Participanti & Proiecte
Rezoluție pentru protejarea apelor Dunării împotriva poluării cu plastic
|
Organizator: Asociația MaiMultVerde |
|
Sectiune: Dezvoltare economică și socială |
Punctul de pornire l-a reprezentat rezultatele primului studiu privind prezența microplasticului în apele fluviului, pe teritoriul României, prezentate de Asociația MaiMultVerde în luna septembrie 2023. Potrivit acestuia, aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României: 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic. Este cel mai extins studiu de acest fel efectuat în țara noastră până în prezent, fiind realizat pe parcursul a cinci sezoane, în perioada primăvară-iarnă 2022 și primăvară 2023. În paralel, în discuțiile cu autoritățile locale, a reieșit mereu aceeași nevoie: armonizarea legislației de mediu privind gestionarea deșeurilor din natură.
| Scopul proiectului
Scopul Rezoluției îl reprezintă crearea unui cadru de cooperare între sectoare (ONG-uri, autorități, instițtii de învățământ și cercetare). Obiectivul Asociației este să strângă cât mai multe semnături de la autoritățile locale din comunitățile riverane fluviului, astfel încât acestea să folosească și ca instrument pentru acțiuni de presiune asupra autorităților centrale – singurele care au puterea să armonizeze legislația privitoare la managementul deșeurilor și care pot crea programe speciale de salubrizare a malurilor apelor.
| Acoperire
12 județe riverane Dunării (Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Tulcea
| Rezumat
Asociația MaiMultVerde a lansat în luna noiembrie 2023, în cadrul ediției a doua a Congresului Dunărenilor, „Rezoluția pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic” – o listă cu 10 propuneri pe care Asociația le înaintează autorităților publice locale și naționale pentru mai mult verde și mai mult albastru în țara noastră, care are ca scop adoptarea – în limita responsabilităților fiecărei instituții semnatare în parte și cu concursul tuturor instituțiilor semnatare – a Decalogului pentru Dunăre, menit să conducă la prevenirea și reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării pe teritoriul României.
Necesitatea acestui document înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și tuturor primăriilor din localitățile riverane Dunării a venit în contextul rezultatelor primului studiu privind prezența microplasticului în apele fluviului, pe teritoriul României, prezentate de Asociația MaiMultVerde în luna septembrie 2023. Potrivit acestuia, aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României.
Rezoluția pentru protejarea Dunării împotriva poluării cu plastic. Documentul a venit ca o necesitate stringentă de cooperare între sectoare (ONG-uri, autorități, institțtii de învățământ și cercetare).
Obiectivul Asociației este să strângă cât mai multe semnături de la autoritățile locale din comunitățile riverane fluviului, astfel încât acestea să folosească și ca instrument pentru acțiuni de presiune asupra autorităților centrale – singurele care au puterea să armonizeze legislația privitoare la managementul deșeurilor și care pot crea programe speciale de salubrizare a malurilor apelor.
21 de primării, alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet, au semnat până la finalul anului 2023 Rezoluția.
| Date beneficiari direcţi
Autorități locale: 143 de primării din localitățile riverane Dunării
| Activitati
În urma prezentării rezultatelor primului studiu privind prezența microplasticului în apele fluviului, pe teritoriul României, Asociația MaiMultVerde a simțit necesitatea unui instrument de lucru pentru autoritățile locale din comunitățile riverane fluviului privind crearea unui document menit să conducă la prevenirea și reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării pe teritoriul României.
A fost întocmită „Rezoluția pentru protejarea apelor Dunării împotriva poluării cu plastic” și prezentată Ministerului Mediului și primăriilor din localitățile aflate pe malurile fluviului. Echipa Asociației MaiMultVerde a contactat, la finalul anului 2023, toate primăriile vizate și le-a prezentat proiectul, urmând ca documentul să poată fi semnat de cei interesați pe tot parcursul anului 2024.
De asemenea, a avut loc o campanie de comunicare (presă și Social Media) în care demersul a fost făcut cunoscut publicului larg.
| Rezultatele proiectului
Rezoluția pentru protejarea Dunării împotriva poluării cu plastic reflectă angajamentul comun al autorităților publice locale și naționale de a acționa în mod eficient și coordonat pentru conservarea și protejarea acestei resurse naturale de o importanță vitală. Prin implementarea acestor măsuri, semnatarii își asumă cu prioritate problema poluării cu plastic a fluviului Dunărea, punând-o pe agenda instituției, pentru protejarea calității apei și a malurilor pe raza UAT-ului pe care îl reprezintă.
Autoritățile publice locale care semnează documentul își asumă că vor implementa campanii de conștientizare publică pe scară largă, pentru a informa cetățenii despre impactul poluării cu plastic asupra Dunării, precum și despre modurile corecte de gestionare a deșeurilor. De asemenea, inițiază un proces de evaluare a sistemului local de gestionare a deșeurilor și analizează cum aceasta abordează deșeurile abandonate în natură, cu accent pe identificarea și eliminarea zonelor poluate, inclusiv revizuirea și consolidarea infrastructurii de colectare separată și reciclare din afara zonelor rezidențiale.
Este un demers de advocacy care poate aduce schimbare inclusiv la nivel național, prin armonizarea legislației privind managementul deșeurilor.
| Parteneri
Global Water Partnership România, ANAR, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
| Despre organizator
Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului cu misiunea de a da putere oamenilor și organizațiilor să găsească și să implementeze în comunitățile lor soluții pentru o viață de calitate, într-un mediu curat și sănătos. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în peste 100 de comunități din țară, a lucrat cu 35.500 de voluntari, a plantat 1.600.000 de puieți, a strâns peste 630 de tone de deşeuri.
| Website proiect
https://cuapelecurate.ro/