Participanti & Proiecte
Padurea cu povești nemuritoare
|
Organizator: Fundația Conservation Carpathia |
|
Sectiune: Artă și cultură |
În condițiile în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente și extreme anotimp după anotimp, în zorii unei noi crize economice care pune comunitățile locale sub presiunea tăierii pădurilor pentru subzistență, cu tot mai multe dovezi științifice că natura ameliorează afecțiunile fizice și psihice, Primăria Nucșoara și Fundația Conservation Carpathia și-au unit forțele într-un parteneriat unic între o organizație publică și una non-profit. Pajiștile cu fagi seculari de la Nucșoara sunt extrem de valoroase atât ca barieră în fața schimbărilor climatice, ca ecosistem pentru diverse specii, dar și ca sursă de dezvoltare pe termen lung a comununității datorită valorii pe care o au pentru ecoturism.
| Scopul proiectului
Proiectul are ca scop punerea în valoare unui areal cu o mare valoare de conservare prin protejarea zonei cu cea mai mare concentrație de fagi seculari solitari împrăștiați pe pășunile împădurite din România.
Obiective:
1.strângerea de fonduri pentru conservarea arborilor seculari
2.valorificarea potențialului turistic al comunei Nucșoara, în contextul mai larg al includerii fagilor seculari în circuitul turistic
3.generarea de conștientizare despre unicitatea Nucșoarei datorită acestor fagi seculari
4.creșterea încrederii în conservare, percepută ca fiind restrictivă de comunitățile locale
| Acoperire
Comuna Nucșoara, Județ Argeș
| Rezumat
La intersecția dintre Argeș și Brașov, Nucșoara - a doua comună ca mărime din România, este cunoscută pentru mișcarea de rezistență anticomunistă, pentru că este poarta de intrare spre cel mai înalt vârf din Carpații României, Vf. Moldoveanu, și încă ceva aproape necunoscut – unii dintre cei mai spectaculoși fagi din țară și din Europa. Nucșoara este o comună de trecere pentru drumeții care urcă pe Vf. Moldoveanu. Aceștia se cazează aici o noapte, în cel mai bun caz, impactul asupra comunității fiind mic.
Astfel, Fundația Conservation Carpathia și Primăria comunei Nucșoara și-au unit forțele pentru a pune în valoare 2.544 fagi seculari, echivalentul înățimii Vf. Moldoveanu, și pentru a-i proteja, într-un proiect care să contribuie și la bunăstarea comunității și dezvoltarea ecoturismului în zonă.
Așa s-a născut „Pădurea poveștilor nemuritoare”, o modalitate simplă și inovatoare prin care oamenii din toată lumea pot adopta un fag secular de la Nucșoara contra unei sume de 700 de lei, pe 7 ani, lăsându-le totodată povestea pentru a fi dusă mai departe. Poveștile sunt editate, înregistrate audio și se tranformă într-un cod QR, care este pus pe fagul adoptat. Astfel oricine poate să le asculte când ajunge la Nucșoara.
Resursele obținute astfel vor fi investite de Primăria Nucșoara în dezvoltarea infrastructurii de vizitare, fagii fiind incluși într-un circuit turistic.
Pentru acest proiect fiecare fag a fost pus pe o hartă cu coordonate GPS, s-au montat plăcuțe cu numere, iar fotograful Daniel Mîrlea a fotografiat fiecare arbore.
229 fagi erau adoptați la începutul lunii martie 2024, urmând să fie amenajate anul acesta primele poteci. Despre fagii de la Nucșoara a scris toată presa națională, dar și publicații precum The New York Times și The Guardian.
| Date beneficiari direcţi
1.200 locuitori ai comunei Nucșoara
20.000 de locuitori ai comunelor învecinate care pot beneficia de turismul creat în zonă, dar și agenți economici, care pot oferi cazare și masă, dar și servicii de construcție, producători locali, meșteșugari, servicii de transport, ghizi.
| Activitati
Fagii bătrâni au o semnificație culturală pentru comunitățile locale, întruchipând o istorie vie care se întinde pe parcursul mai multor generații. Împuternicirea comunității de a prelua responsabilitatea efortului de conservare asigură păstrarea și celebrarea legăturilor culturale.
Mai mult, împuternicirea comunității devine catalizatorul care transformă conservarea pădurilor dintr-un obiectiv îndepărtat într-o călătorie comună. Fagii seculari de la Nucșoara se află pe un teren aflat în proprietatea primăriei locale, dar, din lipsă de fonduri, nu au fost incluși într-un circuit turistic și nu sunt protejați. Prin asigurarea mijloacelor financiare necesare pentru inițiativele de conservare, strângerea de fonduri devine canalul de schimbare, propulsând o viziune în care natura și comunitatea prosperă mână în mână.
Fiecare copac a fost marcat cu coordonate GPS pe o hartă, i s-a atribuit un număr și a fost fotografiat. Am creat platforma arboricupovesti.ro, unde pot fi adoptați fagii, dar și unde sunt informații despre Nucșoara.
Înainte de lansare, am scris și înregistrat poveștile unor personalități publice, pe care le-am invitat într-o vizită surpriză la Nucșoara. Acestea și-au auzit pentru prima dată propriile povești pe fagii de la Nucșoara. Am filmat reacțiile lor le-am transformat în manifestul de lansare, un film căruia i-a dat glas Victor Rebengiuc.
Eroii rezistenței anticomuniste, au au primit propriii lor fagi.
Pe 19 mai 2023, proiectul a fost lansat.
| Rezultatele proiectului
După ce și-au unit forțele Fundația Conservation Carpathia, Primăria Comunei Nucșoara, persoane publice, campioni, publicul larg, „Pădurea cu Povești Nemuritoare” a început să prindă rădăcini și să devină un proiect care a făcut cunoscută Nucșoara, dar și România pentru natura deosebită.
Astfel, după lansare presa a fost prima care a dedicat subiectului spațiu.
•Peste 150 de apariții în mass-media națională: Europa FM, Radio România Actualități, RFI, RockFM, Forbes România, Revista Biz, Agerpres, News.ro etc
•mass-media locală: Jurnalul de Argeș, Muscel TV, Ziarul de Muscel, Clar TV, Atac de Argeș ( importante pentru acceptarea proiectului în comunitatea locală)
•presa internațională: National Geographic Marea Britanie, The Guardian
Rezultate
•229 fagi erau adoptați.
•Peste 2 milioane de persoane, din România au aflat despre proiect prin expunerea mass-media, fără niciun buget cheltuit pentru publicitate.
•Persoanele publice au îmbrățișat campania pro-bono.
•Aprox. 300 de turiști au participat la tururi ghidate în 2023
Datorită proiectului fagii bătrâni devin nu doar simboluri ale rezistenței și ale rezilienței, ci și piloni care susțin bunăstarea unei comunități.
Recunoscând că localnicii își înțeleg nevoile mai bine decât entitățile externe, proiectul schimbă perspectiva asupra conservării și arată că o comunitate poate obține beneficii economice din natură, un pas important spre crearea unui Parc Național în Munții Făgăraș.
| Parteneri
Fundația Conservation Carpathia și Primăria Comunei Nucșoara
| Despre organizator
Fundația Conservation Carpathia contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Organizația a salvat de la exploatare peste 27.000 ha de păduri și pășuni alpine, a plantat peste 4 mil de puieți, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se vânează. Susținem comunitățile din vecinătatea pădurilor protejate, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.
| Website proiect
https://arboricupovesti.ro/