close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Rapsodie Rurala



| Organizator:
    Fundația pentru o societate deschisă
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Experienta programelor de dezvoltare comunitara integrata desfasurate de Fundatia pentru o societate deschisa a demonstrat necesitatea investitiei in educatia si cultura tinerilor din mediul rural. Lipsa spatiilor destinate programelor culturale, a investitiilor in cultura in mediul rural, lipsa persoanelor care sa desfasoare activitati culturale, au fost argumente in favoarea dezvoltarii unui program care sa ofere o alternativa cultural-educativa de petrecere a timpului liber pentru copiii din mediul rural si sa transforme universul muzicii clasice intr-un univers accesibil pentru acestia.

| Scopul proiectului
    Programul Rapsodie Rurala si-a propus sa ofere o alternativa cultural-educativa de petrecere a timpului liber pentru copiii din mediul rural si sa transforme universul muzicii clasice intr-un univers accesibil pentru acestia.

Rapsodie Rurala Rapsodie Rurala Rapsodie Rurala

| Aria geografica
    Jud. Prahova, Jud. Calarasi

| Rezumat
    ”Rapsodie Rurala” este un nou proiect de interventie comunitara prin arta, derulat de Fundatia pentru o societate deschisa, in parteneriat cu Fundatia Culturală “Remember Enescu”. Incepand cu anul 2010, Fundatia pentru o societate a inceput implementarea de proiecte de dezvoltare comunitara integrata in comunitati rurale. Programele de economie sociala, de asistenta sociala si de arhitectura sociala participativa au demonstrat necesitatea programelor dedicate copiilor din comunitati vulnerabile. Programul Rapsodie Rurala si-a propus sa ofere o alternativa cultural-educativa de petrecere a timpului liber pentru copiii din mediul rural si sa transforme universul muzicii clasice intr-un univers accesibil pentru acestia. Pentru atingerea acestor obiective, Fundatia pentru o societate deschisa a realizat un parteneriat cu Fundatia Culturala Remember Enescu, o organizatie non-guvernamentala care promoveaza dezvoltarea muzicii clasice in Romania. Prima etapa a programului a constat intr-o serie de 3 concerte de strangere de fonduri, in urma carora a fost achizitionata o pianina, care a permis sustinerea concerteleor in sate. Concertele de strangere de fonduri au fost urmate de 2 ateliere de istorie a muzicii, descrierea instrumentelor si arta spectacolului, in fiecare dintre cele 3 sate: Dumbrava (Prahova), Sarulesti, Dor Marunt (Calarasi), care au precedat concertele de muzica clasica din cele 3 sate. Atelierele au fost sustinute de Fundatia pentru o societate deschisa, iar concertele au fost sustinute voluntar, de tineri, membri ai Fundatiei Culturale Remember Enescu. 400 de copii din mediul rural au participat la atelierele non-formale de educatie muzicala si au asistat la un concert de muzica clasica, in satul lor, pentru cei mai multi, fiind primul din viata lor.

| Date beneficiari
    Tinerii din mediul rural au participat la organizarea atelierelor si a concertelor. Acestia au realizat programele concertelor si au promovat evenimentele in comunitate.

| Rezultatele proiectului
    400 de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, din 3 sate (Dumbrava- Prahova, Sarulesti, Dor Marunt- Calarasi) au interactionat cu universul muzicii clasice, au dobandit cunostinte despre istoria muzicii culte, despre instrumentele muzicale prin intermediul a 2 ateliere, si au asistat, cei mai multi dintre ei la primul concert de muzica clasica din viata lor, in fiecare dintre cele 3 sate. Acestia si-au schimbat perceptia despre activitatile pe care le pot desfasura in timpul liber, luand contact cu un univers inaccesibil la sate. De asemenea, 40 de tineri muzicieni, aflati la inceputul carierei au performat intr-un spatiu diferit si in fata unui public pentru care prestatia lor a fost o premiera, descoperind misiunea sociale pe care o poate capata muzica culta.

| Bugetul proiectului (in RON)
    12000

| Parteneri
    Fundatia pentru o societate deschisa, Fundatia Culturala "Remember Enescu"

| Website-ul proiectului
    http://rapsodierurala.wordpress.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes