close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ambulanța pentru Monumente



| Organizator:
    Asociatia Monumentum
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    In toamna anului 2015 un grup de specialisti din domeniul patrimoniului imobil a decis sa nu mai astepte ajutorul Ministerului Culturii si sa ia soarta monumentelor istorice aflate in stare avansata de degradare sau de pre-colaps in propriile maini. S-a decis ca Asociatia Monumentum, care avea experienta interventiilor de punere in siguranta si restaurare asupra unui numar semnificativ de cladiri istorice din zona saseasca sa initieze si sa deruleze proiectul. S-a realizat imediat monitorizarea unui numar de 45 de monumente din sudul Transilvaniei si s-au ales pentru interventii cladirile care erau clasate ca importanta nationala, se aflau in stare avansata de degradare si erau asumate de catre comunitate; singura conditie fiind ca benficiarul sa contribuie cu o mare parte din materialele necesare punerii in siguranta.

| Scopul proiectului
    Avand ca scop protejarea si valorificarea sustenabila a patrimoniului construit, „Ambulanta pentru monumente” urmareste cresterea nivelului de pregatire profesionala a specialistilor, recuperarea tehnicilor traditionale de constructie si a materialelor locale, mobilizarea comunitatii in prezervarea mostenirii culturale proprii, dezvoltarea de audiente noi, nu numai prin implicarea voluntarilor din mediul urban, dar si a copiilor, a tinerilor si a adultilor din comunitatile beneficiare, carora li se ofera ocazia de a se implica in mod activ, prin voluntariat, in realizarea interventiilor.

Ambulanța pentru Monumente Ambulanța pentru Monumente Ambulanța pentru Monumente

| Aria geografica
    Sibiu, Brasov, Mures, Salaj, Maramures, Hunedoara, Alba

| Rezumat
    Peste 600 de monumente istorice din Romania aflate in proprietate privata sau publica, asteapta salvarea de urgenta si numarul lor creste ingrijorator. Proiectul pilot (2016-2018), “Ambulanta pentru Monumente” al Asociatiei Monumentum, prin intermediul caruia se realizeaza punerea in siguranta a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al mesterilor si al comunitatilor locale sub stricta supraveghere a specialistilor din domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice a fost raspunsul la lipsa de reactie a ministerului de resort in fata necesitatii salvgardarii patrimoniului. Acolo unde proprietarul ofera materialele de constructie necesare, „Ambulanta pentru monumente”, a carei principal sustinator este Alteta Sa Regala, Printul de Wales, actioneaza pentru punerea in siguranta a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul si-a propus salvgardarea patrimoniului imobil si realizarea evidentei patrimoniului; cresterea nivelului de pregatire profesionala a specialistilor prin educatie non-formala participativa dupa sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor traditionale si a materialelor locale, implicarea comunitatilor in actiunile de salvgardare a patrimoniului si crearea de noi audiente.
Pana in prezent s-a intervenit asupra unui numar de 14 monumente istorice la care se adauga alte 4 realizate de catre parteneri: fortificatii, biserici, porti, halte CFR etc. Cele mai importante realizari sunt: inaugurarea unei retele de ambulante la nivel regional gestionata de diferite organizatii, mobilizarea comunitatilor locale in prezervarea patrimoniului si atragerea unui mare numar de parteneriate public-privat prin colaborarea cu autoritatile locale si regionale pentru finantarea monumentelor.


| Date beneficiari
    grupuri-tinta: - proprietarii de monumente istorice care nu reusesc sa intervina in totalitate prin forte proprii in repararea monumentelor, din lipsa fondurilor in primul rand dar si a lipsei de interes (beneficiari privati, in special obiective de cult); - comunitatile locale in cuprinsul carora se gasesc monumente degradate, care se spera sa dobandeasca o mai buna constiinta a valorii patrimoniului pe care il detin si a necesitatii implicarii directe in prezervarea lui; - societatea civila prin voluntari, ONG-urilor interesate de protectia patrimoniului care activeaza in toata tara, carora li se ofera un model de buna practica in domeniul protejarii patrimoniului imobil. - societatea filantropice din Romania, sperand sa se obtina o sensibilizare in privinta necesitatii actionarii de urgenta in vederea repararii patrimoniului foarte degradat. - Ministerul Culturii, care are atributii de finantare anuala a restaurarii monumentelor prin Programul National de Restaurare, dar care nu reuseste sa finanteze inca programul pe masura nevoilor reale. beneficiarii directi: - 14 beneficiari directi dintre care 11 privati (majoritatea apartinind cultului ortodox si a celui luteran) si 3 beneficiari publici (consilii locale)

| Date beneficiari
     - Peste 400 de specialisti implicati in prezervarea monumentelor, carora li se ofera un model de buna practica in problema actiunii in privinta patrimoniului degradat. - Publicul larg consumator de cultura si interesat de problema degradarii monumentelor istorice. - Sute de operatori de turism care doresc sa-si diversifice serviciile de turism cultural si de ecoturism in zona de implementare a acestui proiect. - peste 30 de cadre didactice care au asistat la prezentarile proiectului in scoli

| Activitati
    O interventie se desfasoara dupa cum urmeaza:
- monitorizarea monumentului, care este semnalizat de specialisti, de beneficiar sau de membrii comunitatii;
- evaluarea starii monumentului se realizeaza la fata locului, implicand specialisti biologi, ingineri de structura etc.;
- evaluarea solutiilor tehnice si a costurilor interventiei;
- informarea comunitatii asupra intentiei de salvgardarea a monumentului;
- sprijinirea beneficiarilor in actiunea strangerii de fonduri;
- realizarea documentatiei necesare autorizarii;
- contactarea mesterilor;
- anuntul de strangere a voluntarilor prin platforme de socializare online si prin mail;
- realizarea interventiei propriu-zise;
- promovarea acesteia catre publicul tinta;
- follow-up al implicarii proprietarului si a comunitatii in prezervarea si promovarea monumentului istoric.
Actiunile ulterioare ale beneficiarului si ale comunitatii reprezinta cel mai important indicator de succes al proiectului. S-a constatat ca au existat activitati ulterioare interventiilor in peste 60% din cazuri.


| Rezultatele proiectului
    Sute de viitori specialisti din domeniul monumentelor, si nu numai, reusesc sa se formeze in cadrul proiectului iar comunitatile isi redescopera propriul patrimoniu si coeziunea sociala. Un numar mare de formatori locali de opinie, in general primari si preoti, au participat in acest proiect chiar la faza de executie iar exemplul lor a fost urmat indeaproape de alti colegi din localitatile vecine care au contactat „Ambulanta pentru monumente” pentru a nu se lasa „mai prejos” fata de ceilalti. In momentul de fata Ambulanta pentru monumente - Transilvania de Sud este suprasolicitata datorita popularitatii proiectului de catre beneficiari pregatiti cu fondurile necesare acoperirii materialelor necesare spre deosebire de perioada de inceput a proiectului din 2016 cand beneficiarii trebuiau convinsi insistent pentru a se lasa sprijiniti.

In urma presiunii mediatice legate de interventiile „Ambulantei pentru monumente” si a altor initiative asupra autoritatilor centrale, chestionate asupra neglijarii patrimoniului cultural, putem afirma, cu o oarecare convingere, ca decizia neasteptata a Guvernului Dancila de a finanta salvarea monumentelor istorice aflate in proprietate publica in baza ordonantei 76/iulie 2018, prin care se aloca un buget uluitor de 1Mrd Eur, va mari riscul de a se distruge si mai multe monumente istorice in lipsa unei capacitati reale de executie la un nivel calitativ acceptabil a proiectelor de restaurare si conservare din acest domeniu. Guvernul nu a identificat inca provenienta resurselor financiare pentru aceasta initiativa.


| Bugetul
    500000

| Parteneri
    Parteneri: Muzeul ASTRA, Asociatia pentru Patrimoniu Activ – PACT, Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Arad, Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Sibiu-Valcea, Ordinul Arhitectilor filiala Transilvania, Asociatia Dom, Federatia pentru Patrimoniu Transylvanet, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Directia Judeteana pentru Cultura Brasov, Directia Judeteana pentru Cultura Sibiu, Directia Judeteana pentru Cultura Mures, Directia Judeteana pentru Cultura Timis, Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin, Directia Judeteana pentru Cultura Salaj, Fundatia Pro Patrimonio, Facultatea de Arhitectura Timisoara, Arhiepiscopia Ortodoxa Sibiu Departamentul de Conservare-Restaurare, Parohia Rusi, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Asociatia Alexandra Etno Iaz, Asociatia Heart Core, Asociatia Filantropia Porolissum, Primaria comunei Creaca, Parohia Ortodoxa Jac, CAAB Office & Home Design din Cluj, Palatul Stirbei din Bucuresti, Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, Universitatea Politehnica din Timisoara – Facultatea de Arhitectura, Camera de Comert si Cinematograful „Solidaritatea” din Arad, Sediul Novembarch din Bucuresti, Parohia Stavropoleos din Bucuresti, Primaria Municipiului Sibiu, Primaria Municipiului Targu Mures, Parohia Evanghelica Brasov, Institutul National al Patrimoniului, Fundatia Comunitara Sibiu - Maratonul International Sibiu, Ambasada Marii Britanii, Mihai Eminescu Trust. Sponsori: The Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture, Administratia Fondului Cultural National, Temad, Bochemit prin Deposib, Consiliul Judetean Salaj, Star Assembly, Fundatia Comunitara Sibiu, Primaria Comunei Creaca (jud. Salaj), Primaria Ortodoxa Jac (jud. Salaj), Primaria Calan (jud. Hunedoara), Episcopia Devei si Hunedoarei Institutia Prefectului Salaj, Episcopia Salajului.

| Website proiect
    ambulanta-pentru-monumente.ro, https://www.facebook.com/ambulantapentrumonumente/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes