close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteCopii cu parinti detinuti - copiii invizibili| Organizator:
    Asociatia Alternative Sociale
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Alternative Sociale a demarat activitati centrate pe copii cu parinti detinuti cu o cercetare desfasurata in perioada 2010 – 2013 care a vizat evaluarea starii de sanatate mintala a acestor copii. Acesta a fost punctul de plecare pentru derularea, in perioada 1.03.2014 – 15.07.2015, a unui proiect pilot de servicii sociale in care au fost inclusi intr-un program de asistenta 30 de copii din judetul Iasi. Rezultatele acestui proiect au subliniat necesitatea unor interventii individualizate: copii sint afectati din punct de vedere emotional; preiau din tensiunile si nelinistile mamei, dar si din responsabilitatile casnice; nu pentru toti copiii e bine sa-si viziteze parintele din inchisoare - depinde de relatiile intrafamiliale inainte de incarcerare.

| Scopul proiectului
    Obiectivul general al proiectului: Dezvoltarea serviciilor sociale adresate copiilor cu parinti detinuti
Obiectivul specific 1. Reducerea efectelor negative ale detentiei unui parinte asupra a 50 de copii in judetele Iasi si Vaslui intr-un an.
Obiectivul specific 2. Constientizarea comunitatilor din Iasi si Vaslui cu privire la situatia copiilor cu parinti detinuti prin intermediul www.copiiinvizibili.alternativesociale.ro si a doua mese rotunde.


Copii cu parinti detinuti - copiii invizibili Copii cu parinti detinuti - copiii invizibili Copii cu parinti detinuti - copiii invizibili

| Aria geografica
    Iasi si Vaslui

| Rezumat
    In Romania sint aproximativ 17000 de copii cu parinti in inchisoare (Alternative Sociale, 2015). Studii desfasurate in tara noastra si in Europa arata ca acesti copii sint stigmatizati, sufera de depresie, au rezultate scolare slabe si traiesc sentimente de rusine. Totodata, copiii care asista la arestarea parintelui traiesc emotii intense cum ar fi socul, confuzia cu privire la ce si de ce s-a intimplat, iar mai tirziu resimt furie impotriva acestuia sau impotriva autoritatilor, Supravegherea deficitara a acestor copii ca urmare a depresiei si a supraaglomerarii cu treburile casnice a parintelui aflat in libertate poate conduce la dezvoltarea unor comportamente de tip (pre)delincvent de catre copii. In prezent, Strategia Nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020 nu include acesti copii ca o categorie vulnerabila care poate beneficia de interventii specifice, astfel incit ei sint invizibili pentru serviciile sociale.
Proiectul a urmarit sa reduca efectele negative ale detentiei unui parinte asupra copiilor prin activitati de asistenta sociala și sa constientizeze comunitatile din Iasi si Vaslui cu privire la situatia acestora. Principalele rezultate sint:
• 59 de copii din judetele Iasi si Vaslui au primit servicii de asistenta sociala.
• Campanie on line de prevenire a discriminarii copiilor cu mesajul „Parintele meu este in inchisoare. De ce ma condamnati pentru fapta lui?” adresata profesionistilor din domeniul protectiei copilului, copiilor si parintilor in libertate.
• 23 de reprezentanti ai institutiilor locale din Iasi si Vaslui (servicii publice de asistenta sociala, penitenciare, inspectorate de politie si scolare, centre de medicina de familie) au identificat solutii la problemele copiilor in cadrul a doua mese rotunde.


| Date beneficiari
    59 copii cu parinti detinuti; 21 persoane de ingrijire a copiilor; 23 reprezentanti ai autoritatilor locale din judetele Iasi si Vaslui.

| Date beneficiari
    27813 persoane care au primit mesajele improtriva discriminarii copiilor (Facebook) si au vizitat site-ul www.copiiinvizibili.alternativesociale.ro

| Activitati
    (1) Asistenta sociala pentru 59 de copii cu parinti detinuti din Iasi si Vaslui. Recrutarea beneficiarilor s-a facut prin intermediul primariilor si penitenciarelor din Iasi si Vaslui. Beneficiarii au fost copii cu virste cuprinse in general intre 3 si 18 ani. Metodologia programului de asistenta a inclus 4 etape: (a) evaluarea initiala a cazului si familiei, (b) realizarea Planului Individual de Servicii in functie de nevoile identificate si pe baza caruia s-a facut interventia propriu-zisa; (c) Raportul Final si (d) monitorizarea care s-a aplicat atit in perioada de interventie si cit dupa inchiderea cazului. Monitorizarea dupa redactarea Raportului Final a presupus o vizita /luna timp de 3 luni.
(2) Evaluarea programului de asistenta a copiilor cu parinti detinuti: 23 de parinti in libertate si 28 de copii au completat o grila constind in patru teme principale: recrutarea beneficiarilor, tipuri de interventii, lectii invatate si/sau propuneri de schimbare si nivelul de satisfactie a beneficiarului.
(3) www.copiiinvizibili.alternativesociale.ro: interviuri cu actori comunitari, parinti in libertate si copii, sfaturi si recomandari pentru acestia.
(4) Activitati de informare si implicare a comunitatii cu privire la situatia copiilor cu parinti detinuti prin campanie Facebook de prevenire a discriminarii copiilor si intilniri cu reprezentanti ai autoritatilor locale din Iasi si Vaslui pentru identificarea de solutii la problemele copiilor si familiilor detinutilor.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele activitatii de asistenta sociala au inclus: referire catre medici specialisti si mediere cu spitale regionale, obtinere de burse scolare pentru 21 copii in urma colaborarii cu Fundatia Svasta, referire DGASPC pentru evaluare si incadrare in grad de handicap, mentinerea copilului in scoala in urma activitatilor de mediere cu scoala si consiliere cu copilul si persoana de ingrijire.
Schimbarile generate de serviciile sociale reies din rezultatele mentionate, insa sint cel mai bine exprimate de beneficiarii proiectului:
„Am rezolvat niste treburi prin colaborarea cu dumneavoastra, cu alocatia complementara, alocatia de stat (...) M-a ajutat si in comunicarea cu dinsul... Nu puteam sa o mai scot la capat, iar sfaturile dumneavoastra au dat roade. Am luat-o pe drumul cel bun.” (mama, 26 ani)
„Ne-am bucurat ca cineva a avut grija de noi si ne-a incurajat sa mergem la scoala (...) Am vazut ca si mama s-a mai linistit dupa ce a discutat cu asistentul social.” (copil, 12 ani)
Solutiile autoritatilor locale au fost: cadrele didactice sa refere copiii catre consilierul scolar; primaria sa asigure transportul copiilor la penitenciar; serviciile sociale sa informeze familiile cu privire la prestatiile sociale de care pot dispune; medicii de familie sa identifice si sa monitorizeze sanatatea copiilor.
20721 de persoane au aflat despre mesajele de prevenire a discriminarii copiilor prin intermediul Facebook si 7092 vizite ale paginii web care au generat interes din partea studentilor, viitori asistenti sociali, de a cerceta efectele detentiei unui parinte asupra copiilor.


| Bugetul
    371326,00

| Parteneri
    -

| Website proiect
    www.copiiinvizibili.alternativesociale.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL