close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EFdeN



| Organizator:
    Asociația Solar Decatlon Romania
| Categorie:
    Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala
| Problema de fond
    In 2012, Romania a fost reprezentata la competitia internationala Solar Decathlon Madrid de echipa Prispa, participand cu o casa solara din lemn. O parte a echipei a decis sa mearga mai departe si sa continue cu un nou proiect, EFdeN, cu care a participat la urmatoarea editie a concursului, la Versailles, in 2014. Insasi competitia presupunea identificarea unor probleme locale si rezolvarea lor prin intermediului proiectului propus.

Membrii echipei, studenti la diverse universitati bucurestene au facut studii si in acest mod, problemele legate atat de mobilitate, lipsa spatiilor verzi, cat si de dezvoltare durabila au fost rezolvate prin conceptul EFdeN. Astfel, ansambul presupune, pe langa folosirea de materiale prietenoase cu mediul, reciclate sau reciclabile, si introducerea naturii in spatiul costruit, prin integrarea unei sere.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost de a proiecta o casa sustenabila, care sa participe la responsabilizarea sociala. Prototipul este acum Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania, care isi propune să creasca eficacitatea programelor de cercetare in zona constructiilor si a confortului și siguranței unei locuințe.

De asemenea, se vor organiza evenimente care sa aduca impreuna oameni din mai multe medii (educatie, companii, studenti etc.) care sa discute si sa vina cu solutii referitoare la problemele cu care se confrunta mediul urban.


EFdeN EFdeN EFdeN

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul EFdeN, dezvoltat de Asociatia Solar Decatlon Bucuresti, este un proiect educational desfasurat pe o perioada de peste 3 ani. Echipa are un caracter multidisciplinar, in cadrul lui participand peste 250 de studenti din mai multe domenii, care au alocat peste 150.000 de ore de voluntariat. Scopul este de a aduce o schimbare in societatea actuala prin informare si responsabilizare.

Astfel a luat nastere EFdeN, un proiect creat de studenti si implementat cu sustinerea mediului privat, public si academic. Un vis ce s-a nascut din dorinta de a crea o lume mai buna a devenit realitate cu sprijinul organizatiilor si oamenilor care au crezut in beneficiile pe care le-ar putea aduce proiectul societatii. Studentii au venit cu ideea, entuziasmul si initiativa, iar companiile au ajutat la punerea in aplicare, sustinand proiectul atat cu partea materiala, cat si cu experienta si consultanta.

Majoritatea partenerilor activeaza in mediul constructiilor si arhitecturii, fiind interesati de sfera sustenabilitatii. Proiectul a fost un mod propice de a-si pune in practica principiile.

De asemenea, majoritatea companiilor cu care a lucrat echipa au politici sociale orientate in directia cercetarii, mediului, educatiei. Astfel, a fost un ajutor reciproc, EFdeN fiind un mediu prin care ei puteau sa-si indeplineasca obiectivele.


| Date beneficiari
    Publicul tinta pe care proiectul EFdeN il vizeaza este format din oamenii care doresc sa inteleaga importanta unei astfel de locuinte. Ea se raporteaza la siguranta, parametri de confort si influenta lor asupra sanatatii ocupantilor. Totodata, eficientizarea consumurilor, eficienta energetica si avantajele economice joaca un rol important in constructia unei astfel de case. Pana in prezent, prototipul a fost vizitat de 1.000 de oameni, acestora adaugandu-li-se si numarul celor care au aflat si s-au interesat de proiect din cadrul seminariilor si evenimentelor la care a fost prezentat.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirectii sunt locuitorii in a carei societate se vor construi astfel de case, numarul de metri de spatiu verde pe cap de locuitor crescand exponential, datorita integrarii serei in locuinta. Astfel, numarul beneficiarilor indirecti s-ar ridica la aproape 20 de milioane, numarul total al locuitorilor din Romania.

| Activitati
    Odata cu acceptarea la competitia Solar Decathlon a inceput proiectarea efectiva a casei. Prima parte a tinut de documentare, solutiile folosite in cadrul proiectului fiind unele inedite, putin folosite astazi. S-au cautat moduri de a proiecta o locuinta cat mai confortabila, sigura, care sa foloseasca energia solara; o locuinta care sa nu afecteze mediul.

Au fost folosite principii ce au la baza aceasta resursa inepuizabila, energia solara, precum si resurse regenerabile sau reciclabile.

Ca mod de lucru, echipa este una multidisciplinara: la solutionarea proiectului au participat atat studenti arhitecti si ingineri, cat si studenti din management, comunicare sau fundraising. Acest mod de lucru a fost unul benefic, intrucat a reusit sa ajunga la un consens si sa gaseasca cea mai buna solutie din toate punctele de vedere: arhitectural, estetic, eficient, sustenabil si cu un buget cat mai scazut.

Fiind un proiect finantat de cele peste 120 de companii private, echipa de studenti a trebuit sa convinga aceste companii sa sustina, atat cu materiale cat si financiar ideea, acest lucru fiind o provocare pentru toti cei implicati. Odata stranse fondurile si materialele necesare a inceput constructia casei: a fost asamblata inainte in Bucuresti, apoi dezasamblata, transportata cu 9 TIR-uri la competitia de la Versailles, montata in 12 zile, dezasamblata iar, adusa in tara si remontata ca Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort.


| Rezultatele proiectului
    Prin proiectul propus, am reusit sa aducem la cunostinta oamenilor nevoia unui stil de viata responsabil. Participand la diverse evenimente in domeniu si chiar organizand unele, echipa a reusit sa isi expuna punctul de vedere referitor la problemele de mediu cu care se confrunta societatea si sa vina cu idei ce ar putea duce la solutionarea lor.

In ceea ce priveste beneficiile, proiectul si-a propus reluarea conexiunii om-natura in acest oras aglomerat si orientarea oamenilor spre ideea de sustenabilitate. Fiind o casa solara, eficienta energetic, cu un spatiu verde ca loc privat al utilizatorului / beneficiarului, aceasta aduce o schimbare majora in stilul de viata cu care oamenii au fost obisnuiti pana acum.

In ceea ce priveste echipa, aceasta a avut satisfactia de a castiga numeroase premii in diferite domenii, proiectul devenind unul din ce in ce mai cunoscut si mai apreciat. La acest lucru se adauga si cunostintele si experienta dobandite de membrii de-a lungul timpului. Mai mult, multe dintre companiile ce au sustinut proiectul si-au schimbat strategia de afaceri, imbratisand si latura de dezvoltare durabila.


| Argument
    Un lucru important de stiut despre proiect este faptul ca a fost realizat doar de studenti voluntari, sub indrumarea cadrelor didactice. Prin dorinta si entuziasmul lor acestia au reusit sa covinga companii importante de pe piata sa investeasca in ideilor lor, aceste companii fiind unica sursa de finantare pe care proiectul a avut-o (in principal sub forma de materiale de constructii sau servicii). A fost totusi un schimb de beneficii, acestea bucurandu-se de vizibilitate datorita implicarii membrilor echipei in diverse activitati (participarea si organizarea de evenimente, targuri de specialitate, conferinte etc). Mai mult, intrucat proiectul EFdeN este incadrat in sfera sustenabiltiatii, multe dintre companiile partenere si-au indreptat politica de afaceri in aceasta directie.

| Bugetul
    8505000

| Parteneri
    In total, organizatiile / institutiile / companiile partenere implicate in proiect se ridica la un numar de 147 (http://efden.org/parteneri/).

| Website proiect
    http://efden.org/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes