close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiectePartidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc| Organizator:
    Asociatia Apulum Forum
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Mitul superioritatii Romaniei comuniste insista sa revina in discursul public. Auzim periodic cate o persoana nostalgica spunand ca era mai bine „inainte”, fraze precum „toata lumea avea o casa”, „toată lumea avea serviciu” si alte mituri care nu rezista la o privire mai profunda. Promovarea acestor discursuri este periculoasa pentru ca deformeaza imaginea despre o perioada dura a istoriei Romaniei si afecteaza perceptia tinerilor despre democratie.

Nostalgia dupa aceasta perioada se mentine si in sondaje la un nivel ingrijorator de ridicat, asa ca am identificat ca cea mai eficienta solutie de a face o diferenta ar fi sa discutam direct cu tinerii care nu au trait in perioada comunista, iar singurele lor informatii vin din discutiile cu membri ai familiei sau la scoala.


| Scopul proiectului
    Pentru a soluționa problema lipsei de informatii, sau a procesarii unor informatii eronate de catre tineri pe subiectul comunismului, am conceput un mod diferit de a ajunge la ei. Un ghid de buzunar, care sa fie usor de folosit, de rasfoit, atractiv ca imagine si cu informatii succinte.
Ghidul are si un dublu rol, acela de a le prezenta 10 artisti romani contemporani si modul in care ei vad anumite aspecte din perioada comunista. Astfel, am imbinat arta, istoria și am adaugat o nota semnificativa de educatie civica in acest proiect, el fiind si o lectie subtila despre importanta democratiei.


Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc

| Aria geografica
    Alba, Cluj, Timisoara, Bistrita-Nasaud, Maramures, Sibiu, Bucuresti, Teleorman, Dolj, Arges

| Rezumat
    

| Date beneficiari
    Tineri (14-24): 3000

| Date beneficiari
    Familii, adulti: 6000

| Activitati
    1. Elaborarea ghidului - contactarea artistilor, consultarea profesorilor de istorie, verificarea datelor cu specialisti.
2. Lansarea Ghidului-la Colivie, sediul Funky Citizens am organizat un eveniment care a cuprins si o discutie despre ecourile comunismului in ziua de azi, alaturi de Attila Biro si experti de la IICCMER. Am tiparit un numar mai mic de exemplare pentru lansare.
3. Crowdfunding-lansarea unei campanii online de strangere de fonduri pentru a duce Ghidul in cat mai multe licee din tara.
4. Lansarea Ghidului in cadrul TIFF-la invitatia organizatorilor, am pregatit o expozitie pe tema comunismului timp de 10 zile, am organizat o discutie pe aceasta tema si am dus mai multe exemplare din Ghid tiparite cu ajutorul echipei TIFF.
5. Lansare la Partidul te vrea tuns-a doua editie a seriei de evenimente din Alba Iulia organizate pentru elevi timp de 3 zile, pe tema comunismului.
6. Din fondurile stranse in campania de crowdfunding, am dus ghidul in Timisoara, Sighetu Marmației, unde am avut lansarea in colaborare cu Memorialul Victimelor Comunismului, Rosiorii de Vede, Bistrita, Zlatna, Craiova si Curtea de Arges.
7. Prezentarea ghidului si a concluzilor de pana acum in cadrul conferintei Courage pentru a transmite specialistilor modalitati prin care pot capta atentia tinerilor si de a le transmite mesaje importante din domeniul istoriei.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    13084,00

| Parteneri
    -

| Website proiect
    https://forumapulum.ro/istorie-incomoda/ghidul-comunismului

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL