close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ABILITAXI



| Organizator:
    RE:START Cauza Buna
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Serviciul ABILITAXI a fost inspirat de practica altor tari privind transportul adaptat pentru persoanele cu dizabilitati. Viena cu o populatie similara Bucurestiului are 500 de masini special adaptate ce realizeaza transport gratuit pentru toate persoanele cu dizabilitati si boli cronice sau grave. Pe de alta parte in Bucuresti nu exista la inceputul anului 2018 un serviciu gratuit pentru transportul persoanelor cu dizabilitati.
Discutand cu persoanele cu dizabilitati am inteles ca principala problema este lipsa transportului adaptat pentru a se putea deplasa usor pentru a-si indeplini nevoile de baza, cele medicale si de relationare.
Conform ANPD, la sfarsitul anului 2017 numai in București erau 62.957 de persoane cu dizabilitati, dintre care 23.717 cu handicap grav si 31.503 persoane cu handicap accentuat.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a oferi o solutie viabila pentru transportul persoanelor cu dizabilitati deoarece ne dorim sa functionam intr-o societate normala in care le sunt recunoscute si acordate drepturile fiecarui individ.
Viata unei persoane care foloseste un scaun rulant nu este usoara, daca ne referim la accesibilitatea cladirilor sau a mijloacelor de transport in comun ori la posibilitatea integrarii pe piața muncii. Este nevoie de eforturi ample si de substanta pentru a facilita integrarea sociala si profesionala. Credem ca ABILITAXI este inca un pas in aceasta directie.


ABILITAXI ABILITAXI ABILITAXI

| Aria geografica
    BUCURESTI

| Rezumat
    Neasigurarea dreptului la transport adaptat al persoanelor cu dizabilitati are ca efecte cresterea somajului in cazul persoanelor cu dizabilitati, izolarea acestora prin imposibilitatea de a-si parasi locuintele, inmultirea persoanelor cu afecțiuni medicale datorita unui acces ingreunat la serviciile medicale, impiedicarea accesului la educație, izolarea acestora in raport cu viața comunitatii din care fac parte, cresterea numarului de afectiuni conexe, in special psihice, generate de izolare, atat la persoanele cu dizabilități, cat si la ingrijitorii acestora.

Obiectivul proiectului este asigurarea unui serviciu de transport gratuit pentru persoanele cu dizabilitati in municipiul Bucuresti, in conditii speciale de siguranta si confort cu masini adaptate nevoilor acestora, facilitand accesului persoanelor cu dizabilitati la programarile medicale, la serviciu, la sedintele de recuperare si diverse activitati sociale, ajutand in mod indirect la integrarea acestora in societate si informand comunitatea locala cu privire la nevoile si drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Am reusit sa finantam ABILITAXI printr-un proiect pilot de colaborare cu DGASMB. In perioada martie-august 2018 au fost facuti toti pasii necesari pentru obtinerea finantarii, echiparea masinilor, asigurarea leasingului si a liniei de credit, angajarea si instruirea personalului. Masinile sunt echipate cu lift electric, sistem de ancorare si siguranta pentru doua fotolii rulante si inca patru scaune de pasageri pentru insotitori.

Serviciul a devenit activ in septembrie 2018 cu trei masini special adaptate si este disponibil pentru persoanele adulte cu dizabilitate locomotorie, reusind pana la sfarsitul anului sa realizeze 400 de curse pentru 60 de persoane cu dizabilitati.


| Date beneficiari
    Persoane cu dizabilitati adulte care folosesc fotoliu rulant si dorim sa extindem serviciul si catre alte categorii de persoane cu dizabilitati. Nu exista statistici privind numarul persoanelor ce folosesc fotoliu rulant in Bucuresti, dar estimam ca este de ordinul este de cateva mii de persoane.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt membrii familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabiliti. Nu in ultimul rand, crearea conditiilor care asigura participarea deplina a persoanelor cu dizabilitati este indirect in beneficiul tuturor membrilor societatii.

| Activitati
    Pentru obtinerea finantarii si parteneriatului proiectului pilot a fost scrisa propunerea proiectului, ce a fost sustinuta de catre DGASMB spre aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Dupa obtinerea aprobarii au urmat trei luni de implementare, in care au fost realizate urmatoarele activiati:
- incheierea contractelor de leasing pentru cele trei masini, inregistrarea si preluarea masinilor adaptate
- instalarea sistemului de urmarire prin GPS a flotei, certificarea liftului electric
- incheierea asigurarilor pentru masini si angajati
- identificarea celor mai bune practici folosite de serviciul similar din Viena
- dezvolarea procedurilor si a manualelor de instruire
- angajarea managerului de proiect, a soferilor si insotitorilor de transport si instruirea acestora
- asigurarea liniei de credit pentru finantarea fluxului de numerar necesar pana la rambursare.

Toate aceste activitati au condus la existenta primului serviciu gratuit de transport adaptat al persoanelor cu dizabilitati.

Accesul la serviciu ABILITAXI se realizeaza pentru beneficiari prin apelarea 0757 378 278, de luni pana vineri, intre 9:00 si 17:00, pentru a intra in legătura cu managerul serviciului. Acesta face o programare in functie de necesitatea beneficiarului, disponibilitatea masinilor si optimizarea rutelor acestora. Soferul impreuna cu insotitorul merg la locatia beneficiarului, il preiau (impreuna cu apartinatorul, dupa caz) si efectueaza transportul tur si retur.


| Rezultatele proiectului
    In perioada septembrie - decembrie 2018, ABILITAXI a realizat 400 de curse pentru 60 de beneficiari. Povestile pe care le-am cules de la beneficiarii ABILITAXI sunt multe, de la tineri care pot sa ajunga mai usor la cursuri sau terapie pana la persoane mai in varsta care reusesc sa iasa din casa dupa lungi perioade de izolare pentru consultatii medicale si chiar pentru o plimbare relaxanta in parc.

In perioada Craciunului, o tanara beneficiara de 24 de ani in scaun rulant ne-a povestit ca ea nu a vazut niciodata luminitele de Craciun din oras si patinoarul din zona Unirii, pentru ca nu a avut cum sa se deplaseze pana in centrul orasului. Desi colegii au lucrat peste program, au hotarat sa ii ofere aceasta bucurie si au transportat-o in parculetul copiilor din centru. Reactia domnisoarei a fost feerica si s-a bucurat ca un copil de frumusetea luminitelor.

De multe ori nu realizam ca ceea ce noua ni se pare normal sau accesibil, este aproape imposibil pentru o persoana cu dizabilitati, pentru ca nu are acces la facilitati de baza precum transportul adaptat.

Pe de alta parte, credem ca datorita existentei ABILITAXI, perceptia populatiei privind persoanele cu dizabilitati este in schimbare, aceasta devenind mai deschisa catre persoanele cu dizabilitati si in timp contribuind la incluziunea sociala cu efect atat asupra intregii societati, dar in special la nivel personal pentru fiecare persoana care se confrunta cu prejudecati si limitari in a realiza activitati obisnuite.



| Bugetul
    250000

| Parteneri
    Directia Generala a Municipiului Bucuresti

| Website proiect
    www.abilitaxi.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes