close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vorbeste in gura mare si zambeste!



| Organizator:
    Asociatia pentru parteneriat Comunitar Brasov
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    APC Brasov analizeaza periodic accesul comunitatilor rurale din judetul Brasov la servicii sociale si medicale. Din activitatile destinate realizarii actelor de identitate si efectuarea anchetelor sociale, a rezultat faptul ca in mediul rural accesul la sanatate este redus, iar accesul la medicul dentist este aproape imposibil. Am remarcat,din datele obtinute de la Primarii si prin observatie directa, faptul ca foarte multi copii au probleme dentare. Am analizat strategia Ministerului Sanatatii si rapoartele anuale si am aflat ca nu exista documente sau, statistici care sa reflecte care este starea de sanatate orala a romanilor si ca lipseste o directie strategica care sa vizeaza vizeze facilitarea accesului la sanatatea orala.“Cand te duci la dentist trebuie sa platesti, noi nu avem bani de dentist, e scump”, este raspunsul parintilor.

| Scopul proiectului
    Scop:Cresterea accesului copiilor din mediul rural din judetul Brasov la servicii medicale stomatologice
1.Facilitarea accesului la servicii medicale dentare pentru 2.000 de copii din mediul rural din judetul Brasov
2. Cresterea nivelului de cunostinte privind igiena personala pentru 2.000 de copii din mediul rural din judetul Brasov


Vorbeste in gura mare si zambeste! Vorbeste in gura mare si zambeste! Vorbeste in gura mare si zambeste!

| Aria geografica
    Judetul Brasov, 20 de comune din judet

| Rezumat
    Dintre cele 48 de comune din judetul Brasov,9 nu au cabinet dentar,iar in pentru restul de 39 exista cabinet dentar doar in satul resedinta de comuna.In 17 dintre aceste comune,in 17 locuiesc comunitati de romi cu peste 250 de persoane, care traiesc majoritatea dintre ei traind din ajutor social neavand acces la medicul dentist din lipsa de fonduri. Lipsa igienei orale si personale poate genera boli de inima, boli renale, carii, probleme paradontale sau, afectiuni ale sinusurilor. Imposibilitatea de a accesa serviciile medicale face ca acesti copiii sa fie expusi unor boli specifice.
Obiective
1.Facilitarea accesului la servicii medicale dentare pentru 2.000 de copii din mediul rural din judetul Brasov2. Cresterea nivelului de cunostinte privind igiena personala pentru 2.000 de copii din mediul rural din judetul Brasov
Activitati: caravane medicale in 20 de localitati rurale; evaluarea starii de sanatate a dintilor pentru 2.000 de copii; editarea unei brosuri de informare si preventive; tratamente de urgenta pentru 500 de copii; atragerea de medici dentisti voluntari.
Rezultate: 2.966 de copii evaluati; 500 de copii beneficiari de tratament de urgenta; o analiza a starii de sanatate a dintilor copiilor din mediul rural din judetul Brasov. Analiza arata ca 95% dintre copii au cel putin o problema dentara. Analiza va fi folosita in cursul anului 2016, pentru a atrage atentia asupra lipsei accesului copiilor din mediul rural la serviciile de sanatate, care le sunt garantate prin Constitutie si nevoia initierii unui program national de sprijin al tuturor copiilor din Romania, program special pentru sanatatea "Molarului de 6 ani". Conform datelor, aproape 23% dintre copiii evaluati au carii pe toti cei 4 molari.


| Date beneficiari
    2.000 copii si tineri din 20 de comune brasovene 500 de copii cu tratament de urgenta al unei probleme 2.000 de familii ale copiilor 20 de scoli generale

| Date beneficiari
    Primariile din localitatile selectate Finantatorul 10 voluntari ai APC Brasov Colegiul Medicilor Dentisti Brasov Inspectoratul Scolar al Judetului Brasov Ministerul Sanatatii

| Activitati
    Au fost identificati si semnate contracte de voluntariat cu peste 6 medici stomatologi. Caravanele au fost organizate in 20 localitati: Augustin, Holbav, Mandra, Sinca, Homorod, Jibert, Fundata, Ucea, Soars, si in comunitatile de romi din Apata, Budila, Bunesti, Cata, Comana, Maierus, Ormenis, Prejmer, Racos, Tarlungeni, Teliu. Pentru fiecare copil evaluat s-a completat o fisa de evaluare. In caravane vor merges-au deplasat membrii echipei de proiect, medicii voluntari, voluntarii organizatiei. Pentru fiecare copil a fost alocata o trusa de examinare de unica folosinta si o pereche de manusi de protectie. Au fost evaluati acei copii care au primit acordul din partea parintilor.
Rezolvare problemelor medicale dentare pentru 500 de tineri din mediul rural - in baza fisei de evaluare s–au facut recomandari pentru rezolvarea problemelor dentare ale copiilor. S-au negociat discounturi in functie de numarul de pacienti care a ajuns la cabinetele medicale. S-au avut in vedere in primul rand medicii care au contract cu CAS astfel incat, pentru copii, o parte din cheltuieli sa fie acoperite prin aceasta facilitate. S-a asigurat transportul Copiilor, dus-intors pentru rezolvarea problemelor. medicale acute.
Realizare, tiparire si distributie brosura - Broşura cu 24 de pagini, cu ilustraţii demonstrative pe înţelesul copiilor, privind regulile de periaj, de preveniţie; brosura a fost distribuita in toate scolile din judetul Brasov.


| Rezultatele proiectului
    1. 23 caravane organizate in 20 de localitati cu participarea a 27 de medici dentisti voluntari si a 20 de voluntari ai organizatiei
2. 2.966 de copii evaluti din efectivul de 6409 copii inscrisi la scoala, cu varste intre 0 si 17 ani. Indicatorul a fost depasit cu 966 de copii in mediul rural si, in anul 2016, vom evalua si starea de sanatate a dintilor pentru copii cu varste intre 0-15 ani din 3 scoli din municipiul Brasov.
3. 2.000 de brosuri distribuite in scolile din judetul Brasov, atat in mediul rural cat si in mediul urban.
4. 500 de copii beneficiari de tratament de urgenta al unei probleme dentare acute, dar si de igienizare a cavitatii bucale. Multi dintre acesti copii au plecat de la cabinet cu periute de dintii.

Unii medici dentist voluntari au organizat propriile campanii de strangere de fonduri, si au cumparat periute si paste de dinti si le-au oferit copiilor din 2 sate din apropierea Brasovului.
5. S-a efectuat o analiza realizata in baza datelor obtinute din fisele de evaluare medicala privind starea de sanatate orala, iar aceasta arata ca 95% dintre copii au cel putin o problema medicala, iar 45,7% dintre copii au intre 5 si 10 probleme dentare. 657 dintre copii au probleme pe toti cei 4 molari de 6 ani, respective pe dintii cei mai important in maruntirea alimentelor.
De asemenea, in 18 dintre cele 20 de scoli nu exista cabinete medicale, ceea ce ingreuneaza orice intentie de a evalua starea de sanatate a copiilor, pentru ca aceste actiuni trebuie realizate in spatii autorizate DSP.


| Argument
    In Romania nu exista date actualizate publice in ceea ce priveste starea de sanatate a dintilor copiilor. Ultimul studiu este din 2011 pe baza de chestionare. Public sunt folosite doar analize ale producatorilor / furnizorilor de pasta de dinti sau periute pentru a spune ca romanii nu se spala pe dinti. Abia in acest an a aparut o propunere, la nivel de guvern pentru a asigura o periuta de dinti fiecarui copil din medii dezavantajate. Problema este ca pentru acei copii care au acum peste 7 ani, aceasta initiativa trebuie sustinuta si de alte programe, deoarece dintii acestor copii sunt deja afectati. Din cei 2.966 de copii evaluati, doar 148 de copii nu au carii, iar alti 66 de copii, desi nu au carii, au tartru sau alte probleme de ortodontie. Cei 2.966 de copii au impreuna 15.736 de probleme dentare. Exista copii care au si cate 22 de probleme dentare.
Consideram ca acest proiect va avea impact deoarece vom aduce aceasta problem a pe agenda publica si vom sustine realizarea a cel putin 3 programe la nivel national pentru a putea avea copii mai sanatosi si implicit o societate mai sanatoasa:a)un program national de evaluare a starii de sanatate a danturii (costul pe un copil este de maxim 10 lei, incluzand aici trusa de unica folosinta, manusi, masti de gura, gel igienic pentru maini,transport, mancare pentru medici);b) si un program national destinat sanatatii molarului de 6 ani c)educatie pentru parinti si copii prin scoala, ptr a se invata sa foloseasca periuta de dinti.


| Bugetul
    199170

| Parteneri
    Fundatia Vodafone Romania, Colegiul Medicilor Dentisti Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov,

| Website proiect
    www.adoptaunzambet.bccbrasov.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes