close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Voluntarii spun copiilor despre drepturile lor si importanta unui stil de viata sanatos



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Proiectul a plecat de la o serie de statistici: in Romania voluntariatul este sub media europeana, Eurobarometrul din noiembrie 2010 indica o rata de implicare a populatiei de 20%, plasand Romania in categoria tarilor din Uniunea Europeana cu un nivel scazut de implicare. (VEU: pp. 65), copiii romani se numara printre cei mai sceptici din Europa cu privire la modul în care le sunt protejate drepturile sau au cunostinte minime despre sanatate emotionala, nutritie, educatie sexuala, comportamente de risc. Punand accent pe cele doua dimensiuni ale voluntariatului: dezvoltarea individuala a voluntarului si dezvoltarea societatii, ne-am propus sa contribuim la cresterea capacitatii copiilor si tinerilor de a-si exercita dreptul de a participa, in maniera nediscriminatorie, in scoala, familie si comunitate la luarea deciziilor care ii privesc.

| Scopul proiectului
    Cresterea numarului de tineri voluntari si a gradului de implicare a acestora prin formarea si implicarea a 265 de voluntari, cresterea cunostintelor in randul copiilor privind dreptuile copilului si un stil de viata sanatos,astfel incat 80% dintre copii sa aiba un minim de cunostinte privind Drepturile Copilului, Sanatate emotionala, Nutritie, Educatie sexuala si Comportamente de risc (consum substante).

Voluntarii spun copiilor despre drepturile lor si importanta unui stil de viata sanatos Voluntarii spun copiilor despre drepturile lor si importanta unui stil de viata sanatos Voluntarii spun copiilor despre drepturile lor si importanta unui stil de viata sanatos

| Aria geografica
    Bucuresti, Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Suceava, Timis, Vaslui

| Rezumat
    Prin intermediul programelor de de voluntariat, am reusit sa desfasuram activitati si sa punem la dispozitia copiilor si adolescentilor informatii privind un stil de viata sanatos si respectarea drepturilor copilului. Un procent mai mare de 50% dintre copiii si adolescentii implicati in proiect au beneficiat pentru prima data de informatii legate de drepturile lor si de ce ar trebui sa faca pentru o viata mai sanatoasa. Cei 265 de voluntari, prin sesiunile din cele 13 orase, au contribuit la cresterea cunostintelor copiilor privind drepturile lor, a intelegerii importantei de a fi consultati in luarea deciziilor care ii privesc si a riscurilor ce apar daca nu detin informatii corecte si complete legate de aspecte privind sanatate emotionala, nutritie, educatie sexuala, comportamente de risc ( precum tutun, folosirea de droguri si alcool,etc ). Metodologia, creata sa raspunda in mod specific nevoilor copiilor, a fost elaborata astfel incat sa duca la un program complex si sustenabil care sa contribuie, prin prevenire, la diminuarea realitatii ingrijoratoare privind sanatatea si comportamentele de risc asumate de catre copiii din Romania si de necunoasterea drepturilor lor. Luand in considerare sistemul de invatamant din tara noastra in care modul de predare nu este unul prietenos, care sa vina in sprijinul tinerilor, programul de voluntariat a pus la dispozitie o alternativa atractiva prin care am furnizat informatii importante care sa ii ajute pe copiii sa inteleaga pericolele la care sunt expusi.

| Date beneficiari
    Avand in vedere specificul actvitatilor, cei mai implicati au fost voluntarii si copiii. Sesiunile interactive de informare de la egal la egal sunt coordonate de tineri voluntari, special pregatiti, in cadrul concursul de proiecte, cu tema drepturile copilului cei mai implicati au fost beneficiarii, ei propunand prin metode cat mai inovative schimbari care sa conduca la o mai buna respectare a drepturilor copilului, sesiunile pentru un stil sanatos a implicat activ copii ei propunand schimbari importante, intalnirea anuala a tinerilor si a copiilor este un eveniment care creaza un spaţiu de dialog intre autoritatile statului si copii, recomandarile acestora pe probleme grave (lipsa accesului la educatie, asistenta medicala) fiind integrate in documente strategice si in legislatia privind promovarea si protectia drepturilor copilului.

| Rezultatele proiectului
    Sanatatea fizica si cea emotionala a copiilor sunt in egala masura importante in conditiile in care Romania ocupă un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste numarul copiilor cu risc de obezitate; conform estimarilor OMS, 1 din 4 copii prezinta risc de a dezvolta o problema emotionala si/sau comportamentala; peste 25% dintre copiii de peste 14 ani fumează zilnic Prin proiect 16552 de elevi din 150 de scoli si licee din Bucuresti si alte 13 judete au fost informati in cadrul sesiunilor despre aspect legate de sanatate emotionala, nutritie, educatie sexuala, comportamente de risc. Aproximativ doua treimi dintre elevii informati au aflat care sunt bazele unei educatii emotionale sanatoase pentru copii si adolescenti, iar peste jumatate dintre elevi au primit informatii noi cu privire la riscurile comportamentului sexual în adolescenta. 7908 elevi au fost informati cu privire la importanta cunosterii si respectarii drepturilor lor, 265 voluntari formați la nivel național, 49 de proiecte elaborate de copii în cadrul Concursului Național Drepturile Copiilor, 80 de participanți la intalnirea Anuala a Copiilor. In urma Intalnirii Anuale a Copiilor si a concursului, propunerile copiilor
au fost trasmise autoritatilor.


| Bugetul proiectului (in RON)
    379555

| Parteneri
    Consiliul National al Elevilor, inspectoratele scolare

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes