Participanti & Proiecte
Biodiversitate Urbană - Platforma de mediu pentru București
|
Organizator: Fundatia Comunitara Bucuresti |
|
Sectiune: Educație și Învățământ |
Bucureștiul găzduiește o biodiversitate urbană valoroasă, însă presiunea urbanizării și lipsa de conștientizare afectează speciile sălbatice. Liliecii, esențiali pentru echilibrul ecosistemului, sunt recent amenințați de lucrările de termoizolare a blocurilor, iar animalele sălbatice rănite sau aflate în dificultate nu beneficiază de suficiente resurse pentru reabilitare. În plus, tinerii au puține oportunități de a învăța despre ecologie în mod practic. Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București a subliniat aceste probleme, iar prin această rundă de finanțare, Platforma de mediu pentru București a sprijinit proiecte care protejează și conservă speciile urbane și implică comunitățile în soluții sustenabile.
| Scopul proiectului
Prin Biodiversitate Urbană ne-am propus să sprijinim protejarea speciilor sălbatice urbane și să încurajăm soluții bazate pe natură, finanțând inițiative care contribuie la conservarea biodiversității. Am vizat finanțarea a 2-4 proiecte cu un buget total de 100.000 euro, oferind posibilitatea de extindere pe trei ani, în funcție de impact și atragerea de fonduri suplimentare. Totodată, și-a propus creșterea conștientizării privind speciile urbane și implicarea comunității în protecția acestora prin activități educaționale și parteneriate locale.



| Acoperire
București Ilfov
| Rezumat
Prin runda de Biodiversitate Urbană, Platforma de mediu pentru București a susținut trei proiecte dedicate protecției și restaurării biodiversității urbane.
-Asociația Wilderness Research and Conservation a instalat, pentru prima dată în București, 14 dispozitive de monitorizare a liliecilor în zonele de reabilitare termică a blocurilor, creând date esențiale pentru protecția acestor specii și implicând comunitățile în acțiuni de conservare.
-Fundația Visul Luanei a reabilitat 2634 de animale sălbatice din 152 de specii la singurul centru specializat din București-Ilfov, contribuind la refacerea echilibrului ecosistemului urban.
-În curtea Colegiului Național Elena Cuza, Asociația Beehave a transformat un spațiu degradat într-o mini-oază verde, prin plantarea a 100 de arbuști și organizarea unor ateliere interactive despre permacultură, educând elevii despre rolul biodiversității.
Această rundă demonstrează că soluțiile concrete pentru protejarea biodiversității pot fi integrate în peisajul urban și susținute de comunități și autorități.
Activitățile descrise sunt exclusiv cele desfășurate în perioada: 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, iar rezultatele prezentate sunt cele obținute în aceeași perioadă de timp.
| Date beneficiari direcţi
În cadrul celor trei proiecte implementate, au fost implicați:
60 de elevi, profesori și personal auxiliar – participanți la activități educative despre biodiversitate și protecția mediului (Beehave).
5.000 de persoane – informate despre interacțiunea adecvată cu animalele sălbatice și despre protejarea acestora.
2.634 de animale sălbatice – din 152 de specii au fost tratate și reabilitate în Centrul Visul Luanei.
843 de persoane – au participat la activități educative despre lilieci, dintre care:
637 elevi au fost informați despre importanța liliecilor.
191 de persoane au luat parte la ateliere de bioacustică.
15 persoane monitorizează liliecii în cartierele bucureștene.
| Activitati
ONG-urile au fost invitate să propună soluții concrete pentru protejarea și dezvoltarea biodiversității urbane. Proiectele eligibile au fost evaluate de un juriu independent și apoi selectate trei inițiative. Echipa Fundației Comunitare București a oferit sprijin constant organizațiilor finanțate, facilitând colaborarea cu specialiști, autorități și alte proiecte relevante.
Activități specifice desfășurate de proiectele finanțate:
- Asociația Wilderness Research and Conservation a instalat 14 dispozitive de monitorizare a liliecilor în zone unde se desfășoară lucrări de reabilitare termică, pentru a studia impactul acestora asupra speciilor protejate. Au fost organizate ateliere educative despre importanța liliecilor pentru ecosistem.
- La Centrul de Reabilitare al Fundației Visul Luanei, peste 2.600 de animale sălbatice din 152 de specii au primit îngrijiri medicale specializate, cu scopul reintroducerii lor în habitatul natural. Sute de oameni au fost informați despre comportamentul adecvat în cazul întâlnirii cu animale sălbatice în oraș.
- În curtea Colegiului Național Elena Cuza a fost realizată o acțiune de igienizare și plantare a 100 de arbuști. Elevii au participat la ateliere interactive despre permacultură și ecologie și contribuția umană la protecția biodiversității.
Aceste activități au implicat sute de persoane, de la elevi și cadre didactice la voluntari și membri ai comunității locale.
| Rezultatele proiectului
Pe scurt, în perioada menționată, proiectele din cadrul rundei au fost principalele acțiuni de protejare a liliecilor și de salvare a serviciilor ecosistemice pe care liliecii le asigură, dar și de salvare a animalelor și puilor de animale sălbatice și de tratament adecvat în București și Ilfov.
În București, oraș unde fauna sălbatică este adesea invizibilă pentru locuitori, peste 2.600 de animale din 152 de specii au primit îngrijire specializată, iar multe dintre ele au fost reabilitate și eliberate înapoi în natură. Tot mai mulți oameni au început să înțeleagă cum să interacționeze responsabil cu animalele sălbatice.
În paralel, liliecii – polenizatori și prădători naturali ai insectelor – au fost monitorizați în cartiere unde lucrările de termoizolare le afectează habitatul. Înregistrările au oferit date valoroase despre prezența și activitatea speciilor și a dus la identificarea măsurilor necesare pentru protejarea lor. Oamenii au fost implicați în sesiuni de învățare despre bioacustică, iar un grup de voluntari a fost instruit să monitorizeze liliecii în oraș.
Într-o altă zonă, o curte școlară s-a transformat într-un spațiu verde viu, unde permacultura și biodiversitatea au prins rădăcini. Elevii și profesorii au participat activ la dezvoltarea acestui loc care a devenit un refugiu pentru plante și insecte.
Efecte neintenționate, dar benefice: o mai mare implicare a locuitorilor în protejarea biodiversității și o creștere a interesului pentru soluțiile bazate pe natură.
| Parteneri
Dezvoltat de: Fundația Comunitară București Compania finanțatoare: PENNY REWE Romania, Partener strategic al programului: ING Bank Romania. Proiectele de biodiversitate urbană au fost implementate de: Asociația Wilderness Research and Conservation, Fundația Visul Luanei, Asociația Beehave. Cele 3 proiecte au avut în implementare și câțiva alți parteneri care au oferit resurse materiale și suport voluntar în realizarea anumitor activități: SUST - Orphan Animal Clinic Bucharest, Consiliul Județean Ilfov, Administrația Colegiului Național Elena Cuza
| Despre organizator
Contribuim la creșterea calității vieții în București. Construim un ecosistem colaborativ, în care mobilizăm oameni, resurse și idei pentru soluții cu impact în oraș, de la scara blocului la scara mare a politicilor publice.
În 13 ani, am finanțat 875 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu peste 28 de milioane de lei. Nu suntem singuri. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară.
| Website proiect
https://platformademediu.ro/