close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Acces la servicii sociale de baza pentru persoane vulnerabile din judetul Brasov



| Organizator:
    Asociatia pentru parteneriat Comunitar Brasov
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Lipsa actelor de identitate sau de domiciliu sau expirarea termenelor de valabilitate a acestora este o piedică pentru persoanele vulnerabile – persoanele în vârstă, din mediul rural și familiile rome în principal în accesul la ajutoare materiale sau financiare de tipul alocaţiei pentru copii, pensie, a ajutoarelor materiale, a repartizării unei locuinţe sociale, beneficii de asistență medicală etc.De altfel în studiul Riscuri și inechități sociale în România realizat de către Administrația Prezidențială în 2009 se precizează că unul dintre factorii care influențează accesul scăzut al grupurilor vulnerabile (în special roma) la servicii de sănătate publică este lipsa actelor de identitate și stare civilă.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a dezvolta o colaborare eficientă între organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice locale în vederea rezolvării problemelor persoanelor vulnerabile - persoane în vârstă, din mediul rural și persoane de etnie romă.
Obiectivele proiectului: "Furnizarea de servicii de asistență în obținerea actelor de identitate pentru 200 de persoane vârstnice și persoane din mediul rural"; "Îmbunătățirea situației a 250 de persoane de etnie romă din 8 localități din județul Brașov în vederea creșterii accesului romilor la servicii de bază.


Acces la servicii sociale de baza pentru persoane vulnerabile din judetul Brasov Acces la servicii sociale de baza pentru persoane vulnerabile din judetul Brasov Acces la servicii sociale de baza pentru persoane vulnerabile din judetul Brasov

| Aria geografica
    Brașov

| Rezumat
    Proiectul vizează o problemă majoră a populației din mediul rural,cu venituri reduse și a comunității roma:lipsa, deteriorarea sau expirarea actelor de identitate. Dacă nu ai act de identitate sau de domiciliu, nu poți accede la servicii conform legii.
Obiective
1.Furnizarea de servicii de asistență în obținerea actelor de identitate pentru 200 de persoane vârstnice și persoane din mediul rural
2.Îmbunătățirea situației a 250 de persoane de etnie roma din 8 localități din județul Brașov în vederea creșterii accesului romilor la servicii de bază
Grup țintă:persoane vulnerabile în vârstă, din mediul rural și de etnie roma din 38 de localități din județul Brașov
Activități și rezultate:
Întocmirea actelor de identitate sau stare civilă pentru 200 de persoane vârstnice și persoane din mediul rural din județul Brașov. Rezultate: 218 beneficiari persoane vârstnice sau persoane din mediul rural care au avut posibilități financiare reduse și s-au aflat în imposibilitatea de a plăti pentru întocmirea actelor de identitate sau de stare civilă au fost sprijinite în obținerea lor.
Organizarea și desfășurarea caravanelor pentru acte de identitate – Caravana identității. Rezultate: 12 caravane organizate în Budila și Racoș, Comana, Jibert, Prejmer, Săcele, Sînpetru, Hărman și Penitenciarul Codlea, au avut ca rezultat 823 dei de cărți de identitate, cărți de identitate provizorii și acte de stare civilă pentru persoane de etnie romma care au fost puse astfel în legalitate și își pot exercita drepturile cetățenești.
Realizarea anchetelor pentru identificarea persoanelor ce vor primi asistență specifică pentru acces la servicii sociale și de bază. Rezultate: 207 anchete sociale, 99 de persoane asistate în vederea obțilerii anumitor drepturi sociale.


| Date beneficiari
    Beneficiari direcți: 250 de personae din 8 localități care au și comunități roma; 200 de personae vulnerabile din rândul persoanelor în vârstă și din mediul rural din 38 de localități din județul Brașov; 60 de persoane din rândul celor 250 beneficiari asistați în obținerea unor drepturi sau servicii

| Date beneficiari
     Beneficiari inirecți: 38 de administrații locale; mass-media locală, Serviciile Publice Locale Comunitare de Evidența Persoanei din 5 localități, familiile a 450 de beneficiari, alte instituții publice cu atribuții în domeniile serviciilor sociale, ONG-uri din județul Brașov

| Activitati
    Întocmirea actelor de identitate sau stare civilă pentru 200 de persoane vârstnice și persoane din mediul rural din județul Brașov. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu 5 Sevicii de Evidență a Populației din județul Brașov. Selecția beneficiarilor a fost realizată în baza unor documente care să ateste venitul și vârsta.
Identificarea celor 8 localități în care se află comunități de romi pentru asistare. Au fost trimise cereri în baza legii 544/2001 către toate cele 38 de primării din mediul rural, prin care au fost solicitate informații cu privire la numărul de persoane de etnie roma și numărul persoanelor fără acte de identitate.
Organizarea și desfășurarea caravanelor pentru acte de identitate – Caravana identității. În toate cel 12 caravane s-a deplasat o echipă de la Direcția Județeană de Evidență sau de la Serviciul de evidență din zonă. Caravana a fost anunțată prin intermediul Primăriei a Bisericii și a unei persoane din comunitatea romă.
Realizarea anchetelor pentru identificarea persoanelor ce vor primi asistență specifică pentru acces la servicii sociale și de bază. Anchetele au fost realizate de studenți la Asistență Socială beneficiarilor de acte de identitate prezenți la caravane.
Asistarea a 60 de persoane pentru asistentă specifică.Fiecare persoană asistată a fost ajutată să redacteze anumite cereri, CV-ul, întocmire dosar de ajutor social, înscrierea la medicul de familie, înregistrarea ca persoană în cautarea unui loc de muncă la AJOFM,etc.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele obținute în urma implementării proiectului:
- 218 beneficiari persoane vârstnice sau persoane din mediul rural (localități care sunt deservite de către SPCLEP Brașov, Rupea, Codlea, Săcele, Făgaraș) care au avut posibilități financiare reduse și s-au aflat în imposibilitatea de a plăti pentru întocmirea actelor de identitate sau de stare civilă au fost sprijinite în obținerea lor.
- 12 caravane organizate în Budila și Racoș, Comana, Jibert, Prejmer, Săcele, Sînpetru, Hărman și Penitenciarul Codlea, au avut ca rezultat 823 dei de cărți de identitate, cărți de identitate provizorii și acte de stare civilă pentru persoane de etnie romma care au fost puse astfel în legalitate și își pot exercita drepturile cetățenești.
- 207 anchete sociale în rândul beneficiarilor de etnie romma.
- 99 de persoane asistate în vederea obțilerii anumitor drepturi sociale (inscrierea copiilor la școala sau la grădiniță, căutarea unui loc de muncă, înscrierea la medicul de familie, obținerea ajutorului social, alocații de stat, etc.)
- 15 instituții publice implicate.

Mare parte dintre beneficiari au reușit să-și mențină anumite drepturi aând un act de identitate valabil. De exemplu, dosarele de ajutor suspendate pentru lipsa actului de identitate valabil, au fost repuse în drept. Pensii de vârstă, de handicap care nu mai puteau fi ridicate de la Poștă în lipsa actului de idevtitate valabil și multe alte drepturi.
Rezultatul neintenționat al proiectului este legat de lipsa unei evidențe cu privire la persoanele care nu au CNP, subiect discutat în conferința finală.



| Bugetul
    129447

| Parteneri
     Direcțua Județeană de Evidența Persoanelor Brașov, Serviciul de Evidență a Persoanelor Brașov, Săcele, Codlea, Rupea, Făgăraș, Primăriile Săcele, Comăna, Jibert, Racoș, Hărman, Sînpetru, Budila, Prejmer, Penitenciarul Codlea.

| Website proiect
    http://www.bccbrasov.ro/Acces-la-servicii-sociale-de-baza-pentru-persoane-vulnerabile-din-judetul-Brasov.html*articleID_228-mainpage_article





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes