close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Bursele ALFA pentru excelență în cercetare



| Organizator:
    Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Proiectul „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare“ a fost inițiat în contextul unei necesități evidente de a sprijini și promova excelența în domeniile științelor istorice și arheologiei și științelor medicale. Identificarea nevoilor a provenit dintr-o analiză a peisajului actual al cercetării științifice românești, care a evidențiat lipsa fondurilor și recunoaștere adecvată pentru cercetătorii români. A fost constatată nevoia de a încuraja colaborările interdisciplinare și de a forma rețele profesionale solide, care să contribuie la dezvoltarea unor centre de excelență în cercetare. Parteneriatul dintre Fundația Alfa și Academia Română își propune să adreseze aceste lacune prin oferirea de burse postdoctorale ce recunosc și recompensează meritele academice, facilitând în același timp dezvoltarea profesională și etica în cercetare.

| Scopul proiectului
    Scopul principal este de a stimula și a recunoaște excelența în cercetare în domeniile menționate, în România, contribuind astfel la creșterea relevanței și vizibilității cercetării românești pe plan național și internațional. Obiectivele specifice ale proiectului includ:promovarea excelenței în cercetare, încurajarea colaborărilor profesionale și sporirea prestigiului cercetării românești. Aceste obiective sunt menite să asigure o contribuție semnificativă la progresul științific și academic din România, prin recunoașterea și suportulacordat cercetătorilor talentați și dedicati.

Bursele ALFA pentru excelență în cercetare Bursele ALFA pentru excelență în cercetare Bursele ALFA pentru excelență în cercetare

| Acoperire
    Național

| Rezumat
    „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare” reprezintă o inițiativă a Fundației Alfa pentru Sănătate și Educație, în parteneriat cu Academia Română, care aduce beneficii semnificative comunității științifice și promovează cercetarea de calitate din România.

Proiectul „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare“ prevede acordarea a două burse postdoctorale în domeniul științelor istorice și arheologie și în domeniul științelor medicale, în valoare de câte 5000 de euro pentru 12 luni de cercetare.

Cele două burse poartă numele a doi reputați membri ai Academiei Române: Bursa „Academician Șerban Papacostea“, pentru istorie și Bursa „Academician Nicolae Cajal“, pentru medicină. Cele două personalități exprimă pe deplin valorile pe care le cultivă cele două instituții partenere.

„Bursele ALFA pentru excelență în cercetare“ vizează creșterea relevanței naționale și internaționale a cercetării în domeniul științelor istorice și al științelor medicale din România, precum și sporirea prestigiului public al activității de cercetare. Acestea se adresează cercetătorilor români, deținători de doctorat în domeniile științe istorice și arheologie și științe medicale, care activează în instituții de cercetare sau universități din România.

Atât Academia Română, cât și Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație doresc să încurajeze etica cercetării și corectitudinea profesională și să dezvolte capacitatea oamenilor de știință de a genera rețele profesionale și de a forma centre de excelență.

Parteneriatul de acordare a burselor de excelență în cercetare pune în evidență dorința celor două instituții de a crea mecanisme concrete de colaborare și de interacțiune între mediul academic și cel nonprofit.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai proiectului „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare“ sunt cercetătorii români din domeniile științelor istorice și arheologiei și științelor medicale. Specificațiile pentru aceste categorii sunt următoarele:

Bursieri postdoctorali: Două burse au fost acordate cercetătorilor postdoctorali, una în domeniul științelor istorice și arheologiei (Bursa „Academician Șerban Papacostea“) și una în domeniul științelor medicale (Bursa „Academician Nicolae Cajal“). Fiecare bursier beneficiază de sprijin financiar în valoare de 5000 de euro pentru 12 luni de cercetare.

Comunitatea academică și cercetătorii din România: Deși bursierii sunt beneficiarii direcți, proiectul are un impact semnificativ și asupra comunității academice mai largi, inclusiv cercetători, profesori universitari și studenți, prin diseminarea rezultatelor cercetării și organizarea de evenimente de networking.

Instituțiile de cercetare și universitățile din România: Instituțiile unde activează bursierii beneficiază indirect de pe urma acestui proiect, prin recunoașterea și valorificarea cercetării de înaltă calitate, contribuind astfel la creșterea prestigiului academic și la dezvoltarea de noi oportunități de colaborare.

În total, proiectul a vizat un număr limitat de beneficiari direcți în anul specificat (doi bursieri), dar impactul său se extinde asupra unei comunități academice și de cercetare mult mai largi, incluzând sute de profesioniști și instituții în România.


| Activitati
    Pentru implementarea proiectului au fost întreprinse activități structurate în conformitate cu obiectivele specificate. În perioada 8 martie 2023- prezent, activitățile desfășurate au inclus:

Lansarea apelului de înscriere: A fost organizată o campanie de informare pentru a anunța disponibilitatea burselor și pentru a invita cercetătorii eligibili să aplice. Comunicarea s-a făcut prin canalele de informare ale Fundației Alfa și ale Academiei Române, precum și prin intermediul rețelelor sociale și academic.
Procesul de selecție: au fost stabilite două comisii de selecție (câte una pentru fiecare domeniu), formate din experți recunoscuți în domeniile burselor, care au evaluat aplicațiile pe baza meritelor științifice, contribuției la domeniu și potențialului de impact al cercetării propuse. Criteriile de selecție au fost transparențe și bine definite, asigurând o evaluare echitabilă și obiectivă.
Acordarea burselor: După finalizarea procesului de selecție, bursierii selectați au fost anunțați. În momentul aplicării, selecția pentru bursa „acad. Nicolae Cajal” este în plină desfășurare.
Monitorizarea progresului: Bursierii sunt monitorizați pe durata celor 12 luni de finanțare și prezintă un raport de activitate pentru a monitoriza progresul cercetării efectuate.

Activitățile au fost concepute pentru a maximiza impactul burselor asupra comunității științifice, promovând excelența în cercetare și contribuind la dezvoltarea profesională a cercetătorilor români.


| Rezultatele proiectului
    Implementarea proiectului a generat o serie de rezultate semnificative și beneficii pentru grupul țintă, precum și schimbări pozitive în comunitatea științifică și academică din România.
Beneficiile pentru grupul țintă fiind dezvoltarea profesională, prin aprofundarea cercetărilor în domeniile de interes.
Schimbări și efecte generale: îmbunătățirea calității cercetării, prin promovarea excelenței și inovației în domeniile vizate; creșterea vizibilității naționale și internaționale, amplificând impactul științific al României pe scena globală; conștientizarea importanței cercetării, prin activitățile de diseminare care duc la conștientizarea publică și interesul față de importanța cercetării, subliniind rolul vital al științei în progresul social și economic.
Rezultate/efecte neintenționate: diversificarea domeniilor de interes în cadrul comunității științifice pentru domenii de cercetare mai puțin explorate anterior, inspirate de proiectele bursierilor; stimularea finanțării private, mulțumită succesului și vizibilității proiectului, ceea ce poate atrage interes din partea sectorului privat, creând premisele pentru noi oportunități de finanțare și parteneriate în cercetare.
Aceste rezultate reflectă impactul pozitiv și contribuția proiectului la dezvoltarea științei și cercetării în România, precum și la promovarea valorilor academice de excelență, integritate și colaborare.


| Parteneri
    Academia Română

| Despre organizator
    Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație a fost creată din dorința de a sprijini dezvoltarea infrastructurii și serviciilor în domeniul medical și educațional, inclusiv spitale, școli, universități și instituții de cultură. Suntem dedicați promovării excelenței în domeniile științifice și educaționale din România. Prin angajamentul față de excelență, Fundația Alfa își asumă un rol activ în formarea viitoarelor generații de lideri care vor aduce contribuții semnificative societății românești.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->