close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Asculta-i Sufletul! O campanie de educatie, pentru combaterea violentei impotriva copiilor



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Studii realizate pe parcursul anilor de catre Salvati Copiii şi alte institutii arata atat frecventa utilizarii bataii ca metoda disciplinara, cat si modul in care reactioneaza si se simt copiii. Prezentam mai jos cateva exemple: Studiul din 2000 “Abuzul şi neglijarea copilului” a evidenţiat faptul ca 75% dintre copii au suferit o forma de abuz fizic in care era inclusa şi bataia; 47,2% parinţi declara ca utilizeaza bataia ca metoda de disciplinare a copilului; 84% dintre copii declara ca sunt pedepsiţi fizic de catre parinţi, prin bataie; 18,4% dintre copii declara ca acest lucru se realizeaza cu o frecvenţa crescuta. Un sondaj efectuat de Salvaţi Copiii in 2002 arata ca: 80,9% dintre copii considera ca bataia nu este o metoda eficienta de educare a copiilor; 37,9% dintre copii se simt nefericiti atunci cand sunt batuti.

| Scopul proiectului
    Obiectivele campaniei: 1/ Constientizare, educare privind cresterea si educarea copiilor prin mijloace non-violente; 2/ Dezvoltarea de abilitati pentru profesionistii din sanatate si educatie pentru a utilizeza şi dezvolta strategii pozitive de educatie a copiilor; 3/ Dezvoltarea unei retele de servicii de parenting in Timis, Iasi, Suceava, Mures si Bucuresti, care sa furnizeze programe de educate si consiliere pentru parinţi şi copii; 4/ Facilitarea procesului de finalizare si aprobare a Strategiei Nationale de Educatie Parentala si a Strategiei Nationale de Sanatate Mintala a Copiilor.

Asculta-i Sufletul! O campanie de educatie, pentru combaterea violentei impotriva copiilor Asculta-i Sufletul! O campanie de educatie, pentru combaterea violentei impotriva copiilor Asculta-i Sufletul! O campanie de educatie, pentru combaterea violentei impotriva copiilor

| Aria geografica
    Bucuresti, Mures, Iasi, Suceava, Timis

| Rezumat
    Programul raspunde unor nevoi stringente de educatie a parintilor si cadrelor didactice, in condiţiile in care bataia este considerata şi astazi un mijloc eficient de educatie a copiilor, iar nevoile afective ale acestora sunt adesea ignorate. Preocuparile Organizatiei Salvati Copiii pentru dezvoltarea competenţelor parentale si promovarea principiilor educatiei pozitive in familie dar si la şcoala dateaza de aproximativ un deceniu, un moment semnificativ fiind introducerea in legea 272/2004 a articolelor cu privire la interzicerea pedepsei corporale, ca practica de crestere si educatie a copiilor din Romania. Experienţa anilor ulteriori a aratat ca modificarile legislative, desi necesare, nu sunt suficiente sa modifice in sine practici educaţionale susţinute chiar şi la nivel de „intelepciune populara”: „bataia este rupta din rai”, „unde da mama creste”, „copilul trebuie mangaiat doar in somn” etc. In aceste conditii, proiectul isi propune sa sensibilizeze opinia publica cu privire la consecintele negative ale utilizarii bataii in cresterea si educarea copiilor, sa promoveze principiile educatiei pozitive, sa creasca nivelul de competenta al adultilor, educatori si parinti, in ceea ce priveste educatia copiilor si sa contribuie la modificrea politicilor publice relevante pentru sanatatea copiilor, educatia acestora si dreptul la protectie.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi:
250 de educatoare beneficiaza la nivel national de programul de educatie pozitiva GradiSmartStart;
300 de specialisti din domeniul sanatatii si protectiei copilului au participat la dezbaterile publice mediate de Cristian Andrei si Irina Petrea in Timisoara, Tg Mures, Iasi si Suceava;
Pana la finalul lui 2012 estimam ca 1000 de paritni vor beneficia de programe de dezvoltare a abilitatilor parentale de eduvatie pozitiva;
5000 de semnatari online ai Manifestului, pana la finalul lui 2012 (aproximativ 2700 pana in prezent);
Beneficiari indirecti:
Populatia generala; estimam ca aproximativ 5 milioane de romani au avut acces la vizionarea pe canalele de televiziune public si comerciale a spotului TV "Trupul se vindeca, sufletul nu!"


| Rezultatele proiectului
    Proiectul cuprinde o serie de activitati la nivel de comunicare publica (media), evenimente, formare, servicii de consiliere precum si consultari cu autoritatile statului. Avem parteneriate media care ne-au permis sa actionam. Spoturile campaniei a fost difuzate pe posturi de televiziune (TVR si PROTV), radio (Radio Romania Actualitati, RFI si GSP radio online) si online. Cu ajutorul presei scrise au fost date publicitatii in mod intensiv in aceasta perioada materiale informative utile pentru parinti. Pana in prezent avem 17 parteneri in presa locala, Adevarul Holding, Gazeta Sporturilor, revista Psychologies la nivel de presa nationala.
Pe perioada campaniei sunt difuzate intr-un ritm sustinut informatii utile pentru parinti, educatori, asistenti maternali. Informatiile dau solutii concrete pentru disciplinarea pozitiva a copiilor, pentru motivarea lor, incurajarea si sprijinirea lor in procesul de educare si dezvoltare.
Expertii Salvati Copiii sunt la dispozitia jurnalistilor pentru a da explicatii si informatii.
A avut deja loc si un workshop cu jurnalisti despre modul impactul pe care il are reflectarea actelor de violenta la adresa copiilor in presa.
De asemenea, am demarat o colaborare cu autoritatile statului pentru a definitiva strategia nationala pentru sanatatea mentala a copiilor, precum si strategia pentru educatie parentala. Aceste actiuni sunt in conformitate cu recomandarile facute de Comitetul ONU pt protectia copiilor in anul 2009, iar Romania trebuie sa prezinte progresele realizate in cursul anului 2012.


| Bugetul proiectului (in RON)
    645000

| Parteneri
    Organizatia Salvati Copiii

| Website-ul proiectului
    www.salvaticopiii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes