oră de română, cu fiecare eveniment de socializare și cu fiecare activitate de la centru. De-a lungul a 3.000 de ore de activități am fost împreună. Ca o mare familie. Și când zicem mare, chiar așa e – peste 2.000 de beneficiari doar în 2023. Iar pe Telegram - unde îi ținem la curent - peste 2000 de suflete.


| Date beneficiari direcţi
    ~1.700 de mame și ~300 copii

| Activitati
    Activitățile principale s-au desfășurat în fiecare săptămână, în zilele de luni, joi, vineri și duminică. Comunitatea a avut parte de:
Terapie de grup: 500 de ore
Art-terapie pentru adulți, adolescenți și adulți: 410 ore
Sport (yoga, fitness, pilates, dansuri): 360 de ore
Ateliere educaționale pentru adulți (târg de joburi, compilarea unui CV, evenimente business): 250 de ore
Ateliere educaționale pentru copii (șah, fotografie, robotică, fun English): 400 de ore
Focusul nostru au fost cursurile de limba română și engleză. Cele care au și cele mai multe ore de activități – peste 1.100. Româna au învățat-o atât online – cu ajutorul lui Silviu Mihăilă, lector universitar doctor la ASE, unde predă limba română ca limbă străină și limba engleză de afaceri. Cât și fizic cu Maria Furtună, autor și profesor de limba română pentru străini, life coach, activist umanitar. Lor li s-au alăturat și cei 4 voluntari de la Adobe Romania, care și-au dorit să le dea o mână de ajutor pe acest drum întortocheat al integrării.
Engleza le-a fost și le este predată de către Anastasiia Kaminskaya, una dintre cele mai căutate profe de engleză din oraș. Nu pentru limba maternă, ci pentru cei peste 20 de experiență în ale predatului. Un alt lucru foarte important în această ecuație e terapia. De grup ori individuală, cu ajutorul căreia mamele au putut să-și găsească puterea, dar mai ales să-și redobândească sentimentul de apartenență.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul ne-a dovedit cât de ajutor le-au putut fi activitățile, de zi cu zi, de la Centrul Comunitar Zi de BINE. Îndeosebi cursurile de engleză și română pe care le-au absolvit vreo 200 de persoane. Din care peste 100 și-au găsit un loc de muncă: specialiști industria auto, confecționeri industria textilă, reprezentanți comerciali, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, bucătari, operatori prelucrarea datelor, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, lucrători sociali, translatori, fotografi, pedagogi și profesori…

“You saved the inner peace of mine and the inner peace of my kids. Thank you very much!” - mamă beneficiar
„Thank you very much for the opportunity to communicate with you in the center... for the English lessons... which at the age of 50 help to adapt to life and learn to communicate with different people in the world… to work and understand... Very pleasant atmosphere… Great english teacher… Would like more lessons. But thank you so much for this opportunity!!!!” - bunică beneficiar
„Hemingway scria că „lumea se prăbușește pentru toți, dar unii rămân puternici sub ruinele ei”. Centrul comunitar Zi de Bine i-a unit pe cei care vor să fie puternici, care vor să trăiască mai departe și care, în ciuda tuturor nenorocirilor, vor să aibă dreptul la fericire” - profesor beneficiar
Mesajele de genul acesta am primit cu sutele. Pe mail, pe chat-ul de Telegram care numără peste 1.200 de beneficiari, pe Facebook. Unde am purtat conversații cu ei la orice oră din zi și din noapte. Când au avut nevoie de cineva care să le fie sprijin, am încercat să fim acolo.


| Parteneri
    Parteneri financiari – British American Tobacco, Amazon, Coca-Cola Hellenic, BMW, Royal Canin

| Despre organizator
    Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru unele cauze, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolaltă pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.

| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/proiecte_centru/mica-ucraina-acasa-departe-de-casa/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes