close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pentru ce Mergem la Opera?



| Organizator:
    Fundatia Calea Victoriei
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Punctul de pornire al proiectului “Pentru ce mergem la Opera?” il reprezinta dorinta de a sprijini un domeniu al culturii cel mai adesea neglijat: muzica clasica si de opera. Proiectul a luat nastere ca un program educational de intelegere a muzicii clasice, care sa raspunda nevoilor pe care educatia formala nu reuseste sa le satisfaca. Proiectul raspunde in special nevoilor de informare ale beneficiarilor cu privire la un domeniu cultural perceput ca fiind greu accesibil. Aceste conferinte interactive au ca lector un dirijor profesionist, un artist recunoscut in spatiul cultural, tocmai din nevoia unei informari corecte, precise, garantate de o autoritate asupra fenomenului pe care il reprezinta muzica clasica. O alta nevoie a beneficiarilor identificata in contextul initierii proiectului este cea de formare si autodezvoltare culturala.

| Scopul proiectului
    Proiectul isi propune sa initieze publicul larg in frumusetea muzicii de opera, prin abordarea tematicii ei in cadrul unor conferinte interactive. Obiectivul general este ca beneficiarii sa se familiarizeze cu muzica de opera, printr-o instruire corecta si intr-o maniera interactiva. Obiectivele secundare sunt ca beneficiarii sa poata, la sfarsitul fiecarei conferinte, sa identifice bucati muzicale din operele discutate, sa descrie subiectul libretelor, sa enumere nume marcante de opere si compozitori si sa se bucure de aceasta arta chiar daca nu sunt profesionisti in domeniu.

Pentru ce Mergem la Opera? Pentru ce Mergem la Opera? Pentru ce Mergem la Opera?

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiect: „Pentru ce Mergem la Opera?” initiaza publicul larg in frumusetea muzicii de opera, prin abordarea tematicii ei in cadrul a noua conferinte interactive lunare, susţinute de carismaticul şi eruditul dirijor Tiberiu Soare. Implementarea acestui proiect este o consecinta a scaderii interesului fata de muzica de opera in randul tinerilor, care o percep ca pe o arta inaccesibila, destinata doar profesionistilor in domeniu. Astfel, pentru a atrage un public tanar in randul iubitorilor de opera, proiectul isi propune sa demonteze aceasta prejudecata si sa faciliteze intelegerea muzicii de opera prin imbinarea teoriei cu studiul practic. De exemplu, subiectele abordate in cadrul conferintelor se refera la repertoriul actual al Operei Nationale Bucuresti iar, dupa familiarizarea cu notiuni teoretice, participantii pot viziona operele si isi pot consolida cunostintele prin experienta personala. Cele noua conferinte au fost sustinute integral de Fundatia Calea Victoriei, sumele realizate in urma vanzarii biletelor fiind incasate de Opera Nationala Bucuresti. Rezultatele proiectului au fost vizibile gradual, Foaierul Operei devenind neincapator de la o intalnire la alta. In plus, un numar in continua crestere de tineri din cadrul Colegiului National "Mihai Viteazul" au participat la conferinte si au beneficiat de burse (30 de burse pentru tineri per eveniment).

| Date beneficiari
    Unul din beneficiarii indirecti, respectiv Opera Nationala Romana, a fost si partener in cadrul acestui proiect initiat de Fundatia Calea Victoriei. Astfel, reprezentantii acestei institutii au promovat evenimentele lunare pe site-ul oficial. In plus, participantii entuziasmati de aceste intalniri creative au promovat proiectul independent sau in cadrul job-ului lor. (e.g. Radio Romania Cultural, RFI, Revista Elle, Radio Romania Muzical, Hotnews, bloguri personale etc.)

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a avut ca rezultate 9 intalniri lunare in anul 2012, a cate aproximativ 140 de participanti/eveniment, din care 30 de partipanti/eveniment sunt tineri care au beneficiat de gratuitate. In urma proiectului, grupul tinta a beneficiat de o instruire corecta, completa si eficienta cu privire la muzica clasica si la operele discutate. Pe langa informatiile si cunostintele oferite, cursantilor li s-au livrat si procedee de analiza si de interpretare a muzicii clasice. Mai mult, dat fiind ca evenimentul a constat intr-un dialog interactiv cu o personalitate din domeniu, efectul generat in randul beneficiarilor a fost o mai mare deschidere si apropiere fata de un domeniu aparent inaccesibil, precum muzica de opera. Subiectele abordate in cadrul conferintelor se refera la repertoriul actual al Operei Nationale Bucuresti. Astfel ca, dupa familiarizarea cu notiunile teoretice, participantii au putut viziona operele aduse in discutie si au putut sa isi consolideze cunostintele prin experienta personala, empirica. Cu alte cuvinte, schimbarea generata de realizarea proiectului „Pentru ce mergem la Opera?” consta in deschiderea posibilitatii de a imbina intelegerea teoretica a muzicii clasice cu studiul practic. Un alt efect, ce a devenit vizibil cu fiecare noua conferinta prin numarul din ce in se mai mare de participanti, este dezvoltarea interesului publicului larg pentru muzica clasica si de opera.

| Bugetul proiectului (in RON)
    17500

| Parteneri
    Opera Nationala Romana

| Website-ul proiectului
    www.victoriei.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->