Participanti & Proiecte
Marea Caiagizare
|
Organizator: Asociația Club Sportiv Nautic Titanii |
|
Sectiune: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor |
Proiectul a pornit din necesitatea urgentă de a proteja ecosistemele acvatice de poluarea cu plastic. Dunărea transportă anual la intrarea în țară 100 de tone de deșeuri de plastic care ajung deseori în zone greu accesibile de pe mal sau unde doar ambarcațiuni mici, precum caiacele, pot interveni eficient.
Principala sursă de poluare a apelor cu plastic sunt sursele de uscat, mai ales gestionarea deficitară a deșeurilor municipale. Locuitorii riverani Dunării și afluenților sunt primii afectați de poluarea apelor, de unde nevoia de educație ecologică și implicare directă.
De aceea am creat un proiect ce folosește caiacul pentru a accesa aceste zone dificile și implică voluntari din comunitățile locale, ajutându-i să conștientizeze impactul poluării și importanța protejării mediului.
Scopul proiectului este de a educa și sensibiliza comunitățile locale cu privire la protecția ecosistemelor acvatice prin acțiuni practice de igienizare din caiac care îmbină învățarea activă cu implicarea directă în conservarea mediului. Obiectivele principale în 2024 au fost: atragerea a minimum 200 de voluntari și coagularea comunităților locale, realizarea a minim 20 de acțiuni de caiagizare.



| Acoperire
Bascov, București, Budeasa, Călărași, Comana, Giurgiu, Islaz, Izbiceni, Mihăilești, Oltenița, Pantelimon, Pitești, Poiana, Snagov, Turnu Măgurele
| Rezumat
Marea Caiagizare a mobilizat voluntari din întreaga țară pentru a combate poluarea apelor din România, răspunzând unei nevoi urgente de conștientizare și acțiune. Estimările arată că, până în 2050, apele vor conține mai mult plastic decât pește, iar Dunărea transportă anual aproximativ 100 de tone de deșeuri. Multe dintre acestea se acumulează în zone inaccesibile de pe mal, unde doar caiacele pot interveni eficient.
Proiectul s-a bazat pe voluntariatul activ, implicând 346 de voluntari în 24 de acțiuni de caiagizare pe râuri și lacuri importante precum Dunărea, Oltul, Argeșul, Lacul Pantelimon și Snagov. Voluntarii au curățat zonele afectate, colectând 1,3 tone de deșeuri, dintre care 0,8 tone plastic, protejând astfel ecosisteme valoroase. Siguranța acestora a fost o prioritate, cu măsuri precum purtarea vestei de salvare, instruirea privind utilizarea caiacului și gestionarea deșeurilor periculoase, supravegherea de către instructori și salvamari. O barcă electrică a asigurat suport logistic și transportul deșeurilor pentru eliminare responsabilă.
Impactul voluntarilor a depășit acțiunea directă: la Bascov, unde am identificat mari cantități de deșeuri, au fost ulterior instalate bariere plutitoare de colectare. Pe lângă efectele ecologice, proiectul a avut un puternic impact social, consolidând relațiile dintre participanți, facilitând activități în familie și fiind accesibil persoanelor în scaun rulant. Comunitățile locale au devenit mai conștiente de rolul vital al apei și mai motivate să o protejeze activ.
Prin implicarea voluntarilor, Marea Caiagizare nu doar că a curățat apele României, ci a creat o mișcare de responsabilitate și respect pentru natură, demonstrând că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.
| Date beneficiari direcţi
346 persoane: cu vârste între 7 și 55 de ani, în special tineri și familii, persoane interesate de adoptarea unui stil de viață sănătos, sportivi de performanță sau amatori sau persoane interesate de protecția mediului din Bascov, București, Budeasa, Călărași, Comana, Giurgiu, Islaz, Izbiceni, Mihăilești, Oltenița, Pantelimon, Pitești, Poiana, Snagov, Turnu Măgurele.
| Activitati
În perioada de implementare a proiectului, Marea Caiagizare a mobilizat 346 de voluntari în 24 de acțiuni de ecologizare desfășurate pe ape curgătoare și lacuri din România, precum Dunărea, Argeș, Olt, Lacul Pantelimon și Snagov. Printr-o abordare practică și educațională, voluntarii au contribuit activ la protejarea ecosistemelor acvatice și la conștientizarea impactului poluării asupra mediului.
Participanții s-au înscris online, permițând organizatorilor să mențină dimensiunea grupurilor în limite sigure.
Fiecare acțiune a început cu o sesiune de inițiere în caiac, susținută de instructori specializați. Voluntarii au fost evaluați și repartizați în caiace individuale sau duble, începătorii fiind ghidați de cei mai experimentați.
Echiparea voluntarilor cu veste de salvare, mănuși și saci de gunoi. Aceștia au colectat deșeurile de pe apă și din zonele inaccesibile de pe mal, respectând măsuri stricte de siguranță.
O barcă electrică ecologică a asistat echipele și a transportat sacii cu deșeuri. Deșeurile au fost apoi preluate de firme locale de salubritate pentru eliminare responsabilă.
Fiecare acțiune s-a încheiat cu o sesiune de reflecție asupra importanței protecției mediului, iar voluntarii au primit bidoane reutilizabile, evitând folosirea PET-urilor și ca soluție concretă de reducere a consumului de plastic.
Astfel, Marea Caiagizare a reușit nu doar să curețe zone importante de apă, ci și să educe și să implice activ comunitățile locale în protejarea mediului.
| Despre voluntari
În cadrul proiectului Marea Caiagizare toți participanții au fost implicați activ ca voluntari, contribuind la igienizarea apelor direct din caiac. Cu ajutorul lor, am reușit să colectăm o cantitate semnificativă de deșeuri voluminoase, inclusiv rezervoare, bucăți de mașini, găleți sau materiale de construcții. Pe lângă aceștia, 14 membri ai clubului au oferit suport logistic esențial, ocupându-se de pregătirea echipamentului, manevrarea caiacelor și coordonarea lansării acestora la apă. În total, 360 de voluntari s-au implicat în cele 24 de acțiuni de ecologizare, demonstrând solidaritate și responsabilitate față de mediu. Această mobilizare impresionantă a contribuit nu doar la curățarea apelor, ci și la creșterea gradului de conștientizare privind protejarea ecosistemelor acvatice. LEI
| Rezultatele proiectului
În 2024, Marea Caiagizare a mobilizat 346 de voluntari în 24 de acțiuni de ecologizare, demonstrând că implicarea comunității este esențială pentru protecția mediului. Voluntarii au colectat 1,3 tone de deșeuri, dintre care 0,8 tone de plastic, contribuind la igienizarea apelor și la creșterea gradului de conștientizare privind poluarea, mai ales în rândul copiilor și tinerilor, cei mai activi participanți.
Eforturile voluntarilor au avut un impact direct asupra protejării biodiversității, incluzând ecologizarea a două arii naturale protejate – confluența Olt-Dunăre (Sit Natura 2000) și Lacul Snagov. Pe Dunăre au fost organizate multiple acțiuni, iar în urma activităților de voluntariat, zone critice, precum Bascov, au fost identificate și ulterior echipate cu bariere de colectare a deșeurilor.
Dincolo de impactul ecologic, proiectul a generat beneficii sociale importante: voluntarii au consolidat legături în comunitate, au format noi prietenii și au petrecut timp de calitate în familie. Inițiativa a fost incluzivă, oferind șansa de implicare persoanelor în scaun rulant și familiilor acestora.
Prin dedicarea voluntarilor, Marea Caiagizare a demonstrat că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Participanții au devenit mai conștienți de importanța apei, atât ca resursă esențială, cât și ca spațiu pentru sănătate, recreere și sport. Mulți dintre ei au continuat să practice caiacul, adoptând un stil de viață activ și responsabil față de mediu.
| Parteneri
Lidl România, Asociația Mai Mult Verde, Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart, Baza Nautică Complexul Sportiv Național Bascov, Poliția De Frontieră, Primăria Orașului Pantelimon
| Despre organizator
ACSN Titanii este primul club sportiv de caiac-canoe din București care se adresează copiilor și adulților, la nivel de agrement sau competițional, inclusiv persoanelor din categorii defavorizate. Scopul Asociației este practicarea disciplinelor caiac-canoe, canotaj, baschet, ciclism, promovarea sportului pentru toți și a unui mod de viață sănătos. Obiectivele sunt: pregătirea sportivă, participarea la competiții sportive, dar și organizarea de proiecte axate pe protecția mediului – ecologizări.
| Website proiect
N/A