close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tandem Dance



| Organizator:
    Asociatia Tandem
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    In Romania exista, conform statisticilor, 3200 de copii si 36 500 persoane de varsta medie cu handicap de vedere. Copiii incadrati in scolile speciale beneficiaza de ore de mobilitate si orientare, dar acestea sunt prea putin centrate pe expresivitatea individuala si pe dezvoltarea corporalitatii. In plus, nu exista nici o metodologie clara de predare a acestei discipline. Exista deja in Romania un numar de ansambluri artistice (teatru, dansuri populare, muzica) destinate nevazatorilor, dar acestea prezinta marele handicap ca sunt formate doar din persoane cu deficiente de vedere. Scopul nostru a fost sa aducem impreuna nevazatori si dansatori profesionisti vazatori, contribuind nu numai la introducerea unor concepte noi despre miscare, ci si la conceptul de integrare sociala

| Scopul proiectului
    Obiectivul general a avut in vedere o colaborare transnațională pentru implicarea persoanelor nevazatoare în artele performative in vederea asigurarii incluziunii sociale.
Ca obiective specifice ne-am propus constientizarea nevazatorilor si a dansatorilor in ceea ce privește diversitatea culturală dată de potențialul de expresivitate artistică a persoanelor nevazatoare, punerea bazelor formarii unor competențe specifice de lucru cu nevazatorii pentru dansatori profesionisti si neprofesionisti si sa oferim dansatorilor oportunitatea de a explora noi oportunitati pe piata muncii.


Tandem Dance Tandem Dance Tandem Dance

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul s-a nascut din nevoia comunitatii de deficienti de vedere de a beneficia de cursuri concepute special pentru ei pentru a le dezvolta abilitatea de expresie artistica si mobilitatea personala.
Ca obiective, mentionam constientizarea comunitatii de tineri si copii nevazatori şi a comunitatii dansatorilor profesionisti in ceea ce priveste diversitatea culturala data de specificul potentialului artistic si de expresivitate artistica a persoanelor nevazatoare si punerea bazelor formarii unor competente specifice de lucru cu persoanele nevazatoare pentru dansatori profesionisti si neprofesionisti. De asemenea, consolidarea relatiilor bilaterale intre un expert norvegian in predarea dansului la persoane nevazatoare si un expert roman din acelasi domeniu de activitate prin participarea impreuna la ateliere intensive de dans si la un seminar de 4 ore in care s-au discutat probleme referitoare la acest subiect.
Impreuna cu experta norvegiana Kjersti Kramm Engebrigtsen am organizat un seminar la care au participat: dansatori profesionisti (Valentina de Piante, dansator si coregraf, profesor UNATC, Andreea Belu, Geta Corca, Alexandra Balasoiu, Razvan Rotaru), dansatori neprofesionisti, instructori la scoli de dans private (Gilbert Iscu, Daniel Mandita, Claudiu Luca), nevazatori, ziaristi, etc. In saptamana urmatoare au avut loc 15 ateliere intensive de dans conduse de experta norvegiana, la care au participat 10 tineri si 5 copii nevazatori si dansatorii mentionati mai sus.
Proiectul a avut un impact puternic in cadrul comunitatii de nevazatori iar dansatorii sunt acum profesori, predand dansul in cadrul altor proiecte organizate de Asociatia Tandem.


| Date beneficiari
    10 tineri adulti si 5 copii nevazatori, 10 dansatori

| Date beneficiari
    30000 de tineri si copii nevazatori din tara

| Activitati
    1 - Seminar de lansare - A avut loc la Biblioteca Centrala Universitara. In cadrul seminarului experta norvegiana a tinut o prezentare despre motivatia sa in elaborarea metodologiei specifice, efectele benefice ale cursurilor de dans si constientizare corporala asupra nevazatorilor si a descris in mare metodele de predare pe care le va aplica. Au urmat discutii pe marginea subiectului la care au participat dansatorii si nevazatorii precum si expertul psiholog.
2- Ateliere intensive de dans - pe parcursul unei saptamani au avut loc 15 ateliere intensive in cadrul carora dansatorii au putut deprinde metodologia specifica practicand in mod direct impreuna cu nevazatorii implicati in proiect. S-au folosit metode de constientizare corporala si improvizatie de contact.
3- Diseminarea informatiei - toate seminarele au fost filmate iar la final a fost produs un film de prezentare de 10 minute care a fost distribuit tuturor liceelor si scolilor pentru deficienti de vedere si filialelor Asociatiei Nevazatorilor din tara.


| Rezultatele proiectului
    Din punctul de vedere al nevazatorilor, s-au observat progrese semnificative in ceea ce priveste siguranta de sine, simtul echilibrului, corectarea posturii si, nu in ultimul rand, descoperirea abilitatii de expresie artistica. Am avut cursanti care au demonstrat abilitati extraordinare de dansatori.
Din punctul de vedere al dansatorilor, acestia au inteles cum se preda dansul si constientizarea corporala la persoanele nevazatoare.
La inceputul acestui an s-a derulat un nou proiect de dans, avand ca beneficiari 20 de copii de la Scoala de Deficienti de Vedere Austrului, in cadrul caruia fostii elevi ai lui Kjersti Engebrigtsen au fost angajati sa predea. Si acest proiect a fost un succes si a contribuit la formarea unei noi serii de 4 dansatori ce vor putea preda dansul in proiecte urmatoare.
Si din punctul de vedere al beneficiarilor indirecti proiectul a fost un succes, filmul distribuit starnind o serie de reactii pozitive la alte scoli de deficienti de vedere din tara care si-au manifestat interesul in a participa la proiecte viitoare.


| Bugetul
    65665

| Parteneri
    Asociatia Tandem, Scoala pentru Deficienti de Vedere Austrului, KED Norvegia

| Website proiect
    http://asociatiatandem.ro/?page_id=93





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes