close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte







| Organizator:
    
| Sectiune:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    Adulții cu autism se confruntă cu numeroase bariere, preocuparea pentru accesul real la piața de muncă este foarte limitată, iar efectele sunt devastatoare:
-Sub 1% au un job în România. La nivelul european, procentul este de 10%.
-75% locuiesc cu părinții față de 16% dintre persoanele cu dizabilități
-Probleme de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia pe care majoritatea le au, sunt corelate direct cu lipsa jobului
Pe partea mediul privat, al angajatorului, am identificat urm limitări:
-Companiile nu sunt încurajate să angajeze persoane cu dizabilități. Legea prevede cotă de angajare (4% de la 50 de angajați), companiile preferă să plătească lunar Fondul de solidaritate socială.
-Companiile care totuși decid să angajeze persoane cu dizabilități, preferă dizabilitățile locomotorii pentru care accesibilizarea este mai simplă


| Scopul proiectului
    Help Autism își propune să crească procentul de angajabilitate în România de la 1 la 5% până în 2030 prin creșterea șanselor de angajare a tinerilor cu autism și pregătirea companiilor să devină org incluzive.

În per 2021-2023, am testat instrumentele urmărind urm obiective:
- Pregătirea a 10 companii prin consultanță și training pentru pregătirea mediului și a angajaților, adaptarea procesului de recrutare
- Pregătirea a 30 de tineri cu autism pentru a face față interviului, recrutării, induction-ului
- Analiza legislației și a bunelor practici în relația privat-public în Islanda.




| Acoperire
    București, Ilfov

| Rezumat
    Obiectivul principal a fost creăm șanse pentru persoanele cu autism la angajare și integrare la locul de muncă printr-o acțiune integrată la mai multe niveluri:
- Training-uri, consultanță și mentorat pentru companii pentru a le pregăti să devină organizații incluzive
- Training-uri de pregătire pentru primul job pentru tineri cu autism
- Formarea unei echipe interdisciplinară de pregătire a mediului de lucru și a celor implicați în accesibilizarea procesului de recrutare
- Schimb de experiență cu organizația Specialisterne Iceland – cu misiune dedicată angajării persoanelor cu autism din Islanda

În perioada 2021-2023 am reușit să atingem următoarele rezultate:

10 companii au participat la campanii de conștientizare privind angajarea persoanelor cu autism și au marcat pași importanți în atingerea KPI-urilor de D&I / SDG. Printre companiile pregătite să integreze persoane cu autism sunt: Orange Services, Yves Rocher, Emag, Accenture, Procter & Gamble, Connections Construct, Elicom, Mercury360.

4 persoane cu autism trecute prin procesul de recrutare, 3 tineri angajați în Help Autism, Yves Rocher, Orange Services

1 politică de incluziune realizată pentru propria organizație

1 studiu comparativ al legislației pe dizabilitate din România și Islanda

1 ghid de bune practici România - Islanda

Cel mai valoros rezultat rămâne șansa pe care le-am oferit-o celor 3 tineri după experiențe eșuate de angajare: Oana s-a angajat la 31 de ani, Diana la 22 și Silviu la 20, ei și-au demonstrat că Pot Singur Să Am Un Job.


| Date beneficiari direcţi
    423 persoane angajate in cele 10 companii care au participat la sesiunile de informare (constientizare) 4 persoane în proces de recrutare, 3 persoane cu autism angajate și alte 3 persoane aflate acum in proces de recrutare la una din companiile partenere

| Activitati
    1.Încă din 2021, am testat soluțiile de accesibilizare în propria organizație - am avut 2 interni și de 2 ani de zile, Oana lucrează în dep de fundrasing, are un mentor în echipă și merge săptămânal la ședințe de consiliere. În 2023 am creat Politica de incluziune după care se ghidează asociația Help Autism. Am devenit în primul rând, noi, ca asociația, un mediu incluziv.
2. În aprilie 2022 am lansat direcția Help HIRE prin proiectul “Creșterea șanselor de angajare pentru tinerii cu TSA” finanțat în cadrul programului ACF România. Am testat practic metoda noastră în alte medii: am atras 10 companii de top cu care am trecut printr-un proces de transformare: training de conștientizare, accesibilizarea procesului de recrutare și a politicii de angajabilitate și mentorat pentru identificarea pozițiilor potrivite. În paralel am atras 30 de tineri cu care am făcut training-uri de pregătire a CV-ului, interviu, întărire a competențelor de folosire a computerului. Cu 4 dintre companii și 6 dintre tineri am trecut la următorul nivel – am făcut matching între poziția disponibilă în companie și tineri, i-am însoțit și mentorat la interviu, am pregătit echipele din care vor face parte pentru a le cunoaște îndeaproape nevoile și competențele. 3 tineri s-au angajat, alți 3 sunt acum în proces de induction.
3.În 2023 schimbul de experiență cu organizația Specialisterne din Islanda ne-a permis o radiografie comparativă pt a construi componenta de advocacy a programului.


| Rezultatele proiectului
    

| Parteneri
    Companii locale: Orange Services, Yves Rocher, Emag, Accenture, Procter & Gamble, Connections Construct, Elicom, Mercury360 Organizații internaționale: Specialisterne Iceland, PAGS (Belgia), Autism Europe (Belgia), Synapsis Foundation (Polonia), Babel Idiomas (Spania)

| Despre organizator
    

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->