close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



De 20 de ani schimbam destine



| Organizator:
    Fundatia Pentru Voi
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Serviciile dezvoltate de Fundatia „Pentru Voi” promoveaza incluziunea unui grup inca extrem de dezavantajat, persoanele adulte cu dizabilitati intelectuale, numite de multe ori „exclusii intre exclusi”. Pe plan mondial, este recunoscut ca persoanele cu dizabilitati intelectuale si cele cu probleme de sanatate mentala sunt cele mai dezavantajate si ca integrarea lor in societate este cea mai dificila.
Proiectele implementate de organizatia noastra au ca scop cresterea accesului persoanelor cu dizabilitati si a familiilor acestora la o gama larga de servicii de suport, pentru a le ajuta sa traiasca independent si sa se implice in mod activ in comunitatea din care fac parte – sprijin pentru dezvoltarea abilitatilor individuale, suport pentru angajare, locuire protejata.


| Scopul programului
    Scopul serviciilor furnizate de Fundatia „Pentru Voi” este cresterea calitatii vietii pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si de dezvoltare si familiile acestora.
Obiectivele principale sunt:
Crearea de servicii sociale comunitare
Sprijinirea angajarii in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale
Elaborarea de politici publice bazate pe Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati
Monitorizarea respectarii drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale
Sprijinirea familiilor
Constientizarea comunitatii referitor la dizabilitatea intelectuala


De 20 de ani schimbam destine De 20 de ani schimbam destine De 20 de ani schimbam destine

| Aria geografica
    Furnizarea de servicii sociale de tip centre de zi si locuinte protejate se realizeaza in prezent in municipiul Timisoara, doar pentru persoane cu domiciliul in localitate. De-a lungul existentei acestor servicii au beneficiat de sprijin si adulti din unele localitati din jurul Municipiului Timisoara, iar unii dintre beneficiari au provenit din institutii, din diferite locuri din tara. Locatia de desfasurare a serviciilor este Timisoara, jud Timis.

| Rezumat
    Serviciile sociale oferite de Fundatia “Pentru Voi” au fost dezvoltate plecand de la nevoile existente in randul persoanelor cu dizabilitati intelectuale si ale familiilor acestora. Daca pentru copiii cu dizabilitati intelectuale existau cateva servicii comunitare de suport, in cazul adultilor acestea erau inexistente in tara in urma cu 20 de ani. Pe masura ce parintii inaintau in varsta isi puneau tot mai frecvent intrebarea “cine va avea grija de copilul meu cand eu nu voi mai fi?”. Pe de alta parte, a fost pregnant resimtita in societatea romaneasca nevoia de dezinstitutionalizare si aceea de a crea modele de servicii comunitare care să isi dovedeasca viabilitatea in conditiile din tara noastra. Prin dezvoltarea centrelor de zi, a locuintelor protejate si a centrului respiro, Fundatia “Pentru Voi” a urmarit dezvoltarea abilitatilor beneficiarilor sai, pana la un nivel cat mai mare de autonomie personala, care sa le permita sa aiba o locuinta, un loc de munca, un venit, sanse de integrare reala in comunitatea din care fac parte. Resursele financiare au fost asigurate din sponsorizari, de la bugetul local, din fonduri europene, de la finantatori internationali. In prezent avem 3 centre de zi pentru 170 de beneficiari, 5 locuinte protejate in care sunt gazduite 22 de persoane, un centru respiro, iar peste 50 de adulti cu dizabilitati intelectuale sunt angajati in munca cu sprijinul serviciului nostru de angajare asistata. De-a lungul timpului Fundatia a oferit in mod direct servicii pentru peste 300 de beneficiari, la care se adauga inca cel putin 600 de beneficiari indirecti, reprezentati de familiile persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

| Date beneficiari
    In prezent cele 3 centre de zi ofera servicii pentru 170 de beneficiari, iar in serviciile rezidentiale sunt gazduite 27 de persoane.
In cei aproape 20 de ani de la infiintare, Fundatia “Pentru Voi” a avut peste 300 de beneficiari directi.
Criteriile de selectie pentru beneficiari sunt:
• varsta minima 18 ani
• certificat de incadrare in grad si tip de handicap
• tip de handicap – mental: retard mental, sindrom Down, tulburare de spectru autist, paralizii celebrale.
• domiciliul in Timisoara.
Pentru locuintele protejate, la criteriile de mai sus se adauga si evaluarea psihomedicala si sociala, care recomanda admiterea intr-o locuinta protejata.
Beneficiarii sunt acceptati in servicii in functie de numarul de locuri disponibile.


| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt familiile persoanelor cu dizabilitati intelectuale.
De-a lungul anilor, datorita lipsei de servicii alternative si complementare si acumularii oboselii, parintii adultilor cu dizabilitati se rup de viata lor anterioara, renunta chiar si la cele mai simple bucurii ale vietii in afara ingrijirii propriului copil. Familia se simte gresit inteleasa, judecata in permanenta si, ca urmare, se concentreaza tot mai mult pe rolul de sprijin pentru copilul lor cu dizabilitati, relatia intensa dintre ei tinde sa devina deseori exclusiva. Familiile devin de neinlocuit, distanta dintre copiii-adulti si parintii lor este aproape inexistenta, parintii asumandu-si rolul de persoana de suport pana la epuizare – avem numeroase cazuri la Pentru Voi unde parinti de 70, 80 de ani isi ingrijesc copiii de 50 de ani.


| Activitati
    Serviciile de centru de zi sunt complementare locuintei protejate.
Centrul de zi functioneaza de luni pana vineri in intervalul 7.30-17.00.
Fiecare beneficiar este evaluat, dupa care se elaboreaza de catre echipa multidisciplinara un plan individual de interventie cu obiective specifice. Persoanele cu dizabilitati beneficiaza in cadrul centrului de zi de urmatoarele tipuri de servicii: ingrijire personala (activitati de baza si instrumentale), orientare profesionala/vocationala, facilitare acces pe piata muncii, informare, consiliere psihologica, sociala si juridica, supraveghere, terapii de integrare/reintegrare sociala, terapie ocupationala, terapii de relaxare, asistenta medicala, recuperare medicala, educare pentru activitati de viata independenta, acordare 2 mese pe zi, transport.
Locuintele protejate ofera servicii in timpul saptamanii intre orele 15:30-8.30 si 24 ore pe zi in weekend si in zilele de sarbatori legale.
Pe baza evaluarii nevoilor, echipa multidisciplinara intocmeste pentru fiecare beneficiar un plan individual de interventie, care stabileste activitatile de sprijin care i se asigura. Serviciile oferite sunt: cazare, ingrijire personala, consiliere psihologica, supraveghere permanenta, dezvoltarea abilitatilor pentru o viata independenta, socializare, monitorizarea starii de sanatate, asistenta medicala, promovarea unui stil de viata sanatos, facilitarea accesului la serviciile din comunitate, participare la activitati desfasurate in comunitate.


| Rezultatele programului
    Principiul de baza in domeniul social este planificarea societatii in concordanta cu nevoile persoanelor cu dizabilitati, astfel incat acestea sa poata sa se dezvolte si sa traiasca in comunitatea locala, la fel ca orice alt cetatean. Aceasta inseamna incluziune, drepturi si oportunitati egale. De aici a pornit ideea de a oferi persoanelor cu dizabilitati cele mai bune conditii pentru dezvoltarea personala, angajarea in munca, locuirea in comunitate.
Reusitele beneficiarilor nostri servesc drept marturie pentru faptul ca serviciile sociale de calitate, pliate pe nevoile individuale, contribuie semnificativ la transformarea de la statutul de „irecuperabil”, din „institutiile de ocrotire” la cel de campion Special Olympics, angajat cu norma intreaga, stapan pe propria viata.
La nivel social, a crescut gradul de acceptanţă al comunităţii faţă de persoanele cu dizabilităţi intelectuale, care au primit sprijin pentru a se face auzite, vazute, intelese. Beneficiari din cadrul Fundatiei „Pentru Voi” sunt membri in grupuri internationale de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilitati si continua sa militeze pentru sustinerea drepturilor acestei categorii.
200 persoane cu dizabilitati intelectuale beneficiaza de servicii in comunitate - peste 40 de angajati in munca, 127 au facut cursuri de formare profesionala, 80 implicati in miscarea de autoreprezentare, zeci de participari la conferinte nationale si internationale, tabere anuale, competitii sportive Special Olympics, karate, 3 participari la Eurovisionul pentru persoane cu dizabilitati.


| Buget
    30564991

| Parteneri
    Primaria si Consiliul Local al Municipiului Timisoara

| Website program
    www.pentruvoi.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes