close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteDreptul la o batranete decenta| Organizator:
    Fundatia de Sprijin Comunitar
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    60% din batranii din Romania locuiesc in mediul rural, fiind afectati de probleme grave: saracie, lipsa serviciilor socio-medicale, acces deficitar la serviciile medicale. Doar 0.23% dintre varstnicii din Romania primesc servicii de ingrijire la domiciliu in conditiile in care 20% ar avea nevoie, iar ingrijirea la domiciliu este de 11 ori mai ieftina decat alta forma de asistenta rezidentiala. In zona rurala vizata de proiect situatia este si mai dezastruasa. In cele doua comune exista 1750 de varstnici, care nu au acces la alte servicii sociale decat cele oferite de FSC. O buna parte dintre ei locuiesc in catune aflate la 8-10 km de centrul comunei si au acces dificil chiar si la serviciile medicului de familie. Cei mai multi nu mai au pe nimeni si au existat cazuri in care fara ingrijitoarea FSC acestia ar fi murit in conditii oribile.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a oferi varstnicilor din doua comune situate in una dintre cele mai sarace zone din Romania acces la servicii socio-medicale specializate, adecvate nevoilor, care sa le asigure o viata demna. Obiectivele au vizat acordarea de ingrijire la domiciliu pentru 150 de varstnici, dar am ajuns sa depasim 200 datorita nevoii existente. Proiectul a urmarit sa ofere si acces la medicul de familie sau la Spitalul Judetean Bacau prin intermediul unui serviciu de transport comunitar gratuit. In Stanisesti 50 de varstnici au avut la dispozitie un centru de zi pentru socializare.

Dreptul la o batranete decenta Dreptul la o batranete decenta Dreptul la o batranete decenta

| Aria geografica
    comunele Stanisesti si Motoseni din judetul Bacau

| Rezumat
    Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau a derulat proiectul „Dreptul la o batranete decenta” menit sa ofere ingrijire si asistenta complexa varstnicilor din comunele Stanisesti si Motoseni, doua zone rurale cu situatie economica precara si marcate de lipsa de servicii specializate pentru categoriile sociale vulnerabile.
200 batrani din aceste comune au beneficiat de ingrijiri de baza (igiena personala, supravegherea starii generale, curatenie, cumparaturi etc), asigurate de 10 ingrijitoare la domiciliu organizate in doua echipe, dar si de ingrijiri medicale, oferite de cele doua asistente medicale de la cabinetele medicale comunale, colaboratoare in cadrul proiectului. Varstnicii au beneficiat si de servicii de asistenta sociala, consiliere si reprezentare, iar alti 50 de socializare in centrul de zi Stanisesti. Programul de ingrijire la domiciliu are o importanța vitala in cele doua comune, pe fondul imbatranirii accentuate a populației și a depopularii continue a zonelor rurale sarace. In zona de est a județului intalnim tot mai multe sate mici unde populația este majoritar de varsta a III-a si care depind in mare masura de sprijinul oferit de ingrijitoarele FSC. Beneficiarii proiectului au fost persoane varstnice, care sufera de diverse grade de imobilitate, generate de afectiuni medicale sau care au ramas fara niciun sprijin si au nevoie atat de sustinere materiala, cat si de consiliere si socializare. Echipa de ingrijitoare implicata in acest proiect este formata din femei din comunitate. Pentru cele mai multe dintre ele acest loc de munca reprezinta singura posibilitate de angajare in propria comunitate. Cu ajutorul FSC, persoanele din aceste echipe s-au calificat in meseria de ingrijitor la domiciliu si au fost angajate in cadrul organizatiei.


| Date beneficiari
    250 varstnici suferind de diverse grade de imobilitate, datorita unor afectiuni medicale sau a varstei inaintate si persoane ramase singure si care au nevoie de suport social, consiliere si socializare.

| Date beneficiari
    Autoritatile locale ale celor doua comune care nu au resurse pentru oferirea unor servicii adresate varstnicilor; copiii si rudele varstnicilor, plecati din cele doua comune si care nu mai pot avea grija de cei batrani – peste 700 de persoane.

| Activitati
    Pentru indeplinirea obiectivelor, activitatile au fost gandite ca un sistem integrat de servicii ce asigura colaborarea cu medicul din comuna pentru a oferi batranilor asistenta necesara pentru o buna recuperare si reintegrare sociala. Cazurile au fost preluate si analizate de echipa mixta formata din asistent social si asistent medical, care a stabilit planul de interventie. In functie de nevoi, la domiciliul varstnicilor s-a asigurat ingrijire corporala, menaj, tratamente etc. Activitatile au fost asigurate de doua echipe de ingrijitoare calificate, asistente sociale si asistente medicale, pe baza unor planificari clare. Dupa recuperare, beneficiarii au avut posibilitatea sa participe la activitatile centrului de zi din comuna Stanisesti deschis tot in 2016, unde au beneficiat de, program de socializare si petrece a timpului liber, cluburi tematice adaptate varstei, asistenta sociala si sprijin material in functie de nevoi. Acest centru a fost dechis nu doar pentru beneficiari recuperati prin ingrijire la domiciliu, ci pentru toti varstnicii din comunitate fiind un remediu excelent pentru cea mai grea bola a batranetii: singuratatea! Beneficiarilor din sate indepartate li s-a asigurat accesul catre serviciile din centrul comunei sau in Bacau, dar si al medicilor de familie la domiciliile acestora, prin intermediul unui serviciu gratuit de transport comunitar. Serviciul este oferit in cele 2 comune cu cate un microbuz si este adresat in special batranilor si gravidelor.

| Rezultatele proiectului
    200 varstnici din zonele mentionate au beneficiat de servicii complexe de ingrijire la domiciliu, asistenta medicala si sociala, alti 50 au beneficiat in centrul de zi din Stanisesti de asistenta sociala, consiliere individuala si de grup, socializare, monitorizarea parametrilor fiziologici.
La nivelul beneficiarilor schimbarea a fost majora, cei ingrijiti la domiciliu avand sansa de a se recupera la domiciliu dupa interventii medicale sau boli care au dus la imobilizarea lor, iar celor irecuperabili li s-au alinat suferintele, uneori extreme, si li s-a dat sansa la un sfarsit in conditii demne. Pentru multi batrani singuri, membrii echipelor de ingrijire au tinut loc de copii sau rude, fiind singurele persoane care le mai treceau pragul. De multe ori acestia le-au salvat viata. Au fost cazuri de batrani gasiti infometati sau inghetati in case, in imposibilitatea de a se ingriji singuri. Beneficiarii centrelor de zi au gasit aici un loc unde s-au simtit din nou importanti si au descoperit o noua viata mult mai activa, alaturi de colegii de generatie. Unii dintre ei s-au implicat activ in proiect oferindu-si ajutorul pentru cei aflati in suferinta si cazuti la pat.


| Bugetul
    320000

| Parteneri
    Consiliul Local si Primaria Comunei Stanisesti; Consiliul Local si Primaria Comunei Motoseni; Fundatia Vodafone Romania; Programul de Cooperare Elvetiano-Roman

| Website proiect
    

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL