close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



"Clujul are suflet" pentru tinerii in dificultate



| Organizator:
    Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    În perioada premergătoare înființării centrului, asistam la creşterea continuă a ratei de abandon şcolar/de părăsire timpurie a școlii, la emigrarea tinerilor fără profesie/ calificare în alte ţări, la existența unui număr mare de șomeri tineri. Analiza nevoilor şi problemelor sociale din judeţul Cluj și datele culese prin chestionare anuale aplicate la 800 de familii defavorizate releva faptul că exista un număr mare de adolescenţi/ tineri care se aflau într-una din situaţiile descrise mai sus, pentru care nu existau încă servicii locale adecvate. Doar căteva organizaţii /instituţii asigurau diverse servicii, însă acestea vizau în principal copii/tineri cu nevoi speciale.Preocupările autorităţilor locale şi ale societăţii civile se îndrepta spre găsirea unor soluţii rapide şi sustenabile,care să oprească aceste tendințe sociale negative.

| Scopul programului
    Scopul programului este protecţia drepturilor copiilor, dezvoltarea capacităţii relaţionale, emoţionale şi de integrare socio-profesională în cazul adolescenţilor/tinerilor care provin din medii defavorizate.

Obiective:
1.Crearea unui centru de zi cu servicii integrate şi licenţierea serviciilor
2.Integrarea şcolară şi/sau profesională a beneficiarilor
3.Orientare sau reorientare şcolară bazată pe auto-cunoaştere
4.Dezvoltarea emoţională la nivelul vârstei
5.Depăşirea perioadei de criză de identitate specifică vârstei
6.Sprijin material și educațional pentru prevenirea abandonului școlar.


"Clujul are suflet" pentru tinerii in dificultate "Clujul are suflet" pentru tinerii in dificultate "Clujul are suflet" pentru tinerii in dificultate

| Aria geografica
    Județul Cluj

| Rezumat
    „Clujul Are Suflet” este un centru de zi în Cluj-Napoca, înființat în 2008, care oferă servicii pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă a adolescenților şi tinerilor din familii defavorizate sau din instituţii de ocrotire. Beneficiarii centrului vin atât din mediul urban cât și din cel rural. Anual, 250-280 de adolescenti și tineri participă la activitățile organizate în cadrul centrului.

Serviciile oferite de către o echipă multidisciplinară formată din asistenți sociali, psihologi, psihopedagogi, profesori, medic, animator, sunt: consiliere socială, informare, orientare şi sprijin pentru integrarea profesională şi integrare comunitară, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, suport emoţional şi consiliere psihologică, consiliere medicală, dezvoltare personală. Rezultate obținute în cei aproape 8 ani de activitate:
• Peste 1.700 de tineri au fost beneficiarii serviciilor din centru;
• 85% din cei care au promovat examenul de bacalaureat pe parcursul acestor ani au intrat la facultate sau la școli postliceale;
• Peste 90% dintre adolescenții aflați în situații de risc de eșec școlar în momentul înscrierii în program au o avut ulterior o situație scolară mai bună și au evitat ; de asemenea, la aceștia a crescut și motivaţia şcolară (s-a remarcat interes mai mare pentru sarcinile şcolare prin îmbunătăţirea frecvenţei atat la scoala cat si la activităţile educative din cadrul centrului)
• Aproape 500 de tineri au urmat cursuri de orientare școlară și profesională, iar 165 de adolescenți au obținut o calificare profesională;
• 275 tineri au fost ajutați să-și găsească un loc de muncă.

Activitățile centrului sunt finanțate exclusiv de Banca Tarnsilvania, Clujul are Suflet reprezentând cel mai mare proiect de implicare socială al acesteia.





| Date beneficiari
    Grupul ţintă (beneficiarii direcți) al programului sunt adolescenţi aflaţi în risc de abandon şcolar şi/sau familial; adolescenţi care absentează nejustificat de la şcoală, sunt corigenţi sau repetenţi; cei care au renunţat la şcoală şi nu au nici o perspectivă de viitor; adolescenţi care sunt pe cale să finalizeze o formă de învăţământ profesional /şcoală de ucenici sau liceal, dar nu sunt mulţumiţi, nu li se potriveşte meseria respectivă; tineri care au absolvit şcoala şi nu lucrează, sau lucrează ocazional, fără forme legale. Toți beneficiarii provin din familii numeroase sau monoparentale cu venituri scăzute/au părinţi cu probleme/cu boli psihice/cu nivel educaţional scăzut, trăiesc în familii în care există situaţii conflictuale, sunt marginalizaţi social/provin din sistemul de protecţie a copilului.
Anual, 250-280 de beneficiari.


| Date beneficiari
    Public tintă: in fiecare an peste 1500 de tineri sunt informati si contactati prin intermediul scolilor si institutiilor clujene partenere. Potențialii beneficiari sunt minori, din mediul urban sau rural: elevi la liceu, scoală generala sau invatamant de tip profesional. Familiile lor au venituri sub 600 ron/membru de familie/luna, numarul copiilor este mai mare decat al adultilor, traiesc in locuinte neincapatoare, locuinte sociale/nu au acasa utilitati (masina de spalat, apa curenta)/ familii care sunt in risc de evacuare din locuinta datorita restantelor la cheltuieli.
Beneficiari indirecţi: părinţii/familiile copiilor beneficiari;companiile clujene, care vor găsi mai uşor candidaţi calificaţi pentru locurile de muncă disponibile;15 specialiști, angajaţi ai centrului; FRCCF, prin creşterea capacităţii de a răspunde nevoilor locale.


| Activitati
    Activităţi: asistență și consiliere socială, consiliere psihologică, psihoterapie, informare, sprijin şi orientare pentru integrare profesională şi integrare comunitară, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, meditații, consiliere psihopedagogică, monitorizarea situației școlare, activități de socializare, consiliere medicală, colaborare cu partenerii locali pentru integrarea socială a tinerilor, prevenirea dependenţei de servicii sociale, prevenirea delincvenţei, educație pentru sănătate; supervizarea personalului și a voluntarilor; colaborare cu partenerii.
Familiile adolescenţilor/tinerilor care sunt recomandate pentru proiect de către diverse instituţiisunt vizitate de către un asistent social pentru realizarea evaluării iniţiale, folosindu-se de diverse tehnici şi instrumente de lucru:observaţia directă, ancheta socială, interviul. Familiile care se înscriu în criteriile de selecţie semnează un contract de colaborare. Pentru fiecare beneficiar se concepe un program personalizat de intervenţie, un plan educaţional şi un plan de servicii. În funcţie de probleme/nevoi, asistenţii sociali vor lucra într-o echipă multidisciplinară. Fiecare beneficiar are un dosar cu toate documentele întocmite de către specialişti pe parcursul intervenţiei. Supervizarea se face lunar de către coordonatorul centrului. Evaluările periodice se fac pentru evidenţierea rezultatelor, a problemelor care au apărut pe parcursul intervenţiilor şi propunerea de a continua sau încheia intervenţia.


| Rezultatele programului
    Rezultate în 2015
* 47 de tineri au participat la cursuri de calificare profesională de scurtă durată (6 luni), cursuri de ospătar, bucătar, manichiură, coafor – frizerie, mecanică auto, instalații, electronică auto, barman.
* 107 tineri şi-au identificat interesele şi aptitudinile în cadrul activităţilor de orientare şcolară şi profesională, fapt ce le va facilita decizia de carieră, la timpul potrivit.
* 19 elevi de clasa a VIII-a au fost distribuiți la licee/școli profesionale iar 14 din acestia au fost distribuiți la profile conforme cu profilul aptitudinal identificat împreună cu psihologul centrului.
* Din cei 39 de tineri care au finalizat studiile liceale, 33 au susținut examenul de Bacalaureat; 27 de tineri l-au promovat.
* Dintre tinerii care au susținut bacalaureatul, 20 s-au înscris la studii universitare, (6 la Univ. Tehnică, 7 la Univ. Babeș-Bolyai (Fac. de Asistență Socială, Fac. de Psihologie, Fac. de Șt. Economice și GA, Fac. de Pedagogie), 3 tineri la Univ. de Științe Agricole și Medicină veterinară și 2 tineri la Școala Postliceală de Asistente Medicale.
*În anul școlar 2014-2015 s-a lucrat cu 166 de elevi din care 107 se aflau în risc de eșec școlar. Au promovat anul 162 tineri, 4 urmând să repete anul școlar.
* 122 de elevi şi-au îmbunătăţit performanţele şcolare, având note / medii mai bune la unele materii la care întâmpinau dificultăţi.
* 157 de adolescenţi au adoptat un stil de viaţă mai sănătos.
* 56 de tineri tineri au obținut un loc de muncă în cursul anului 2015.


| Buget
    585030

| Parteneri
    Fundația Clujul are Suflet, Serviciul de Ajutor Maltez, Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Autoritatea de Sănătate Publică Cluj, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Liceul de Arte Plastice R.Ladea, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Școala Horea, Liceul Tehnologic nr.1, Liceul Tehnic Alexandru Borza, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu, Școala Gimnaziala Emil Isac, Colegiul Tehnic de Transporturi, Școala Gimnaziala Nicolae Iorga, Colegiul Tehnic A. Saligny, Liceul M. Eminescu, Liceul I. Micu, Școala Al. V. Voevod, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Colegiul Tehnic Augustin Maior, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Școala Gimnaziala C Brancusi, Seminarul Ortodox.

| Website program
    www.clujularesuflet.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes