close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Re:Connect



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Sectiune:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    Acest proiect a fost implementat cu și pentru tinerii din Comunitatea Urbană Arieș (o structură asociativă de tip intercomunal din România, formată din 2 municipii și 7 comune). Am considerat esențial să le oferim tinerilor nu doar un rol pasiv, ci să îi facem parte integrantă a procesului de implementare a proiectului. Proiectul a avut 20 de beneficiari direcți, care au fost tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, din Turda, Câmpia Turzii și comunele din jur, care se confruntau cu probleme legate de sănătatea lor fizică și psihică, problema identificată de noi. Pe parcursul proiectului, aceștia au fost implicați activ în toate etapele, în special în cadrul taberei organizate la Moldovenești. La finalul proiectului, aceștia au avut un set nou de atitudini care să îi ajute să navigheze în viața de zi cu zi într-un mod mai sănătos

| Scopul proiectului
    Pe lângă consultare, am implementat metode de educație non-formală pentru a-i implica pe tineri într-un mod activ și creativ.
În cadrul taberei, am organizat ateliere interactive, sesiuni de grup și discuții în care tinerii au fost încurajați să își exprime opiniile. Aceștia au fost implicați în luarea deciziilor cu privire la conținutul programului și la activitățile specifice pe care le-au considerat relevante pentru nevoile lor. De exemplu, tinerii din echipa de organizare au fost implicați în selecția temelor pentru sesiunile de informare despre sănătatea mentală și fizică.




| Acoperire
    Echipa a fost formată din 3 persoane, cu vârstele de 16, 20, respectiv 21 de ani.


| Rezumat
    Proiectul "Re:Connect" a pornit cu un scop simplu, dar profund: să ajute tinerii să fie mai sănătoși mental și fizic prin activități în natură. Cu acest scop în minte, ne-am setat și un set de 3 obiective:
Obiectivul 1: dobândirea de cunoștințe despre importanța sănătății mintale în rândul a 20 de tineri din zona Arieș.
Obiectivul 2: formarea de atitudini pro-mediu în rândul a 20 de tineri din zona Arieș.
Obiectivul 3: formarea de atitudini pozitive față de importanța sănătății și protejării mediului în rândul a 1500 de tineri din zona Arieș, prin intermediul online.



| Date beneficiari direcţi
    Am măsurat rezultatele proiectului pe 3 planuri, în următorul mod:
Pe termen scurt: Prin implicarea tinerilor în activitățile din cadrul taberei, aceștia au trecut prin diverse procese de gândire și autoconștientizare cu privire la cel mai important subiect din zilele noastre: sănătatea. Mai mult decât atât, toate concluziile la care aceștia au ajuns după zile întregi de dezbateri pe subiecte precum sănătatea psihică, sănătatea fizică și identitatea, au fost făcute publice, pe paginile noastre de social media. Astfel, gândurile și perspectivele participanților au ajuns la alți 1500 de tineri din comunitatea noastră.
Pe termen mediu: După încheierea proiectului, am observat schimbări vizibile. Tinerii au continuat să practice abilitățile dobândite în ceea ce privește gestionarea stresului și menținerea unui stil de viață sănătos. De asemenea, au participat mult mai activ la alte activități precum traininguri sau diferite activități organizate de asociația noastră, dovedind faptul că proiectul i-a ajutat să vadă lumea într-un mod diferit, și că au reușit să iasă din lumea lor exclusivă a digitalului, și că tind spre un alt stil de viață, mult mai sănătos.
Pe termen lung: Avem încredere că acești tineri vor continua să se implice și să devină exemple pentru alți tineri când vine vorba de promovarea sănătății în toate formele ei. Cu experiența și cunoștințele acumulate în cadrul Re:Connect, acești tineri au dobândit un set valoros de abilități și o înțelegere profundă a importanței acestui concept. Ne așteptăm ca acești tineri să vină cu propriile lor idei de proiecte și inițiative care să aducă schimbări palpabile în comunitate.


| Activitati
    În prima etapă, ne-am concentrat pe dezvoltarea unui program special conceput pentru ca tinerii participanți să plece acasă din tabără cu o conexiune mai profundă cu ei înșiși și cu realitatea din jurul lor. Am reușit să creăm un program complex, personalizat și adaptat la nevoile tinerilor, în așa fel încât să scoatem acești tineri din zona de confort toxică în care au intrat, pentru a-i reconecta cu ei înșiși, cu lumea din jur, dar și cu natura.

A doua etapă a proiectului a fost cea mai amplă și de impact - o tabără în natură. Tabăra a fost alegerea perfectă pentru această etapă, deoarece ne-a oferit un mediu sigur și oportun pentru ca tinerii să se concentreze pe conținutul pe care l-am pregătit pentru ei. Am avut activități de protejare a mediului, cum ar fi gătitul ecologic, precum și o varietate largă de activități de autocunoaștere, cum ar fi exerciții de meditație ghidată pentru înțelegerea propriilor emoții cu plimbări cu tălpile goale prin iarbă. Ca rezultat al acestei etape, 20 de tineri din zona Arieș au dobândit cunoștințe despre sănătatea fizică și mentală, în timp ce și-au dezvoltat, în paralel, atitudini pro-mediu.

Ultima etapă a proiectului a constat într-o campanie pe social media. Această campanie a fost creată de tinerii participanți la proiect, care și-au transpus noile cunoștințe și abilități în 6 postări pe platformele de socializare. Participanții au format echipe, și au creat aceste postări utilizând informațiile primite în tabără. Această metodă a fost aleasă pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a împărtăși cu comunitatea experiența lor personală și cunoștințele dobândite în cadrul taberei.


| Rezultatele proiectului
    Re:Connect a avut un buget de 5.000 RON, obținut din fonduri publice. Aceste fonduri au fost investite în închirierea spațiului de camping pentru tabără, precum și în ghidurile create în cadrul proiectului, care au fost utilizate în cadrul taberei (Ghid de Supraviețuire în Natură și Ghid de Autocunoaștere).

| Parteneri
    Re:Connect a fost un proiect conceput pentru a construi un pod între tinerii din comunitatea noastră și mediul înconjurător. Am observat de-a lungul anilor și proiectelor derulate apatia acestora față de activități în aer liber, și interesul care crește îngrijorător de repede în rândul lor pentru internet și socializare “de la distanță”. Ne-am propus să îi ajutăm pe acești tineri să iasă puțin din această bulă artificială a posibilităților de pe internet, și să descopere ce fel de aventuri îi așteaptă în lumea reală, în natură. Până am reușit să ajungem la această idee, am reușit să identificăm numeroase probleme și nevoi, printre care cele mai mari fiind:
1. Sănătatea psihică a tinerilor: Nu e de mirare că generațiile noi se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme care îi afectează la nivel psihic, având în vedere marea de standarde și termene de comparații în care se îneacă zi de zi pe rețelele de socializare. Stres, anxietate, depresie - sunt doar câteva dintre cele mai frecvente probleme de care ne tot lovim, și pe care încercăm să le ameliorăm, proiect cu proiect. Lipsa interacțiunilor umane suficiente și a timpului petrecut departe de ecrane se observă, și trebuie să acționăm înainte să fie prea târziu.
2. Sănătatea fizică a tinerilor: Tinerii au un stil de viață din ce în ce mai sedentar. Ziua lor de multe ori se rezumă la a merge la școală, după care la a merge acasă, a-și face temele și a naviga pe internet. Din ce în ce mai puțini tineri se implică în activități recreaționale în natură sau în activități sportive, lucru care îi afectează negativ cel mai mult fizic, dar care se poate reflecta mai apoi și în psihic.
Aceste probleme identificate și analizate au dus la scopul acestui proiect și la implementarea acestuia cu succes chiar în comunitate.


| Despre organizator
    Misiunea noastră este simplă și se reduce la două cuvinte: Creștem Eroi! Cine sunt acești eroi? Sunt profesorii care transformă elevii de azi în cetățenii responsabili de mâine, sunt tinerii care luptă să devină cea mai bună versiune a lor, sunt antreprenorii și afaceriștii care creează economia locală, sunt voluntarii dedicați care fac zilnic lumea un loc mai bun, sunt membrii comunității care înfruntă nedreptățile și asigură o lume mai justă pentru toată lumea #FiecareFaceCePoate.


| Website proiect
    https://www.facebook.com/amos.faptebune/posts/pfbid0hU929XBF21hakqQ4ABghsdaaV99pBTc4rbQHWua3BgB2NnVXdMsP9wmtmaA1McE8l



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes