close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteCentrul de Excelenta in Prematuritate| Organizator:
    Asociatia Prematurilor
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Un prematur are nevoie de evaluari medicale pana la 12 ani. Se nasc, de cele mai multe ori cu retard neuromotoriu, fibroza chistica si malformatii cardiace, hipoplazie pontocerebeloasa,leucomalacie periventriculara, intarzieri neuro-motorii, parapareza spastica etc. Costurile lunare de recuperare sunt uriase: peste 3000-3500lei/copil, familiile renuntand, de cele mai multe ori la serviciile medicale din motive financiare. Dupa multe cercetari, multiple intalniri cu medicii, vizite in spitalele din Romania si din strainatate, sute de proiecte pe prematuritate implementate de echipa Asociatiei Prematurilor ( cu o experienta de peste 6 ani in acest domeniu), nu am identificat nici un centru extern care sa ofere sprijin prematurilor in recuperarea lor. In acest context s-a infiintat Centrul de Excelenta in Prematuritate.

| Scopul proiectului
    Inaugurarea unui loc unic in tara care sa ofere o monitorizare multidisciplinara a prematurului si sa le ofere beneficiarilor o sansa reala la recuperare. prin servicii gratuite integrate si specializate familiilor cu prematuro, sa substituim ce nu ofera statul pana acum pentru ca nu sunt programe/centre de monitorizare a prematurilor din Romania pe termen indelungat si fara costuri, sa cooptam cei mai buni specialisti/medici in problemele prematuritatii, sa extindem aria de servicii de evaluare la centru in 2019 in urma solicitarilor multiple din partea beneficiarilor: nutritie si neurologie

Centrul de Excelenta in Prematuritate Centrul de Excelenta in Prematuritate Centrul de Excelenta in Prematuritate

| Aria geografica
     Bucuresti, Ilfov, Buzau, Buftea, Valcea, Calarasi, Tulcea, Giurgiu, Mioveni, Rucar, Moraresti, Braila, Moreni, Ploiesti, Pucioasa, Ialomita, Focsani, Dambovita, Pitesti, (Maramures)

| Rezumat
    In Romania, la 30 de minute se naste un copil prematur. Anual, 18000 de copii si cel putin 36000 de parinti se confrunta cu obstacolele impuse de acest fenomen. Cei mai multi dintre acesti bebelusi se nasc cu numeroase complicatii la nastere iar terapiile de recuperare depasesc mii de euro lunar. Cele mai multe familii nu au acces la aceste servicii si raman “prizonierii” prematuritatii. Un bebeluș îndelung spitalizat ori prematur are nevoie de examene medicale complete si o monitorizare din partea specialistilor până la vârstă de 12 ani. Acesta este sansa lor la o viata normala, la a deveni adulti sanatosi.
In Romania anului 2018 nu exista un centru de monitorizare multidisciplinara dupa externare a bebelusilor nascuti inainte de termen. Nu există un centru unde copilul să fie evaluat într-un singur loc, de către mai mulți specialiști. Părintele aleargă în mai multe instituții și stă la cozi, indiferent de distanta, condiții meteo sau de vârsta copilului.
Statul nu a investit in astfel de centre, doar aprox 20% dintre familii pot avea acces la ingrijiri de calitate pentru bebelusul lor prematur. Sunt mii de familii/anual in tara care asteapta luni de zile pentru programari sau locuri disponibile la terapiile decontate de stat.
Astfel, Asociatia Prematurilor, pe fondul acestor lipsuri si nevoi a infiintat Centrul de Excelenta in Prematuritate in Bucuresti – singurul centru multidisciplinar pe prematuritate unde familiile cu prematuri din toata tara beneficiaza de evaluari gratuite de kinetoterapie, psihologie, logopedie, neonatologie.
La un an de la deschiderea acestui centru, peste 500 de familii cu prematuri au beneficiat gratuit, fara alte taxe ascunse, de serviciile centrului. Proiectul continua si in 2019.


| Date beneficiari
    500 bebelusi nascuti prematuri, cu varste cuprinse intre 0-6 ani

| Date beneficiari
    Peste 1000 de parinti si apartinatori ai copiilor prematuri

| Activitati
    1. Organizarea initiala a proiectului
2. Contactarea potentialilor sponsori/parteneri ai proiectului pentru a suporta cheltuielile necesare functionarii centrului
3. Identificarea si inchirierea unui spatiu alocat Centrului de Excelenta in Prematuritate
4. Amenajarea si dotarea cabinetelor specialistilor cu mobilierul necesar fiecarei terapii. S-a creat un mediu prietenos, colorat, luminos si modern pentru beneficiarii centrului pe o suprafata de 120mp
5. Identificarea si incheierea contractelor cu cadrele medicale specializate care sa isi desfasoare activitatea la centru dar si cu echipa de proiect.
6. Crearea unei plaforme online unde beneficiarii sa se programeze la evaluari
Stabilirea strategiei de comunicare si promovare a proiectului. Aminceput sa promovam serviciile Centrului de Excelenta atat online, pe site-ul organizatiei, pagina de FB, cat si offline, in maternitati, prin intermediul echipelor de neonatologie, dar si in cabinetele medicilor de familie.

7. Inaugurarea proiectului


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele sunt uimitoare si motivante pentru organizatori, pentru societatea civila, pentru familiile cu prematuri care isi pierduse orice speranta in recuperarea copiilor lor, din motive financiare.
Intr-un an de zile, in jurul proiectului s-a format o comunitate de parinti solida, care interactioneaza, solicita si ofera sfaturi, impartasesc experientele legate de prematuritate si dezvoltarea copiilor. Am devenit un punct de reper pentru familiile proaspat externate care ne aleg pentru primele evaluari, imediat ce ies din spital cu copilul lor si revin de cate ori este nevoie.
Ușa centrului a fost deschisă de peste 500 de persoane care au beneficiat GRATUIT de:
– evaluari ale limbajului și a comunicarii (tulburari de limbaj, intarzieri in dezvoltarea generala a limbajului etc.)
– evaluari ale motricitatii fine si grosiera (afectiuni neurologice)
– evaluari ale comportamentului si a afectivitatii, a integrarii sociale, a dezvoltarii proceselor cognitive
– evaluari posttraumatice de prematuritate
– evaluari de dupa externare realizate de un medic neonatology
Specialistii de la centru au evaluat eroi in scutece nascuti la 24 de saptamani, fiind cei mai mici pacienti care a venit la Centru de Excelenta in prematuritate, pana la beneficiaride 6-7 ani, nascuti cu dificultati.


| Bugetul
    325500

| Parteneri
    forFITOUT

| Website proiect
    https://asociatiaprematurilor.ro/centrul-excelenta-prematuritate/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL