close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteMai aproape de copii si parinti, mai bine pentru ei-Servicii ambulatorii de suport si consiliere| Organizator:
    Buna Ziua, Copii din Romania
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Din experienta proiectelor asociatiei derulate in mediul rural nr.copiilor care necesita sprijin este foarte mare , iar nevoile lor nu sunt identificate si evaluate, parintii nu sunt constienti de starea lor de sanatate si dezvoltare.Chiar daca remarca faptul ca propriul copil „este mai lent”, amana momentul investigatiilor de specialitate din motive financiare (plata transportului, a controalelor de specialitate, etc), pana la varste cand progresele nu sunt cele asteptate sau nu au acces la servicii sociale si de baza in proximitate. Pentru acesti copii esecurile sunt multiple – in viata sociala, in traseul scolar, in plan psihologic. Practica ignorării problemelor de dez. ale copilului devine una aproape fireasca, iar acest lucru pare a nu deranja pe nimeni, pana in momentul unor incidente grave (abuzuri, neglijare,exploatare,etc).

| Scopul proiectului
     Proiectul si-a propus sa sprijine 3 comunitati rurale pentru ameliorarea problemelor sociale cu care se confrunta copiii vulnerabili si familiile acestora si sa contribuie la diminuarea disparitatilor rural-urban in accesarea serviciilor. Obiectivele au fost: crearea unui serviciu ambulatoriu de suport si consiliere pentru 125 de copii si familii in situatii de risc din mediul rural, implementarea programului de educatie si inteventie timpurie Gradinita Mobila de Vara; consiliere si educatie parentala; crearea retelelelor de suport în comunitate pentru copil si familie.

Mai aproape de copii si parinti, mai bine pentru ei-Servicii ambulatorii de suport si consiliere Mai aproape de copii si parinti, mai bine pentru ei-Servicii ambulatorii de suport si consiliere Mai aproape de copii si parinti, mai bine pentru ei-Servicii ambulatorii de suport si consiliere

| Aria geografica
    comunele Grivita, Puiesti si Zorleni, jud.Vaslui

| Rezumat
    Copiii carora ne-am adresat prin proiect fac parte din cei 25,5% dintre copiii Romaniei care traiesc in saracie. Sistemul actual de beneficii sociale nu este capabil sa-i protejeze pe copii ( se ocupă doar de saracia monetara) mai mult, serviciile sociale locale nu au calitatea necesara protejarii copiilor în aceste vremuri si ii lasa singuri in timp de criza (in zonele rurale din jud.Vaslui lipsesc specialistii si serviciile sociale specializate), motiv pentru care am considerat ca raspunsul adecvat la aceste nevoi este oferirea de pachete minime de servicii sociale si de baza in parteneriat public-privat.
Cele mai importante realizari pe care le-a generat implementarea proiectului au fost: accesul la servicii sociale si de baza (recuperarea carentelor, activitati de tip gradinita de vara, logopedie, consiliere si cursuri de educatie parentala) pentru o categorie de risc din mediul rural ( copii si familii în dificultate) lipsite de interventii de acest tip; imbunatatirea actului educational si a participarii scolare pentru 125 de copii prin implementarea programelor de educatie timpurie din cadrul Gradinitei Mobile de Vara, cresterea increderii parintilor în capacitatea de a se ocupa de educatia copilului, asumarea rolului de parinte, imbunatatirea abilitatilor de apreciere, valorizare, incurajare, stimulare a copilului, mobilizarea si implicarea stakehoderilor in gasirea de solutii de sprijin pentru familiile si copiii în dificultate prin infiintarea consiliilor comunitare consultative in cele 3 comunitati rurale, constientizarea de catre primariile partenere a importantei si necesitatii investitiei in programe de interventie, educatie si protectia micii copilarii.| Date beneficiari
    -125 de copii cu varste cuprinse intre 3-7 ani si familiile lor din 3 comunitati rurale din jud. Vaslui,( com. Grivita,Puiesti,Zorleni); 2 specialisti psihopedagogi care au fost formati in terapii specializate pentru a lucra cu copiii cu tulburari din spectrul autist;9 membri ai Consiliului director si middle management au beneficiat de formare in domeniul planificarii strategice; membrii a 3 consilii comunitare consultative

| Date beneficiari
    -parintii si copiii din mediul rural; 24 voluntari ai Asociatiei „ Buna Ziua, Copii”; autoritati publice locale care au avut sprijinul ONG-ului in oferirea de servicii sociale calitative; specialistii din domeniul social si educational din jud. Vaslui, Iasi, Bacau, Galati care au participat la schimbul de experienta privind beneficiile serviciilor ambulatorii pentru copiii din mediul rural.

| Activitati
    -implementarea unui program de interventie si educatie timpurie-activ. de tip Gradinita Mobila de Vara, Ateliere creative, Ziua magica a povestilor pentru 125 de copii cu varste intre 3-7 ani in care copiii au fost evaluati,au beneficiat de logopedie pentru corectarea tulburarilor de limbaj, activ. de socializare, stimulare cognitiva, ludoterapie.
-derularea unui program de consiliere parentala si Scoala parintilor prin care am urmarit imputernicirea parintilor si dezv.abilitatilor parentale.
-acompanierea fam.-prin care parinții au fost sprijiniti in accesarea unor servicii medicale/sociale de care copiii au avut nevoie, dar si imbunatatirea abilitătilor de relationare cu institutiile.
-dezvoltare comunitara- toate actiunile intreprinse au pornit de la premisa de a gasi cai de cooperare care sa convinga membrii comunitatii de importanta si necesitatea implicarii in rezolvarea pb. cu care se confruntă copiii in situatii de risc (activarea Consiliilor Comunitare Consultative, Grădinite Prietenoase-infrumusetarea si dotarea gradinitelor cu implicarea comunitatii).
-activ.de diseminare a rezultatelor și modelelor de buna practica-(Seminarul „Serviciile ambulatorii pentru copiii in situatii de risc din mediul rural- beneficii, limite, perspective”, Masa rotunda „Importanta interventiei si educatiei timpurii”)-ocazii de impartasire a experientelor de lucru,de construire a relatiilor de colaborare, de tragere a unui semnal de alarma privind situatia copiilor din mediul rural.


| Rezultatele proiectului
    Cea mai importanta schimbare adusa a fost aceea ca serviciile sociale au fost oferite in comunitate, ”mai aproape de copii si parinti”, “pentru binele lor”.Astfel,a fost infiintat si pilotat un serviciu ambulatoriu care a asigurat accesul fam. si copiilor din mediul rural la servicii sociale de baza. Activ. proiectului(screening-ul nevoilor copiilor, programele de educatie timpurie, interventie logopedica, stimulare a dezvoltarii si recuperare a carentelor) au contribuit în mod direct la respectarea drepturilor copiilor(125 de copii evaluati pentru care se cunoaste stadiul dezvoltarii si ariile de interventie, 54 copii beneficiari ai serviciilor de recuperare, 672 copii au participat la Gradinta mobila si Ziua magica a povestilor).
Cursurile de educatie parentala (121 parinti, bunici si 6 cadre didactice) au contribuit la schimbarea mentalitatii parintilor în privinta cresterii si educarii copiilor. In cele 48 de sesiuni parintii au putut realiza ca dragostea parinteasca este foarte importanta si ca au nevoie de informatii legate de stadiile de dezv. ale copiilor lor,informatii care sa le ofere accesul la o mai buna întelegere a comportamentelor si nevoilor copiilor lor.
In cele 3 comune intalnirile Consiliilor Comunitare Consultative au avut efecte pozitive atat în ameliorarea situatiei fam. aflate în dificultate, cat si in “trezirea” spiritului de solidaritate (din initiativa lor 22 de fam. primesc paine zilnic -com.Grivita,infiintarea organizatiei Din suflet pentru suflet- com.Puiesti, 12 copii au primit ajutor material pentru frecventarea scolii-com Grivita).


| Bugetul
    356000

| Parteneri
    Primaria Comunei Grivita, Primaria Comunei Puiesti, Primaria Comunei Zorleni, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Vaslui

| Website proiect
    http://bunaziuacopii.ro/servicii-ambulatorii-de-suport-si-consiliere/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL