close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteSustinerea programului de dezinstitutionalizare prin constructia de case de tip familial – parteneriat intre Hope and Homes for Children si JYSK| Organizator:
    Hope and Homes for Children Romania
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Inca din anii ‘40, studiile au aratat ca acei copii care cresc in institutii manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la unor situatii de abuz. HHC a inclus in programul de inchidere a orfelinatelor Centrele de Plasament Nasaud din Nasaud (jud. Bistrita Nasaud) si Sf. Spiridon din Targu Frumos (jud. Iasi) in 2014. Evaluarea fiecarui copil din aceste institutii a aratat ca este necesara constructia a 7 case de tip familial, din care 5 au fost finalizate in 2018. JYSK si-a propus sa sustina programul de inchidere a orfelinatelor prin dotarea și utilarea caselor de tip familial dezvoltate de Fundatie.

| Scopul proiectului
    Scopul a fost inchiderea Centrului de Plasament Sf. Spiridon din Targu Frumos si a Centrului de Plasament Nasaud, ca parte a procesului de dezinstitutionalizare prin care HHC isi propune inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania pana in anul 2026. Obiectivul a fost mutarea copiilor din centrele de plasament in 5 case de tip familial, 2 in Targu Frumos si 3 in Bistrita-Nasaud in 2018. Intr-o astfel de casa traiesc 10-12 copii care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta.

Sustinerea programului de dezinstitutionalizare prin constructia de case de tip familial – parteneriat intre Hope and Homes for Children si JYSK Sustinerea programului de dezinstitutionalizare prin constructia de case de tip familial – parteneriat intre Hope and Homes for Children si JYSK Sustinerea programului de dezinstitutionalizare prin constructia de case de tip familial – parteneriat intre Hope and Homes for Children si JYSK

| Aria geografica
    Bistrita-Nasaud si Iasi

| Rezumat
    Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Copiii care cresc in orfelinate manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. Singura alternativa este inchiderea orfelinatelor si gasirea celor mai potrivite solutii pentru copiii din ele. HHC isi propune inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania pana in 2026 si inlocuirea sistemului institutionalizat de protectie a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea in familie, plasarea in asistenta maternala sau in case de tip familial a copiilor din orfelinate. In 2018, circa 6.500 de copii se mai aflau in medii institutionale, nepotrivite pentru dezvoltarea lor. In procesul de inchidere a orfelinatelor, copiii care au nevoie de ingrijire specializata si pentru care reintegrarea in familie si asistenta maternala nu sunt posibile, sunt plasati in case de tip familial, in care traiesc cel mult 10-12 copii. Aici, se bucura de un mediu apropiat de cel familial, primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.

Prin parteneriatul strategic cu HHC, inceput in 2017, JYSK si-a propus sa sustina programul de inchidere a orfelinatelor prin dotarea și utilarea tuturor caselor de tip familial care vor fi dezvoltate de Fundatie pe o perioada de trei ani. In 2018, HHC a dezvoltat 5 case de tip familial in judetele Iasi si Bistrita-Nasaud care au fost mobilate cu sprijinul JYSK pentru a oferi copiilor care s-au mutat in ele cele mai bune conditii, un loc pe care sa il poate numi acasa.


| Date beneficiari
     68 de copii din centrele de plasament „Nasaud” (inchis de Hope and Homes for Children) si „Sf. Spiridon” (in curs de inchidere de catre Hope and Homes for Children) mutati in 5 case de tip familial. Membri ai personalului (educatori, psihologi, ingrijitori, manager de casa) au beneficiat de sesiuni de pregatire din partea HHC inainte de a muta copii in casele de tip familial si a-si incepe si ei activitatea. Pe parcursul a 20 de ani de utilizare a casei de tip familial (perioada rezonabila / normala de funcționare pentru toate casele de tip familial dezvoltate de HHC), estimam numarul de beneficiari directi la aproximativ 120 de copii și tineri.

| Date beneficiari
    Alti copii din sistemul de protectie cu care copiii si membrii de personal vin in contact, precum si familiile extinse ale acestor copii și tineri care se muta in casa de tip familial.

| Activitati
    Procesul de inchidere a Centrelor de Plasament Sf. Spiridon din Targu Frumos si Nasaud, demarat in 2014 prin semnarea parteneriatului de colaborare cu DGASPC Bistrita Nasaud si DGASPC Iasi, a inceput cu evaluarea sociala a copiilor si tinerilor pentru a stabili daca exista posibilitatea de reintegrare familiala, cu sprijin din partea autoritatilor locale si a HHC, ceea ce a permis stabilirea necesarului de case de tip familial. A continuat cu evaluarea psihopedagogica pentru a stabili grupurile de copii si tineri (in functie de varsta, afinitati, prietenii, nevoi speciale etc.) care vor locui impreuna, activitati de pregatire pentru mutare (activitati de coeziune a grupului, de crestere a increderii si a abilitatilor sociale si de comunicare, vizite la noua casa), dar si de pregatire a personalului care urma sa se ocupe de casa de tip familial in vederea acomodarii, sesiuni de management de cazuistica, solutionarea unor situatii de abuz si neglijare si atragere de voluntari pentru activitati educative si de socializare. In 2018, cu ajutorul JYSK, HHC a mobilat cinci case de tip familial, copiii numindu-le cu mandrie si afectiune „acasa”. 3 case au fost dezvoltate in localitatile Bistrita si Nasaud si 2 in Targu Frumos. In ele s-au mutat 68 de copii, baieti si fete. Aici ei se vor bucura de un mediu apropiat de cel familial și vor primi ingrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.

| Rezultatele proiectului
    In procesul de inchidere a institutiilor de tip vechi (orfelinate), prin serviciile dezvoltate de HHC, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala (in care raportul ingrijitor-copil este de aproximativ 10-1), la sisteme bazate pe conceptul familial (case sau apartamente de tip familial in care raport este de 3 copii la 1 ingrijitor), care le permit o viata apropiata de normalitate. Intr-o casa de tip familial traiesc maximum 10-12 copii, care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. Odata cu finalizarea constructiei si darea in folosinta, HHC doneaza casele de tip familial partenerului cu care colaboreaza, in acest caz DGASPC Iasi si DGASPC Bistrita-Nasaud, care are in grija copiii, dar continua sa aplice planurile de acomodare, pregatite impreuna cu membrii de personal pentru fiecare copil in parte si sa monitorizeze, pe termen lung, copiii si membrii de personal, pentru a se preintampina proactiv eventualele probleme.

| Bugetul
    350000,00

| Parteneri
    Hope and Homes for Children si JYSK Romania

| Website proiect
    

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL