close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteAlegeri sanatoase| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, abundenta in oferte pentru consum de substante periculoase corelate cu neglijarea parentala sau abuzul asupra copilului in familie si la scoala genereaza riscuri multiple pentru copii si adolescenti.In lipsa unor programe coerente de educatie pentru sanatate copiii apeleaza la surse nesigure de informare pentru a gasi raspunsuri la problemele cu care se confrunta. Pentru a veni in sprijinul copiilor, proiectul a dezvoltat un program modular de informare astfel incat sa corespunda cat mai bine nevoilor copiilor, adaptat pe categorii de varsta, conform ciclurilor de scolarizare. Programul a fost constituit de specialisti in domeniu in baza informatiilor obtinute in faza pilot, derulata in anul 2017, cand au fost aplicate chestionare pentru a stabili temele de interes pentru copii.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a sprijini dezvoltarea unei culturi scolare de promovare a sanatatii copilului, prin derularea de sesiuni de informare, destinate copiilor din toate ciclurile de scolaritate, implementate de voluntari, cadre didactice si cadre medicale scolare.

Obiectivele proiectului:
• facilitarea insusirii de cunostinte si deprinderi corecte in randul elevilor privind adoptarea unui stil de viata sanatos
• imbunatatirea documentelor curriculare
• cresterea cu 10% a numarului de unitati de invatamant in care se implementeaza optionalul de Educatie pentru Sanatate


Alegeri sanatoase Alegeri sanatoase Alegeri sanatoase

| Aria geografica
    Activitatile proiectului au fost implementate in 64 de localitati din mediul rural si urban din 15 zone in care Organizaiia Salvaii Copiii are filiale sau puncte de lucru: București, Iasi, Mangalia, Craiova, Targu Mures, Timisoara, Suceava, Brasov, Petrila, Resita, Pitesti, Piatra Neamt, Negresti, Targoviste, Constanta.

| Rezumat
    Cu toate ca in 2001, MEN a lansat Programul „Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca“, in practica acesta nu este accesibil elevilor, nefacand parte din curriculum obligatoriu si avand doar statut de materie optionala. Din estimarile MEN, acest optional ajunge la doar 6% din totalul elevilor din Romania iar materialele care faciliteaza predarea au fost elaborate la mijlocul anilor 2000 (2004) si au nevoie de o aducere la zi. In Romania, 3 din 10 copii sunt supraponderali sau obezi , 42% dintre adolescenti au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata, 26% dintre baieţi şi 11% dintre fetele sub 13 ani au fumat, Anual, 700 de fete sub 15 ani devin mame si sunt inregistrate peste 18.000 de nasteri in randul adolescentelor de 15-19 ani. Violenta intre copii este in continua crestere, in special sub forma fenomenului de bullying
Din nevoia de a asigura copiilor acces la informatii corecte pe tema educatiei pentru sanatate, in 2018, Salvati Copiii, cu sprijinul financiar Kaufland, a derulat proiectul „Alegeri sanatoase” desfasurat in 240 de unitati de invatamant, prin care peste 13.000 de elevi au beneficiat de sesiuni informative sustinute de 340 voluntari si 471 cadre didactice si medicale pe temele: nutritie si miscare fizica, sanatate emotionala, educatie sexuala, comportamente de consum. Obiectivele proiectului au vizat facilitarea insusirii de cunostinte in vedere adoptarii unui stil de viata sanatosa care sa permita copiilor sa se dezvolte echilibrat si armonios, imbunatatirea documentelor curriculare existente, dar si promovarea dreptului copilului la opinie si participare.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost copii inscrisi in sistemul de invatamant, in toate ciclurile de scolarizare (prescolar, primar, gimnazial si liceal), parinti, voluntari, cadre didactice si medicale. • 13420 copii din toate ciclurile de scolarizare • 340 de voluntari pregatiti ca peer educatori; • 471 de cadre didactice, psihologi/consilieri scolari si cadre medicale. • 800 de parinti participanti la sesiuni de informare si dezbateri.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului au fost reprezentati de aproximativ 3000 de persoane - membrii comunitatilor locale, specialisti si experti in domeniul educatiei si ai protectiei copilului

| Activitati
    Pentru promovarea unui stil de viata sanatos si a relatiilor pozitive, non-violente, activitatile principale ale proiectului au fost urmatoarele:
1. Imbunatatirea si revizuirea programului modular de educatie pentru sanatate, structurat pe patru componente tematice: educatie sexuala, nutritie si exercitiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum (alcool, fumat, drog), prevenirea violentei si promovarea a relatiilor pozitive (sanatatea emotionala a copiilor). Modulele elaborate au vizat atat continuturi teoretice, cat si planuri de lectie si activitati practice fiind concepute pentru a putea fi utilizate cu usurinta de voluntari, educatori de la egal la egal, cadre didactice si cadre medicale, dar si de parinti sau de alte persoane care doresc sa realizeze activitati cu copiii pe tema educatiei pentru sanatate. Informatiile au adaptate fiecarei grupe de varsta (gradinita, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu).
2. Organizarea sesiunilor de pregatire destinate voluntarilor, cadrelor didactice si cadrelor medicale care au facilitat implementarea programului educational.
3. Implementarea programului de educatie pentru sanatate si relatii pozitive prin sesiuni de informare a elevilor in unitati de invatamant.
4. Organizarea Forumului National al Copiilor – editia 2018 avand ca tema drepturile copiilor la sanatate si protectie impotriva violentei;
5. Organizarea taberei sanatatii pentru copii si voluntari.
6. Activitati de lobby si advocacy


| Rezultatele proiectului
    Prevazut initial a se desfasura in 160 de unitati de invatamant din 50 de localitati, ca urmare a interesului prezentat atat de copii, cat si de cadrele didactice, activitatile de informare au fost extinse in 240 de institutii de invatamant, din 64 de localitati.
Principalele rezultate:
-Au fost revizuite 4 kit-uri de facilitare corespunzatoare fiecarui modul tematic, cu informatii teoretice si activitati practice si 15 materiale informative adresate activitatilor pentru copii, cadrelor didactice si parintilor.
- 16 membri ai echipei de implementare formati ca ToT, 340 voluntari, 471 de cadre didactice si medicale formati pentru a livra adecvat continutul informational
- 13430 de copii participanti la sesiunile informative
- 100 copii participanti la Forumul National al Copiilor
- 120 de copii participanti in cadrul taberei sanatatii
- 85% dintre elevi au apreciat continutul informational si modalitatile de livrare ca fiind foarte utile, practice si adecvate nevoilor
- Peste 75% dintre copiii considera ca si-au imbunatatit cunostintele, in toate domeniile abordate.
-Daca initial, 70% dintre elevi isi luau informatiile de pe internet, dupa parcurgerea sesiunilor, perspectiva acestora s-a schimbat. 83% dintre elevi au mentionat familia si profesorii ca fiind principalele surse sigure de informare.
-95% din cadrele didactice au apreciat structura programului si continutul prezentat ca fiind corespunzator nevoilor de informare ale elevilor.
-65% dintre parinti au constientizat importanta includerii notiunilor privind educatia pentru sanatate in curriculum scolar


| Bugetul
    600000

| Parteneri
    In vederea sustinerii activitatilor, a formarii facilitatorilor si a sustinerii sesiunilor educative pentru elevi, au fost implicati: specialisti din cadrul autoritatilor publice nationale si locale: Ministerul Educatiei Nationale, Inspectorate Scolare Judetene, Unitati de Invatamant, Inspectorate de Politie, Politia Locala, Directii de Sanatate Publica, CJRAE, Cabinete de Medicina a Familiei, Agentia Nationala Antidrog, dar si reprezentanti ai ong-urilor active in domeniu: Fundatia Tineri pentru Tineri, ABC-ul Nutritiei

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/sanatate/educatie-pentru-sanatate

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL