close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Civic Labs



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Programul s-a născut din nevoia înțelegerii problemelor sistemice cu care ne confruntăm. Am identificat o Românie văduvită de date reale și incapabilă să-și radiografieze sectoarele problematice, dar și modele de finanțare care forțează organizațiile să propună proiecte și soluții lipsite de o bază de cercetare reală și flexibilitate.

Aici intervine programul Civic Labs, un efort orizontal de cercetare care să fundamenteze soluțiile pe care trebuie să le implementăm în România, de care organizațiile și instituțiile au nevoie pentru a combate blocajele cu care se confruntă și pentru a putea oferi sprijinul, asistența și serviciile de care oamenii au nevoie. Este un program care generează o economie reală, prin costuri de implementare reduse, pentru că proiectează din start soluții cu o arhitectură informată, conectată și reutilizabilă.


| Scopul proiectului
    Să genereze soluții de tehnologie civică pentru a rezolva principalele probleme din România printr-un proces amănunțit derulat împreună cu stakeholderi relevanți.
Să creeze premisele unei dezvoltări sustenabile a infrastructurii de tehnologie civică și să asigure creșterea capacității de intervenție strategică cu ajutorul tehnologiei.
Să aducă rezultatele cercetării aproape de decidenți, care pot implementa politici publice în sectoarele vulnerabile, și de publicul larg, accesibilizând informația și crescând gradul de conștientizare al oamenilor cu privire la problemele cu care ne confruntăm.


Civic Labs Civic Labs Civic Labs

| Acoperire
    Națională

| Rezumat
    Programul Civic Labs a pornit de la nevoia de a construi în România o infrastructură digitală capabilă să ofere ecosisteme de soluții care să comunice între ele, să se potențeze reciproc și să răspundă în mod real nevoilor oamenilor. În acest sens, în perioada 2021–2023, au fost cercetate 19 obiective, care corespund problemelor structurale cu care se confruntă România în cele 5 domenii cheie în care intervenim. La nivelul fiecărui domeniu, am identificat mai multe seturi de nevoi, cărora le-am răspuns prin soluții de tehnologie civică în urma unui proces complex de cercetare, ideație, incubare, prototipare și testare.

În fiecare an, Code for Romania și-a propus atingerea câte cel puțin 1 obiectiv din cele 5 arii de interes. Pentru fiecare soluție generată, activitățile implementate ale programului au constat într-un ciclu de cercetare care include identificarea actorilor relevanți, interviuri și focus grupuri, verificarea informațiilor din rapoarte, studii și alte seturi de date, studii cantitative (acolo unde există resurse). O altă activitate constă în identificarea contextului legislativ în care se manifestă problemele respective, apoi o etapă de cercetare tehnică, apoi ideație și incubare din care rezultă concepte și soluții digitale specifice. Toate acestea sunt testate cu experți și apoi sunt prototipate și documentate până în faza de dezvoltare tehnică a soluțiilor, rezultate ca răspuns la nevoile identificate în cadrul rapoartelor de cercetare.

Acest program este o sursă de informații și analiză care să ne ajute să implementăm politici mai bune, strategii eficiente și să învățăm din greșeli, dar și din succesul anterior, pentru a nu reinventa roata acolo unde nu este cazul și pentru a nu irosi resurse pe soluții suboptime acolo unde le construim de la zero.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți: organizații non-profit neguvernamentale din România și internaționale, instituții publice locale și centrale din România, agenții internaționale, grupuri vulnerabile.

| Activitati
    Metodologia Civic Labs are un mecanism ciclic pe fiecare obiectiv de cercetare. Pentru fiecare subiect abordat (ex: persoane cu dizabilități, managementul deșeurilor, sate dezvoltate) derulăm anual o serie de etape:
Identificarea stakeholderilor relevanți din domeniu, de la instituții publice, experți, ONG-uri, beneficiari direcți și indirecți, organisme europene sau internaționale, etc.
Derularea de cercetare în teren prin observare directă, interviuri, focus grupuri și analiza de studii și date, de rapoarte și consultarea literaturii de specialitate
Extragerea și documentarea problemelor și a cauzelor acestora
Cercetarea legislației care vizează sectorul analizat și cercetarea tehnică pentru a depista alte soluții implementate și ce putem învăța din succesul/eșecul lor
Derularea de sesiuni de incubare, ideație, design thinking alături de stakeholderi pentru a identifica cele mai bune soluții
Crearea de concepte (prototipuri) de soluții digitale și documentarea lor
Publicarea rezultatelor cercetărilor și planificarea dezvoltării tehnice a soluțiilor identificate.

Tot acest proces este derulat cooptând actorii din fiecare domeniu, în fiecare etapă pentru a asigura diversitatea perspectivelor asupra problemelor identificate, pentru a înțelege toate nuanțele acestor blocaje și pentru a putea proiecta soluții care implică beneficiarul de la început în proces, făcându-l parte din soluție, nu din problemă, și construind apoi instrumente care respectă cerințele și nevoile lor.


| Rezultatele proiectului
    În perioada 2021-2023, în urma derulării programului Civic Labs, am lansat 19 dintre cele 38 de rapoarte de cercetare, alături de lideri ai ONG-urilor, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice - Ministrul Educației, Șeful Gărzii de Mediu, Secretarul de Stat MAI, consilieri de stat din Administrația Prezidențială - aducându-le astfel pe agenda publică.

În spate se află zeci de mii de ore de cercetare în teren, sute de probleme depistate și documentate, peste 150 de soluții identificate, dintre care 31 implementate și operaționale în acești trei ani, utilizate de sute de ONG-uri și de milioane de beneficiari. Website Factory are peste 100 de platforme construite, saptamanaverde.edu.ro este punctul central de resurse pentru toate școlile din România, iar Women Center a ghidat peste 6.000 de femei vulnerabile către ajutor de specialitate.

Un efect important al acestui program este economia pe care o creează. Identificând toate soluțiile deja existente și proiectând soluții care au din prima o arhitectură conectată și suficient de flexibilă încât să fie reutilizată, reducem costurile de implementare ale soluțiilor pe termen lung. De exemplu, cercetarea din domeniul violenței domestice / persoanelor cu dizabilități / pacienților gravi bolnavi ne-a indicat nevoia unui sistem de management de caz pentru aceste tipuri de beneficiari. Astfel că am proiectat un sistem unic de management de caz, suficient de flexibil cât să poată fi adaptat în toate sectoarele, reducând costurile de dezvoltare a mai multor sisteme de la peste 500.000 de euro la mai puțin de 70.000 euro.


| Parteneri
    Sponsori: ING Bank, Lidl România, Romanian-American Foundation (RAF), OMV Petrom, Fundația Vodafone România, Jysk, AstraZeneca, Vitas România, Fundația Brico Depot, Ursus Breweries.

| Despre organizator
    Code for Romania este o organizație neguvernamentală de tehnologie civică, cu o comunitate de peste 3.000 de voluntari IT. Din 2016, identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește gratuit Infrastructura Binelui, ecosistemele de soluții digitale de care România are nevoie, cu scopul de a crește capacitatea de intervenție a societății civile și de a utiliza instrumente digitale în adresarea blocajelor cu care se confruntă cei mai vulnerabili dintre noi.

| Website proiect
    https://www.code4.ro/ro/civic-labs



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes