close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Caravana cu Științe



| Organizator:
    Asociația The Da Vinci System
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Caravana cu Științe 2 a vizitat satele Comunității Urbane Arieș pentru a ajunge la exact acei copii care au cea mai mare nevoie de niște #ȘtiințăPrinExperiment, și a și reușit! Pe parcursul a câteva luni, am format un grup de 12 tineri voluntari elevi de liceu pe care i-am format ca mentori științifici și care au susținut ateliere științifice prin experiment cu aprox. 50 de copii și tineri din mediul rural al județului Cluj și au derulat activități cu tematică științifică cu un total de 368 de tineri și copii din rural și urban. Aceștia au prins drag de știință prin experimente inovative, au participat la un festival al egalității de gen în știință sau la sesiuni de formare de atitudini sănătoase în ceea ce privește egalitatea de gen în științe.


| Scopul proiectului
    1. Proiectul a fost conceput integral de tineri. Fiind un proiect de Solidaritate (al Corpului European), acesta a fost creat ca o experiență de învățare pentru echipă.
2. Implicarea tinerilor nu s-a limitat doar la activitățir; ei au fost consultați constant pentru a-și exprima părerile și sugestiile. Fie că era vorba despre alegerea temelor pentru ateliere sau metode de formare, vocea lor a fost ascultată.
3. Tinerii au fost activ implicați în crearea experimentelor. Mentorii științifici au participat la toate etapele, de la conceperea experimentelor până la desfășurarea acestora.




| Acoperire
    Echipa a fost formată din 2 persoane implicate în managementul proiectului cu varstele de 20 de ani.


| Rezumat
    Scopul proiectului a fost de a oferi șanse egale în științe tuturor tinerilor și copiilor, cu accent pe nevoile a două grupuri: tinerii din mediul rural și fetele.

Ne-am propus să:
OB.1: Formăm unui grup de 12 voluntari, mentori științifici care să #CombatăDiscriminarea în știință prin experimente.
OB.2: Implicăm 368 de tineri și copii în activități științifice - acei copii cu potential, pe care sa ii transformam in mici #Savanți în devenire.
OB.3: Creștem conștientizarea cu privire la egalitatea de gen în științe și implicarea civică petru #STEM în rândul a peste 10.000 de persoane.


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul și-a propus să aducă o rezolvare de durată a unei probleme grave a întregii țări, care credem că poate fi schimbată de aici, de la noi de acasă. Am reușit să aducem schimbări pentru:
1. 368 de Copii și Tineri din Rural Formați ca #MiciOameniDeȘtiință: Pe termen scurt, 368 de tineri și copii din zonă au avut parte, poate pentru prima dată, de o interacțiune complet nouă cu științele. Deși nu toți vor continua să să urmeze știința ca și carieră, aceștia au fost expuși la o nouă modalitate de a învăța - folosind entuziasmul și curiozitatea pentru a se agăța de noi cunoștințe.
2. 178 de Fete #ÎnȘtiință Pline de Curaj: Pe termen scurt, implicarea fetelor în activități STEM a fost un prim pas important în combaterea stereotipurilor de gen - am încurajat leadership-ul în grupuri de experimente, am celebrat reușitele lor și am creat un festival special dedicat pentru ele. În timp, ele vor fi mai deschise să urmeze cariere în domenii tradiționalist asociate bărbaților.
3. 12 Voluntari Mentori Științifici: Ce este o comunitate tânără dornică să învețe fără o echipă care să o ajute și să o ghideze? Voluntarii au au fost formați ca mentori și au dobândit abilități esențiale de leadership și predare. Pe termen lung, experiența ca mentori va continua să le aducă oportunități de implicare în alte proiecte și va influența parcursul lor profesional.
4. Întreaga Comunitate: Printr-o campanie care a ajuns la peste 300.000 de persoane, pe termen scurt, am reușit să tragem un semnal de alarmă pentru a sparge stereotipurile, a încuraja civismul și pentru a încuraja fetele de la noi din comunitate. Pe termen lung, resursele create în cadrul proiectului, vor continua să fie instrumente pentru școlile și ONG-urile din zonă.


| Activitati
    1. Mentoratul Științific al Voluntarilor: Un grup de 12 voluntari (15-20 de ani) a fost format pentru a deveni mentori științifici. Aceștia au fost instruiți pentru a ghida și susține activitățile științifice desfășurate alături de tinerii din mediul rural, oferind sprijin pe tot parcursul proiectului.

2. Caravana cu Experimente: Nimic nu se compară cu sclipirea din ochii unui copil când rachetuța sa își ia zborul - și asta ne-o spun atelierele Caravanei. Sute de copii au învățat despre circuitul apei în natură, au participat la un concurs de inginerie, au creat propriile lor lămpi cu lavă, explorând densitatea lichidelor, și-au construit propriile rachete artizanale și au participat chiar și la ateliere de securitate cibernetică.

3. Atelierele de #EgalitateDeGen În Științe: Pentru a produce o schimbare de durată am urmărit să combatem stereotipurile de gen asociate domeniilor STEM. Am folosit jocuri non-formale, pentru a descoperi alături de tineri cum se formează un stereotip, dar și discuții de grup pentru a adresa din cât mai multe perspective problematica.

4. Festivalul Egalității de Gen în Știință: Vouă nu v-a explicat niciodată un leuț care e faza cu ecosistemele naturale sau circuitul apei în natură? Într-un festival la care au participat 400 de copii și părinți, am avut propriul stand cu experimente create la nivel de comunitate în care am avut grijă să includem și experimente create de fete, pe la care au trecut cei mai curioși savanți în devenire.

5. Campania de Promovare a Implicării în Știință și Voluntariat: Inspirați de potențialul, mentorilor științifici, am vrut să ajungem cu mesajele lor la un public cât mai larg prin social media. Am reușit să cumulăm un public de 300.000 de persoane pe care le-am coagulat în jurul științei și al egalității de gen


| Rezultatele proiectului
    Bugetul proiectului a fost de estimativ 4000 euro și a fost obținut sub formă de finanțare de la Corpul European de Solidaritate (calcul aferent perioadei activităților înscrise la gală). Proiectul a fost depus de către Gabriela și Andrei, împreună cu alți 3 tineri. Am reușit să achiziționăm toate materialele necesare pentru realizarea experimentelor, activităților non-formale și alte consumabile educaționale. De asemenea, pe parcurs, am reușit să achiziționăm o varietate de servicii media pentru campanie și să organizăm o tabără de weekend pentru participanți.



| Parteneri
    Cum ar fi fost dacă Marie Curie s-ar fi născut într-unul din satele României? Noi, sincer, nu am vrea să aflăm. Dar să luăm povestea de la început.

Lumea e mereu în schimbare, și noi odată cu ea. Cele mai evoluate state cercetează subiecte care poate acum un deceniu erau doar SF-uri - regenerarea celulelor creierului, vaccinuri inverse pentru boli autoimune sau specii de animale care își pot modifica ADN-ul.

Local, am derulat în ultimii ani zeci de proiecte prin sate, și putem afirma cert - dacă te naști copil al ruralului, nu ai șanse să ții pasul. Mai adăugăm încă un strat: dacă te naști fată a ruralului și șansele tale deja erau mici, acum se îndreaptă către 0. Cine să te asculte și pe tine? Părinții tăi abia reușesc să îți asigure minimul pentru un trai decent, profesorii știu deja că nu prea ai șanse, și tu, nici măcar nu îndrăznești să visezi la mai mult.

Iar Caravana cu Științe a luptat pentru a o salva pe Marie Curie din băncile ruralului României, având următoarele puncte de relevanță:
1. Caravana cu Științe a abordat direct stereotipurile de gen care descurajează zeci de mii de fete să urmeze cariere în domenii “pentru bărbați”. În cele mai multe comunități rurale, fetele cresc cu convingerea că anumite profesii nu sunt potrivite pentru ele; pe baza unor stereotipuri puternic înrădăcinate în comunitate, generație de generație de fete ajung să ia decizii de viață care pun o barieră între ele și succes.
2. Ruralul nu se prea bucură de resurse și știm deja cu toții. Însă de ce nu se mai bucură e educație interactivă. Dacă în Cluj-Napoca există zeci de organizații care aduc programe interactive în școli, la sat nu prea. Caravana noastră a adus știința la sate, prin experimente.


| Despre organizator
    Asociația The Da Vinci System este o organizație de tineret din Turda, derulând activități în Turda, Câmpia Turzii și alte 18 sate din împrejurimi, cu scopul de a transforma educația în aventură pentru copii, în special cei cu oportunități reduse. Organizația noastră este condusă de elevi și tineri studenți, lucrăm împreună pentru a construi în aceste zone tot ce ne-ar fi făcut educațional viața noastră mai bună când eram mici.

| Website proiect
    https://vm.tiktok.com/ZGepNpKL4/



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->