close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteProgramul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei| Organizator:
    Asociatia Medicover
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Programul "inCerc" a fost dezvoltat in Romania ca urmare a implementarii Programului "PoZdro" in Polonia, incepand cu anul 2013. Programele au denumiri diferite, dar urmeaza aceeasi metodologie, realizata de Fundatia Medicover, in colaborare cu specialisti ai Universitatii din Gdansk. Punctul de pornire in dezvoltarea proiectului a fost cresterea prevalentei obezitatii si diabetului zaharat de tip 2 in randul copiilor si populatiei tinere, fenomene care au cunoscut o amploare deosebita in ultimii ani si care ameninta evolutia acestor generatii, cat si a comunitatilor din tarile europene cu factor de risc, precum Polonia ori Romania.

| Scopul proiectului
    Programul „inCerc” li se adreseaza copiilor de clasa a V-a si familiilor acestora si are drept scop atat reducerea riscului de dezvoltare a DZ2, cat si imbunatatirea stilului de viata in randul tinerilor, printr-un stil alimentar corespunzator, sanatos si activitate fizica sustinuta, varsta de 10-12 ani fiind una propice acestor schimbari, conform specialistilor „inCerc””.
In Polonia, peste 50% din copiii participanti la program au reusit performante precum pierderea in greutate, scaderea în indicele de masă corporal, cresterea tesutului muscular.


Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei

| Aria geografica
    Ploiesti - jud. Prahova, Cluj-Napoca - jud. Cluj

| Rezumat
    Diabetul zaharat de tip 2 este una din principalele cauze ale sperantei de viata potential mai reduse a copiilor nascuti dupa anul 2000, prin comparatie cu speranta de viata a parintilor lor.
Cresterea cu pana la 100% a obezitatii in randul populatiei tinere antreneaza efecte covarsitoare pe plan social, profesional, familial, cat si economic – intre 6 si 20% din cifrele alocate sanatatii in tarile europene sunt defalcate specific pe costuri cu bolnavii de diabet.
In ultimii ani, numarul romanilor care sufera de diabet s-a dublat, iar aparitia acestei boli este din ce in ce mai des asociata cu o alimentatie incorecta, obezitate sau suprapondere. Mai mult, desi diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, din cauza alimentatiei nesanatoase, bazata in special pe mancarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri in exces si a lipsei de miscare fizica, numarul copiilor diagnosticati cu obezitate si, respectiv, cu diabet zaharat de tip 2 a crescut, de asemenea (surse: Atlasul European de Diabet).
Preventia joaca un rol esential in reducerea acestor cifre ingrijoratoare, motiv pentru care Asociația Medicover a lansat Programul de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei, „inCerc”, in premiera in Romania, in luna septembrie 2017, primul oras ales fiind Ploiestiul, un municipiu cu unele dintre cele mai mari rate de prevalenta a diabetului, raportat la intreg teritoriul Romaniei, conform studiului PREDATORR. Din septembrie 2018, s-a inceput implementarea Programului in cel de-al doilea oras din Romania, in municipiul Cluj-Napoca.
Programul a fost implementat pentru prima oară in Polonia, in 2013, de catre Fundatia Medicover, sub denumirea „PoZdro!”.


| Date beneficiari
    Copiii de clasa a V-a din Ploiesti si Cluj-Napoca, familiile lor - 12.000 de copii din cele doua orase si familiile lor

| Date beneficiari
    Comunitatile locale prahovene si clujene

| Activitati
    In tara noastra, 12.000 de copii de clasa V-a vor participa la o evaluare individuala gratuita si non-invaziva, menita sa identifice riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2 si altor boli ale civilizatiei; dintre acestia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la urmatoarea etapa gratuita, Asistenta Individuala Integrata, care va avea drept scop imbunatatirea stilului de viata.
Etapa de Asistenta Individuala Integrata se desfasoara pe durata a 18 luni si consta în șase sesiuni de consiliere personalizata cu patru specialisti (medic generalist, nutritionist, specialist activitate fizica si psiholog).
Această formula ofera familiilor participante o atentie cuprinzatoare si o abordare individuala in procesul de imbunatatire a stilului de viata. De asemenea, ofera specialistilor posibilitatea de a se consulta in echipa pentru a obtine rezultate integrate.
Vizitele la specialisti sunt completate cu ateliere educationale, in care participantii si familiile lor dobandesc cunostinte si abilitati practice.
In plus, pentru participantii la program si familiile lor se organizeaza evenimente sportive gratuite alaturi de specialisti de activitate fizica.
In acest fel, tinerii au posibilitatea de a incerca diferite sporturi, exercitii de dezvoltare fizica, cu scopul de a incuraja miscarea regulata. De asemenea, aceasta este o modalitate foarte buna de a petrece timp impreuna cu familia.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    0

| Parteneri
    Programul „inCerc” este sprijinit de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii. Partenerii implicati ai Asociatiei Medicover, ONG-ul care implementeaza programul in Romania, sunt Medicover, Synevo, Primaria Ploiesti, Primaria Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii.

| Website proiect
    www.in-cerc.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2019
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL