close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tabara internationala pentru tineri cu deficiente locomotorii



| Organizator:
    Serviciul de Ajutor Maltez in Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Proiectul a pornit de la nevoia tinerilor cu dizabilitati de a socializa, de a iesi in public, de a participa la excursii, tabere si de a interactiona cu alti tineri cu dizabilitati si tineri sanatosi. La sucursalele/filialele organizatiei ei au cercul lor de prieteni,insa doresc sa cunoasca mai multa lume. Unii tineri cu deficiente au posibilitatea de a iesi in public rar, fie ca nu este cine sa-i ajute, fie din cauza deficientei lor. De asemenea pentru multi tineri cu dizabilitati aceasta tabara este singura posibilitate de a petrece o saptamana de vacanta,liberi,departe de casa. Parintii lor au o saptamana de reculegere, stiindu-si copiii in siguranta si fericiti. Organizatia noastra,lucrand de 25 de ani cu persoane cu dizabilitati,a identificat si nevoia parintilor cu copii cu deficiente de a avea timp pentru ei si de a fi ascultati.

| Scopul proiectului
    Scopul taberei a fost crearea unui spatiu de comunicare si socializare pentru tinerii cu dizabilitati locomotorii.
Printre obiective se numara:
- Reducerea sentimentului de izolare sociala si cresterea stimei de sine a 50 de persoane cu dizabilitati.
- Incurajarea cunoasterii si colaborarii intre persoanele cu dizabilitati si voluntarii proveniti din diferite tari
- Ajutorarea parintilor tinerilor cu dizabilitati prin oferirea de asistenta completa timp de o saptamana.




Tabara internationala pentru tineri cu deficiente locomotorii Tabara internationala pentru tineri cu deficiente locomotorii Tabara internationala pentru tineri cu deficiente locomotorii

| Aria geografica
    Valcele (judetul Covasna)

| Rezumat
    Proiectul a pornit de la nevoia tinerilor cu dizabilitati de a se exprima, de a-si folosi capacitatile si de a fi acceptati de restul societatii. Ca urmare, tabara are ca obiective crearea unui spatiu de comunicare si socializare pentru tinerii cu dizabilitati locomotorii, care sa le permita cunoasterea unor tineri asemenea lor si cultura, obiceiurile, traditiile din mediul din care provin, respectiv impartasirea unor experiente de viata si inchegarea de prietenii. Totodata, prin faptul ca acesti tineri sunt insotiti de voluntari, oferim o saptamana de incarcare pentru parintii lor, saptamana in care voluntarii ofera asistenta completa tinerilor cu deficiente. De asemenea, proiectul dezvolta competentele voluntarilor in relatia cu persoanele cu deficiente si in asistenta, insotirea acestora.
In perioada 3-9 august, 2015 a avut loc a XIV-lea editie a taberei in judetul Covasna, localitatea Valcele. Locatia taberei a fost intr-un complex de casute destinat taberelor pentru copii si tineri, un loc simplu format din 11 casute din lemn, pavilion si anexe. Intrarea in casute s-a facut cu ajutorul unor rampe din lemn realizate de tinerii voluntari maltezi. La tabara au participat 50 de tineri cu dizabilitati locomotorii impreuna cu insotitorii lor voluntari tineri. Participantii taberei au sosit din Ucraina, Ungaria si Romania.
Programul taberei consta in activitati recreative, culturale si distractive (calarit, karaoke, paintball, foc de tabara, dans, sport, plimbare cu barca, activitati mestesugaresti) destinate persoanelor cu dizabilitati, precum si o excursie la Lacul Sfanta Ana. Activitatile sunt alese astfel incat fiecare invitat sa poata participa indiferent de gradul deficientei de care sufera. Invitatii sunt ajutati de voluntari la activitati.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi al proiectului sunt 50 de tineri cu deficiente locomotorii cu varsta cuprinse intre 16 si 35 de ani, care, in functie de gravitatea handicapului de care sufera, sunt insotiti de voluntari.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt voluntarii tineri insotitori ai tinerilor cu dizabilitati, echipa de organizare a taberei, care sunt tot voluntari. Proiectul se adreseaza si publicului, comunitatii in care iesim cu tinerii cu dizabilitati si desfasuram activitati cu ei. Prin acest fapt contribuim la acceptarea si toleranta persoanelor cu dizabilitati.

| Activitati
    De la inceputul anului se scriu cereri de finantare, se cauta sponsori/parteneri pentru tabara. In luna aprilie, 2015 se trimit invitatiile la sucursalele si filialele Serviciului de Ajutor Maltez in Romania si catre partenerii din strainatate, Ucraina si Ungaria. Locatia taberei este acelasi in fiecare an, se ocupa inca de la inceputul anului, locul fiind unul special, cu casute din lemn, cu loc pentru foc de tabara, lac pentru pescuit, pavilion pentru petreceri in aer liber. Din luna mai se contacteaza sponsorii si partenerii vechi. Intretimp se lucreaza pe tematica si activitatile taberei, se cumpara/se imprumuta materialele si echipamentele necesare pentru realizarea activitatilor. Se organizeaza programele. Dupa finalizarea taberei se fac raportarile si evaluarea taberei.
Tematica taberei anul trecut a fost: ghicitoare, comori și carnaval. Participantii si-au pus mintea la contributie lucrand in echipe pentru a ghicii solutiile care duc la comori: costume pentru carnavalul care a avut loc la incheierea taberei. Fiecare participant, persoana cu deficienta si voluntar, s-a imbracat in costume, semnificand faptul ca totii suntem persoane deosebite si suntem acceptati, indiferent de dizabilitate. Cele mai bune costume au fost premiate. Langa aceasta activitate au avut loc activitati sportive, culturale, lucru manual, calarit, dans, petrecere, karaoke la tabara de foc si excursie la Lacul Sfanta Ana, unde tinerii cu dizabilitati au fost plimbati cu barca.


| Rezultatele proiectului
    Tinerii cu dizabilitati s-au simtit foarte bine, s-au legat prietenii noi, cele vechi s-au consolidat, aceasta tabara fiind singurul loc de intilnire pentru multi tineri, participantii fiind din localitati si tari diferite. Timpul petrecut impreuna le ofera posibilitatea de a povesti si a impartasi experientele traite. Pentru ei aceasta tabara inseamna o sursa de incarcare, o vacanta unde isi aduna fortele pentru a-si duce greutatile tot anul. De asemenea, proiectul a dezvoltat competentele voluntarilor in relatia cu persoanele cu deficiente si in asistenta, insotirea acestora. Parintii tinerilor cu deficiente au avut parte de o saptamana de reculegere, in timp ce voluntarii sub indrumarea unui asistent social si al unui medic au oferit asistenta copiilor lor.

| Bugetul
    55000

| Parteneri
    Serviciul de Ajutor Maltez in Romania - Secretariatul General, Sucursala Miercurea Ciuc, Filiala Sfantu Gheorghe

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes