close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Schimba o viata



| Organizator:
    Fundatia Mereu Aproape
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    O tara unde gradul de saracie a crescut, in perioada 2008-2012, de la 23,4% in 2008, la 27,7% in 2012 avea nevoie de un astfel de program. In plus, in anul 2012, saracia era de trei ori mai mare in zonele rurale decat in cele urbane, iar o treime dintre copiii Romaniei traiau in saracie. In 2013, 40,4% din populatia tarii era expusa riscului de saracie si excluziune sociala (date incluse in Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei pentru perioada 2015-2020 aprobata de Guvern in luna mai 2015). De la demararea programului, echipa Fundatiei Mereu Aproape identifica in permanenta cazuri, la nivelul intregii tari – fie prin actiuni de teren in comunitati defavorizate, fie prin semnalarea din partea romanilor dornici sa faca bine, fie prin cererile de ajutor trimise direct catre noi.

| Scopul programului
    Scopul programului este imbunatatirea si schimbarea conditiilor de viata ale familiilor cu resurse materiale limitate si ai caror copii invata, avand rezultate bune la scoala. Obiectivele pe termen scurt sunt imbunatatirea vietii celor aflati in nevoie prin acoperirea nevoilor de baza; incurajarea parintilor saraci sa caute solutii de finantare a familiei; trezirea spiritului umanitar prin campanii punctuale de caz. Pe termen lung urmarim schimbarea mentalitatii parintilor aflati in nevoie privind propriile posibilitati de a se ajuta; reducerea numarului de persoane defavorizate din Romania.

Schimba o viata Schimba o viata Schimba o viata

| Aria geografica
    Programul se desfasoara la nivel national, ajutorul fiind acordat catre copii si familii din numeroase judete ale tarii: Arad, Arges, Botosani, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Giurgiu, Iasi, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Vaslui, Valcea. Familii din intreaga tara au nevoie de ajutor, iar echipa Fundatiei Mereu Aproape identifica in permanenta cazuri, vizand toate regiunile Romaniei si extizand in fiecare an aria de acoperire a campaniei.

| Rezumat
    Initiat in 2012, implementat din 2013, programul “Schimba o viata” este adresat romanilor care fac tot posibilul sa traiasca demn, si sprijina cazurile sociale grave – familii fara posibilitati materiale cu copii care merg la scoala si au rezultate bune la invatatura, fiind chiar premianti la scoala. In 2013, 40,4% din populatia tarii era expusa riscului de saracie si excluziune sociala si, dincolo de datele statistice, echipa Fundatiei Mereu Aproape a identificat la nivel national numeroase familii care aveau nevoie de sustinere materiala sau financiara pentru a-si tine copiii la scoala sau gradinita.
Am creat platforma www.schimbaoviata.ro al carei rol este de a incuraja si de a facilita legatura dintre cei care au nevoie de ajutor si oamenii care doresc sa faca o fapta buna, fiind bazata pe donatii colective directe. Povestea fiecarui caz este prezentata si romanii generosi ii ajuta cu donatii – financiare si in produse (alimente, haine, rechizite si altele), iar companiile partenere acorda ajutor constand in materiale de constructii, mobilier, electrocasnice. Programul sustine familiile si prin constructia de case, cumpararea de locuinte in limita sumelor donate catre acestea, sau chiar cu gasirea de locuri de munca pentru parinti. Unele cazuri din mediul rural au primit mijloace permanente de castigare a existentei cum este caruta cu cal.
Printre cele mai mari realizari sunt constructia casei pentru familia premiantelor fara acoperis din localitatea Fundulea, achizitia unei locuinte in Bucuresti pentru un copil de 12 ani ramas orfan de mama, precum si ajutorul in valoare de cate 15.000 de euro oferit catre 8 familii – prin emisiunea „Te cunosc de undeva”, bani care au ajutat aceste familii sa iasa complet din saracie si sa isi schimbe viata pe termen lung.


| Date beneficiari
    Schimba o viata este un program destinat copiilor care nu stiu ce gust are ciocolata, ce este un televizor sau o tara, pentru ca nu au avut, nu au vazut si nu au strabatut. Sunt copii care merg la scoala si au rezultate bune la invatatura pentru ca isi doresc si le place sa invete. Multi dintre ei sunt exceptionali la scoala, desi situatia de acasa nu este una prea fericita – sunt elevi premianti.
Fie ca parcurg pe jos kilometri intregi ca sa ajunga la scoala, fie ca citesc si scriu pe un colt de pat la lumina slaba, acesti copii fac eforturi uriase pentru a invata, convinsi fiind ca scoala ii va ajuta sa ajunga mai departe si sa depaseasca situatia in care se afla acum.


| Date beneficiari
    Este o campanie adresata parintilor care nu au posibilitatea financiara de a le oferi copiilor toate cele necesare pentru educatia lor, insa ii invata despre modestie si increderea ca, intr-o zi, totul va fi bine. Sunt oameni care doresc sa isi depaseasca conditia, care se respecta si ii respecta pe cei ce doresc sa le ofere sprijinul neconditionat.
Schimba o viata este un program destinat romanilor care nu cer, ci fac tot posibilul sa traiasca demn si sa isi tina familia aproape. Acestia muncesc in fiecare zi, fie ca au un serviciu stabil, fie ca muncesc ca zilieri si cauta in permanenta locuri de munca care sa le aduca un venit minim pentru a-si tine copiii la scoala. Sunt convinsi de importanta scolii si ii educa pe copii in aceasta idee.


| Activitati
    OAMENII sunt scopul acestei campanii, care pune fata in fata romani generosi cu romani aflati in nevoie. Platforma www.schimbaoviata.ro prezinta toate cazurile incluse in program astfel incat acestea sa poata fi sustinute material sau financiar – in contul bancar dedicat programului. Povestile sunt prezentate si prin alte medii online ale Fundatiei Mereu Aproape pentru a putea fi ajutate de cat mai multi romani. Echipa noastra documenteaza fiecare caz imediat dupa ce acesta a fost identificat. Documentarea se face discutand in detaliu cu familia si cu alte familii care o cunosc, confruntand informatiile primite – atat telefonic, cat si mergand pe teren acolo unde familia locuiteste. Dosarul fiecarui caz include acte de identitate si toate documentele relevante pentru situatia materiala a familiei (loc de munca, forma de invatamant etc). Fiecare caz este urmarit de noi si dupa acordarea ajutorului pentru a le fi alaturi pe termen lung.
Principalele actiuni prin care am sprijinit pana acum aceste cazuri au constat in constructia de case sau renovarea locuintelor deja existente – la Fundulea in Calarasi, in Bucuresti, la Curtea de Arges. Organizam si o serie de evenimente sezoniere prin care le oferim copiilor din program momente unice la care nu au acces in mod obisnuit: mers la patinoar, la locuri de joaca, la spectacole culturale. 85 de cazuri au fost ajutate in anii 2013 si 2014 – in total 124 de beneficiari ai programului, iar in 2015 am sprijinit 277 de familii in total.


| Rezultatele programului
    Prin programul Schimba o viata am ajutat in anul 2013: 35 de familii, respectiv 104 beneficiari, in anul 2014: 50 de povesti, respectiv 120 de beneficiari. In anul 2015 programul s-a dezvoltat foarte mult si am sprijinit sute de familii astfel: totalul cazurilor ajutate financiar a fost de 150 de familii, totalul cazurilor sprijinite prin intermediul emisiunii Acces Direct a fost de 64 de familii, totalul cazurilor sustinute prin emisiunea Star Salvator-Schimba o viata a fost de 30 de familii, iar totalul cazurilor ajutate in cadrul emisiunii Te cunosc de undeva a fost de 33 de familii.
Beneficiile pe termen scurt pe care programul le aduce sunt imbunatatirea imediata a conditiilor de viata resimita de catre beneficiarii directi si indirecti: acoperirea unor nevoi de baza – prin ajutoarele materiale necesare traiului de zi cu zi si continuarii educatiei copiilor si, cel mai important, un acoperis deasupra capului prin care sa nu ploua si sub care familia sa poata trai in conditii normale. Pe termen lung, impactul programului se traduce chiar prin schimbarea vietilor familiilor ajutate care devin si mai responsabile de viitorul copiilor si fac eforturi sa gaseasca sau sa mentina locul de munca. Programul sustine copiii sa ramana la scoala tocmai pentru a-i ajuta sa isi croiasca un drum in viata prin propriile puteri. Dintre efectele neintentionate a fost faptul ca unele cazuri ajutate de noi au oferit la randul lor ajutor altor oameni aflati in nevoie.


| Buget
    1150000

| Parteneri
    Ni s-au alaturat numeroase companii care au avut generozitatea de a ajuta copiii si familiile din programul "Schimba o viata" cu diferite produse si materiale in functie de nevoile acestora - de la alimente, produse de igiena personala, rechizite, jucarii, haine, la materiale de constructie, mobilier si electrocasnice. S-au implicat in program companiile Carrefour, Dedeman, Fabryo Corporation, Ecco. In 2014 ne-au fost aproape Asociatia femeilor din Belgia si Asociatia femeilor din Spania in cadrul proiectului "Bucurie la cutie" si doua grupuri de romani din Londra ”Donatii – daruieste un pic de fericire” si ”Diaspora din Londra Oficial” care au ajutat mai multe familii de romani din Iasi. De asemenea, ne sunt in permanenta alaturi, partenerii nostri media Antena 1 - prin emisiunile "Te cunosc de undeva" si "Acces Direct" si Antena Stars - prin emisiunea "Star Salvator", prin intermediul carora facem cunoscute multe dintre cazurile din program, sustinerea acestor familii fiind astfel posibila.

| Website program
    www.schimbaoviata.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes