close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteAsistenta copiilor solicitanti de azil si beneficiari ai unei forme de protectie internationala| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Romania si-a asumat primirea si sustinerea a 6351 de solicitanti de azil din Grecia si Italia in baza Deciziilor UE2015/1523 si 2015/1601.Majoritatea solicitantilor de azil sunt cazati in cele 6 centre ale Inspectoratului General pentru Imigrari, conditiile de receptie fiind minimale, iar serviciile de asistenta neacoperind nevoile reale.Situatia socio-economica a familiilor este precara,ajung in tara fara obiecte personale,documente de identitate sau studii, accesul pe piata muncii fiind limitat.Din cauza barierelor lingvistice si necunoasterii drepturilor copiii si familiile nu pot accesa serviciile si beneficiile sociale, educationale sau medicale fara sprijin.Ca atare, serviciile oferite prin proiect au fost adaptate pentru a corespunde cat mai bine situatiei individuale, in urma evaluarii directe a nevoilor beneficiarilor.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost acela de a apara si promova drepturile copiilor solcitanti de azil, tolerati sau beneficiari ai unei forme de protectie internationala, de a facilita sederea acestora pe teritoriul Romaniei, integrarea în societate si de a imbunatati asistenta acordata acestora.
Obiectivele principale au fost: facilitarea accesului la servicii si beneficii sociale, facilitarea accesului la educatie, facilitarea accesului la servicii medicale, imbunatatirea nivelului de cunoastere a drepturilor/obligatiilor asociate statutului.


Asistenta copiilor solicitanti de azil si beneficiari ai unei forme de protectie internationala Asistenta copiilor solicitanti de azil si beneficiari ai unei forme de protectie internationala Asistenta copiilor solicitanti de azil si beneficiari ai unei forme de protectie internationala

| Aria geografica
    Proiectul se desfasoara in Bucuresti, Galati (jud. Galati), Radauti (jud. Suceava), Somcuta Mare (jud. Maramures) si Timisoara (jud. Timis)

| Rezumat
    Pe plan international, numarul de refugiati hotarati sa aleaga rute periculoase pentru a fugi din fata conflictelor armate si a persecutiilor a ajuns la nivelul cel mai mare din toate timpurile. Aproximativ jumatate din refugiati inregistrati la nivel global sunt copii si tineri.
Salvati Copiii Romania promoveaza si apara drepturile copilului refugiat sau solicitant de azil, considerand ca fiecare copil, indiferent de statutul legal si de originea lui, are drepturi fundamentale pe care autoritatile tarii in care se afla trebuie sa i le respecte cu prioritate.
Interventiile din cadrul acestui proiect au pus accent pe asigurarea respectarii drepturilor copiilor solcitanti de azil, tolerati și beneficiari ai unei forme de protecție internațională, iar activitatile principale au avut scopul de a facilita sederea acestora pe teritoriul Romaniei, integrarea în societatea romaneasca si de a imbunatati conditiile de trai pentru copii și familii.Au fost dezvoltate servicii complexe de asitenta directa in vederea facilitarii accesului la drepturile economice, sociale si la educatie. Pentru sustinerea copiilor si familiilor, inclusiv a cazurilor vulnerabile,dar si pentru a raspunde prompt nevoilor acestora atat la momentul ajungerii in Romania, dar si pe parcursul procesarii cererii de azil si, ulterior, a programului de integrare, Salvati Copiii a creat un program de consiliere si asistenta sociala care s-a desfasurat zilnic in Centrele de Proceduri si Cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrari.
388 de copii si 480 de adulti au beneficiat de suport material si consiliere în vederea cunoasterii drepturilor/obligatiilor asociate statutului, accesarii beneficiilor sociale, identificarii unor locuri de munca, accesarii servicii educationale, medicale si psihologice.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost 388 de copiii solicitanti de azil, tolerati si beneficiari ai unei forme de protectie internationala cazati in centrele IGI, dar si din afara acestora. si 480 de adulti.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului au fost membrii comunitatilor de solicitanti de azil/refugiati in care au fost desfasurate activitatile, membrii comunitatilor locale, membrii comunitatilor de straini din Romania si reprezentantii institutiilor partenere.

| Activitati
    Activitatile proiectului au fost adaptate nevoilor individuale ale beneficiarilor cu scopul de a oferi servicii integrate de asistenta sociala, prin implementarea unor componente care vizeaza:
•Facilitarea accesului la educatie si acomodarea culturala a copiilor:
-inscrierea copiilor in sistemul de invatamant (gradinita, scoala) si monitorizarea parcursului educational al acestora;
•Facilitarea accesului la servicii sociale si medicale:
-consiliere sociala si sprijinirea familiilor în vederea depunerii dosarelor pentru obtinerea beneficiilor sociale;
-inscrierea copiilor la medici de familie;
•Oferirea de asistenta materiala in vederea acoperirii nevoilor de baza ale copiilor (alimente, igienico-sanitare, produse specifice ingrijirii nou-nascutilor, imbracaminte si incaltaminte, asistenta materiala in vederea accesării serviciilor medicale);
•Consilierea parintilor copiilor solicitanti de azil si refugiati in vederea unei mai bune cunoasteri a drepturilor si obligatiilor asociate statutului.
• Suport material/financiar pentru cazurile vulnerbaile si situatii de urgenta.

Pentru fiecare beneficiar a fost intocmit un dosar individual de asistenta in baza unui contract cu familia. Dosarul cuprinde raport de ancheta sociala, plan de interventie, fisa copilului/parintelui in care sunt consemnate toate demersurile intreprinse.


| Rezultatele proiectului
    388 de copii, dintre care 30 de minori neinsotiti, au beneficiat de servicii sociale, educationale, medicale si de acomodare culturala.
388 de copii au beneficiat de asistenta materiala in vederea acoperirii unor nevoie de baza (alimente, igienico-sanitare, rechizite, imbracaminte etc.), precum si pentru acoperirea unor cheltuieli medicale (medicamente, consultatii etc.)
50 de copii au fost inscrisi in sistemul de invatamant
480 de adulti au beneficiat de asistenta directa: consiliere si sprijin in vederea cunoasterii drepturilor/obligatiilor asociate statutului, accesul la beneficii sociale, identificarea unor locuri de munca, accesul la educatie, accesul la servicii medicale; acompanierea persoanelor la institutii publice; facilitarea accesului la servicii medicale şi psihologice.
1 minor neinsotit a fost sprijinit in vederea efectuarii unei interventii chirurgicale ca urmare a unei plagi impuscate, evitand astfel riscul amputarii unui picior. Salvati Copiii a acoperit suma de 16000 lei pentru interventia chirurgicala si alte analizele medicale.
20 femei insarcinate au beneficiat de suport material si sprijin in accesarea servciilor medicale
Ca urmare a activitatilor desfasurate, se observa o imbunatatire a calitatii conditiilor de receptie prin acordarea de servicii sociale, refugiatii si solicitantii de azil putand accesa beneficii sociale. Ca urmare a sesiunilor de consiliere, s-a putut constata o imbunatatire a comunicarii dintre parinti ai copii si o mai buna intelegere a contextului cultural din Romania, facilitand astfel integrarea sociala


| Bugetul
    366000

| Parteneri
    Proiectul se desfasoara in baza unui protocol de colaborare incheiat intre Organizatia Salvati Copiii si Inspectoratul General pentru Imigrari si cu sprijinul tehnic al Save The Children UK.

| Website proiect
    http://www.salvaticopiii.ro/?id2=000200010009#Copiii refugiați.html

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL